Γιώργος Ζωγράφος - Τα πρώτα του τραγούδια

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Οι πρώτες ηχογραφήσεις του Γιώργου Ζωγράφου στη δισκογραφία σε τραγούδια του Χατζιδάκι και του Μαυρουδή.
12/08/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα…


Στις 12 Αυγούστου 2005 βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, σε ηλικία 69 ετών, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του «Νέου Κύματος», ο ξεχωριστός ερμηνευτής και ηθοποιός Γιώργος Ζωγράφος. Είχε γεννηθεί στην Αθήνα στις 4 Αυγούστου 1936.

Μνήμες από την «Οδό Ονείρων»


Η πρώτη δισκογραφική συμμετοχή του Γιώργου Ζωγράφου εντοπίζεται στις περίφημες «Αδελφές Τατά» του Μάνου Χατζιδάκι και του Αλέξη Σολομού, στο δίσκο με τη μουσική και τα τραγούδια του Χατζιδάκι από την παράσταση «Οδός Ονείρων», που ανέβηκε στο θέατρο «Μετροπόλιταν» στις 14 Ιουνίου 1962 με κείμενα Μάνου Χατζιδάκι και Αλέξη Σολομού. Στην παράσταση ο Ζωγράφος συμμετέχει ως ηθοποιός σε κάποια σκετς, λέει μια φράση στις «Αδελφές Τατά», μαζί με την Ζωή Φυτούση, την Μάρω Κοντού, την Νίκη Λεμπέση και την Σούλα Μπάστα και τραγουδά και το «Αερικό» σε στίχους Νίκου Γκάτσου, που δεν δισκογραφείται τελικά με τη φωνή του.

Στις αφηγήσεις του στον Δημήτρη Μπαγέρη (που αποτυπώθηκαν στο βιβλίο «Γιώργος Ζωγράφος - Θα πούμε το τραγούδι του που ξεκινά απ’ τον ήλιο»), ο Γιώργος Ζωγράφος αναφέρεται σε εκείνη την εποχή. Οι μνήμες του παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

“Το 1961 γνώρισα τον Μίκη Θεοδωράκη. Είχε γράψει τη μουσική για τον «Αίαντα» του Σοφοκλή και στην παράσταση που ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο συμμετείχα στο χορό.

Το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς με φωνάζει στην παράσταση «Όμορφη πόλη» για να τραγουδήσω το «Μέσα στα μαύρα σου, κυρά μου, τα μαλλιά» και την «Όμορφη πόλη». Θα έπαιζα και κάποιον ρόλο. Είχα τρελαθεί από τη χαρά μου, πανηγύριζα κυριολεκτικά. Και μια ωραία στιγμή πέρασε ο Μίκης και μου λέει «Γιώργο εσένα θα σε βάλω πρώτο στη χορωδία, διότι αυτά τα δύο τραγούδια θα τα δώσω στον Γιάννη τον Βογιατζή, τον τραγουδιστή».

Έγινα ράκος κυριολεκτικά, απογοητεύτηκα…

Πήγα σπίτι μου και έκλαιγα, νόμιζα ότι είχα χάσει τα πάντα. Μετά από δυο-τρεις ημέρες χτυπάει το τηλέφωνο και ήταν ο Αλέξης Σολομός. Μου λέει «Έλα γρήγορα, σε θέλει ο Χατζιδάκις στην πρόβα που κάνει στο θέατρο Κεντρικόν για την παράσταση “Οδός Ονείρων”».

Μόλις πήγα στο Κεντρικόν έπεσαν όλοι πάνω μου. Ο Χατζιδάκις μου έλεγε «θα σου δώσω τραγούδια». Ο Σολομός μου έλεγε «θα παίξεις στα σκετς, θα παίξεις με τον Χορν». Ο Χορν με αγκάλιαζε, με φιλούσε. Ήξερε τον πατέρα μου και τη μητέρα μου.

Έτσι βρέθηκα στην «Οδό Ονείρων» και τραγούδησα τις «Αδελφές Τατά» και το «Αερικό» και έπαιζα και σε τέσσερα - πέντε σκετς. Το «Αερικό» το είπα στην παράσταση, αλλά δεν το έκανα στη δισκογραφία…

…Στην «Οδό Ονείρων», λοιπόν, εκεί που έπρεπε να αλλάζω εκατό φορές -έπρεπε να τρέχω και να ιδρώνω και να αλλάζω- ερχόταν ο Γιώργος Μαρίνος, ο τραγουδιστής και ηθοποιός και με πείραζε, μου έκανε σκανταλιές την ώρα που έπρεπε να αλλάξω ρούχα. Μου το κάνει μία, δύο, πέντε φορές, δεν άντεξα, του ρίχνω δυο - τρεις «φούσκους» και πάει αυτός κλαίγοντας στον Χατζιδάκι και του λέει «Με έδειρε ο Ζωγράφος». Έγινε έξω φρενών ο Χατζιδάκις, ήταν κατά της βίας. Ήρθε, προσπάθησα να δικαιολογηθώ αλλά δεν μπόρεσα και μου είπε «είσαι κακό παιδί» και μου πήρε όλα τα τραγούδια. Μου άφησε, θυμάμαι, μόνο το «Αερικό» και μια φράση από τις «Αδελφές Τατά»: «Και δεν έμεινε καμία από τις αδελφές Τατά».

Μετά, πέρασαν αυτά, ξαναβρεθήκαμε, ξανατραγούδησα τραγούδια του Χατζιδάκι στους δίσκους μου, κάναμε συναυλίες στην Κέρκυρα μαζί με τον Σπύρο τον Σακκά και πολλά άλλα. Έπαιξα και με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στα έργα «Καίσαρ και Κλεοπάτρα» και «Χτυποκάρδια στο θρανίο» ως κομπάρσος…”

«Άκρη δεν έχει ο ουρανός»


Το 1963 ο Γιώργος Ζωγράφος γνωρίζει τον Νότη Μαυρουδή και εμφανίζονται μαζί στο «Συμπόσιο». Εκεί τραγουδά τα δυο πρώτα τραγούδια του Μαυρουδή, που ουσιαστικά είναι και τα δυο πρώτα για τον Γιώργο Ζωγράφο. Τα τραγούδια ηχογραφούνται το 1964 και κυκλοφορούν σε δίσκο 45 στροφών από τη LYRA (LS 1026).

Το πρώτο είναι το «Άκρη δεν έχει ο ουρανός» σε στίχους Γιάννη Κακουλίδη, που ηχογραφείται με το μαγικό ήχο της κλασικής κιθάρας του Νότη Μαυρουδή και γίνεται μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην πορεία και των τριών συντελεστών. Το 1966 συμπεριλαμβάνεται και στον πρώτο προσωπικό δίσκο του ερμηνευτή, που έχει σαν τίτλο το όνομά του.
4.Zografos4

Το δεύτερο τραγούδι κι αυτό με του στίχους Γιάννη Κακουλίδη, με τίτλο «Τα γιορτινά σου φόρεσε» δεν γνωρίζει την ίδια αποδοχή με το «Άκρη δεν έχει ο ουρανός». Αν δεν απατώμαι, η πρώτη φορά που συμπεριλαμβάνεται σε μεγάλο δίσκο είναι το 1974 στη συλλογή τραγουδιών του Γιώργου Ζωγράφου «14 τραγούδια».
5.Zografos5
*Φωτογραφίες και βιογραφικά στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο του Δημήτρη Μπαγέρη «Γιώργος Ζωγράφος - Θα πούμε το τραγούδι του που ξεκινά απ’ τον ήλιο» (Εκδόσεις «Μετρονόμος», 2015)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates