Ηλίας Κατσούλης - «Τα πρώτα μου τραγούδια»

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Τα δυο πρώτα τραγούδια του σημαντικού στιχουργού που γεννήθηκε σαν σήμερα…

Σαν σήμερα…


Στις 4 Ιουλίου 1939 γεννήθηκε στο Κάτω Λουτρό της Κορινθίας ο Ηλίας Κατσούλης, ένας από τους σημαντικότερους, κατά τη γνώμη μου, στιχουργούς των τελευταίων 30 χρόνων, που, δυστυχώς, «αναχώρησε» πολύ νωρίς, στις 21 Αυγούστου του 2008…

Φιλόλογος στο επάγγελμα, μπήκε στο τραγούδι το 1984, σε ηλικία 45 ετών…

Τα πρώτα του τραγούδια


Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ηλίας Κατσούλης στον Σπύρο Αραβανή και δημοσιεύθηκε στο Music Heaven τον Απρίλη του 2006 αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στα πρώτα του βήματα στη δισκογραφία:

Ας γυρίσουμε τώρα, στο 1984, στην είσοδό σας στη δισκογραφία.
Όλα έγιναν τυχαία…

Έγιναν τυχαία όμως; Γίνεται κάτι τυχαία αν δεν το επιθυμούμε;
Έγιναν μεν τυχαία, υπήρχε όμως σε μένα μια προδιάθεση, έπρεπε όμως να βρεθεί και ο άνθρωπος που θα ξεκλειδώσει την επιθυμία μου. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας μαθητής, το 1984, σε μια σχολική γιορτή που κάναμε -γράφαμε τραγούδια και στίχους δικούς μας σε αυτές τις γιορτές- μου είπε ότι γράφω πολύ ωραίους στίχους και ότι γνωρίζει ένα συνθέτη, τον Νίκο Τάτση. Τον ήξερα, ήταν καταπληκτικός, είχε βγάλει το «Ανεστάκι» και άλλα. τραγούδια. Πήγαμε, λοιπόν, στον Τάτση και έτσι ξεκίνησε η ιστορία με τους στίχους και τη δισκογραφία… Του έδωσα ορισμένους στίχους μου του άρεσαν, συγκεκριμένα το τραγούδι «Δεν την αντέχεις εύκολα την άνοιξη».

Που τραγούδησε η Αλεξίου.
Ναι, στο τέλος του 1984 και το «Νιώθω τη ζωή να φεύγει». Αυτά ήταν τα πρώτα. Μετά κάναμε μια σειρά άλλα, κάποια βγήκαν με τον Νταλάρα, κάποια με ένα άγνωστο τραγουδιστή και πήγαν άπατα, κάποια με την Νάντια Καραγιάννη και υπάρχουν και κάποια, γραμμένα τότε, που ετοιμάζει ο Νταλάρας σε μια παραγωγή που επιμελείται και πρόκειται να κυκλοφορήσει.

Ο «Εμφύλιος έρωτας» της Χαρούλας


Ήταν Δεκέμβρης του 1984 όταν κυκλοφόρησε από την Μinos ο «Εμφύλιος έρωτας» της Χαρούλας Αλεξίου, με οκτώ τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου, πάνω σε στίχους των Πυθαγόρα, Μάνου Ελευθερίου, Λευτέρη Χαψιάδη, Γιάννη Πάριου, Χριστόφορου Μπαλαμπανίδη, τη «Μπαλάντα της Ιφιγένειας» και το «Όλα γυρίζουν» σε μουσική και στίχους της Χαρούλας και δυο τραγούδια του Νίκου Τάτση με στίχους Ηλία Κατσούλη… Ο δίσκος «χρυσώθηκε» σημειώνοντας πωλήσεις άνω των 50.000 πωλήσεις αντιτύπων.
xarlgkd
Το ένα από τα δυο τραγούδια του Νίκου Τάτση με στίχους του Ηλία Κατσούλη κι αυτό που ακούστηκε περισσότερο, ήταν το «Δεν την αντέχεις εύκολα την Άνοιξη», με εμφανείς επιρροές, όπως στα περισσότερα από τα τραγούδια του Τάτση, από την παραδοσιακή μουσική… Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας και στα δυο τραγούδια έγινε από τον ίδιο τον συνθέτη.

Με το «Δεν την αντέχεις εύκολα την Άνοιξη» ξεκινούσε η συναυλία της Αλεξίου που δόθηκε τον Απρίλη 1986 στο Theatre de la Ville του Παρισιού και ενώ εκδόθηκε σε δίσκο τον Δεκέμβρη εκείνης της χρονιάς, τελικά δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην αγορά. Κυκλοφόρησε βέβαια σε cd εννέα χρόνια αργότερα, το 1995…

Δεν ήταν αυτή η πρώτη φορά που συνεργάστηκε ο Νίκος Τάτσης με την Αλεξίου. Το 1974 η ερμηνεύτρια μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα τραγούδησαν τον «Σαραντάπηχο» σε στίχους Κώστα Παπαγεωργίου, το πρώτο τραγούδι του Νίκου Τάτση και ένα από αυτά που προκρίθηκαν στο διαγωνισμό του περιοδικού «Επίκαιρα», που είχε διοργανώσει η Minos και κυκλοφόρησαν στο δίσκο «Νιάτα».

Το 1977 στα «24 τραγούδια» (ή «24 + 1 τραγούδια») η Αλεξίου τραγούδησε το περίφημο «Ανεστάκι» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και το «Μη χαράζεις βλέφαρό μου» σε στίχους Κώστα Παπαγεωργίου, ενώ το 1982 ο Νίκος Τάτσης υπέγραφε τα «Λέλι γιαλέλι» σε στίχους Μιχάλη Φακίνου και «Έλεγα» σε στίχους Λάκη Τεάζη στον προσωπικό δίσκο της Χαρούλας «Η ζωή μου κύκλους κάνει». Η τελευταία συνεργασία τους καταγράφηκε πολλά χρόνια αργότερα, το 2000, με το τραγούδι «Κιαιμίλιο» σε στίχους του Ηλία Κατσούλη, που συμπεριλήφθηκε στον πολυσυλλεκτικό δίσκο της Αλεξίου με τίτλο «Παράξενο φως»…

Το δεύτερο από τα δυο πρώτα τραγούδια του Ηλία Κατσούλη, με τη μουσική του Νίκου Τάτση από τον «Εμφύλιο έρωτα», ήταν το «Νιώθω τη ζωή να φεύγει», ένα «περίεργο» ρυθμικά τραγούδι, που ξεκινά στα 8/8, ενώ στη «διαδρομή» του περνά από διάφορες ρυθμικές εναλλαγές…

* Πρώτη δημοσίευση στο Όγδοο: 04/07/2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates