Γλυκερία - Το πρώτο μου τραγούδι

Η Γλυκερία Κωτσούλα γεννιέται το 1953 στο Άγιο Πνεύμα Σερρών.
Tο 1974, με προτροπή του Νίκου Δανίκα, εμφανίζεται στην ταβέρνα «Λητώ» στην Πλάκα. Το 1977 βρίσκεται να κάνει φωνητικά στην Columbia στο μεγάλο δίσκο του Γιώργου Κοινούση, Γύρισα, καθώς και στον Γιώργο Βάρσο στο δίσκο Κορίτσι Μου. Εκείνη την περίοδο εμφανίζεται και στην ιστορική εκπομπή «Να Η Ευκαιρία» στην οποία βραβεύεται.

Το 1977 η Γλυκερία πρωτοεμφανίζεται δισκογραφικά και σαν σόλο τραγουδίστρια, σε μια συλλογή της Columbia με τραγούδια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με τίτλο Χρόνια Πολλά. Εκεί τραγουδά σε διασκευή και ενορχήστρωση Νέστορα Δάνα τρία κομμάτια. Τα παραδοσιακά κάλαντα της Πρωτοχρονιάς (Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά), μαζί με χορωδία, τα βολιβιανά κάλαντα (με τίτλο Ένα αστέρι αναγγέλει), μαζί με τον επίσης πρωτοεμφανιζόμενο Ηλία Κλωναρίδη, με τον οποίο μοιράζεται και τα Πράσινα λιβάδια, σε διασκευή και στίχους του Νέστορα Δάνα. Σ’ αυτό τον δίσκο, που κυκλοφορεί σε παραγωγή του Γιώργου Πετσίλα, συμμετέχουν επίσης οι Βασιλική Λαβίνα, Νίκος Νομικός, Γιώργος Βάρσος, Αφρούλα Οικονόμου και η Μικρή Χορωδία Αθηνών.

Το 1978 παντρεύεται το Στέλιο Φωτιάδη, με τον οποίο έχει γνωριστεί από το 1976, όταν εκείνος ήταν μαέστρος στο μαγαζί που εμφανιζόταν η Γλυκερία, στο πλευρό του Γιώργου Κοινούση. Τότε περίπου συμμετέχει στους «τουριστικούς» δίσκους με επανεκτελέσεις της Columbia, Α Taste Of Greece - 14 Songs & Music και This Is… The Best Of Mikis Theodorakis. Τόσο στο Χρόνια Πολλά, όσο και σ’ αυτούς τους δίσκους, εμφανίζεται με το ψευδώνυμο Γλυκερία Λιβανού.

Το Α Taste Of Greece κυκλοφορεί σε δυο εκδόσεις. Στην μία η Γλυκερία λέει τα Πω πω κάτι μάτια (Είδα κι έπαθα κυρά μου) (Στ. Χρυσίνη, Στ. Παντελίδη, Χρ. Κολοκοτρώνη), Έλα πάρε με (Δ. Μούτση - Λ. Παπαδόπουλου), Λέσσα για λέσσα (Γ. Χατζηνάσιου - Σ. Τηλιακού), Μάτια μου, μάτια μου (Στ. Κουγιουμτζή - Λ.Παπαδόπουλου) ενώ στην άλλη έκδοση, εκτός απ’ αυτά τα τέσσερα, τραγουδά και τα Η γκαρσόνα (Πάνου Τούντα), Μίλησέ μου (Μ. Χατζιδάκι - Ν. Γκάτσου), Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε (Δ. Μούτση - Γ. Λογοθέτη) και Μανταλιώ (Μανταλένα) (Παλιό λαϊκό).

Στο This Is… The Best Of Mikis Theodorakis, η Γλυκερία συναντά για πρώτη φορά το υλικό του Μίκη Θεοδωράκη, τραγουδώντας τα Είχα φυτέψει μια καρδιά και Σε πότισα ροδόσταμο σε στίχους Νίκου Γκάτσου. Το Νοέμβρη του 1978 την επιλέγει ο Απόστολος Καλδάρας και της εμπιστεύεται μερικά από τα τραγούδια του δίσκου Μην Κάνεις Όνειρα, τον οποίο μοιράζεται μαζί με τον Γιώργο Γερολυμάτο. Το 1980 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός της δίσκος Στα Μάτια Κοίτα Με με τραγούδια του Στέλιου Φωτιάδη, αλλά και τα Σμυρνέικα, με τα οποία το όνομά της γίνεται γνωστό πλέον στο πανελλήνιο…

Πηγές: 
- Συνέντευξη της Γλυκερίας στον Δημήτρη Τσακαλία για Το Χρυσό Άλμπουμ του Ζάπινγκ (1996)
- Η Γλυκερία από τον Μάκη Ρουσομάνη http://www.myglykeria.gr

Ηχητικό:
Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά (Διασκευή Νέστορα Δάνα) Γλυκερία - χορωδία & Ένα αστέρι αναγγέλει (Βολιβιανά κάλαντα) (Διασκευή και στίχοι Νέστορα Δάνα) Γλυκερία - Ηλίας Κλωναρίδης

Ευχαριστώ τους φίλους ραδιοφωνικούς παραγωγούς Γιώργο Τσάμπρα & Σιδερή Πρίντεζη καθώς και τους Αποστόλη Γιαννακίδη & Μάκη Ιωακειμίδη για τη βοήθειά τους.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates