Γιάννης Ζουγανέλης - Τα πρώτα μου τραγούδια

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Τα δυο πρώτα και σπάνια τραγούδια του πολυτάλαντου καλλιτέχνη.
03/02/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα…


Στις 3 Φεβρουαρίου του 1955 γεννήθηκε στην Αθήνα (με καταγωγή από την Μύκονο και την Νάξο) μια από τις πιο πολυσχιδείς προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής, ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Τα πρώτα του τραγούδια


Ίσως είναι αδικία, αλλά ο Γιάννης Ζουγανέλης έγινε ευρύτερα γνωστός από τα σατιρικά και σκωπτικά του τραγούδια, καθώς και από τη συμμετοχή του (ως σατιρικός καλλιτέχνης) σε διάφορα μουσικά σχήματα. Και λέω «αδικία», γιατί υπήρξε συνθέτης δεκάδων ολοκληρωμένων έργων με τραγούδια ή οργανικών που δεν έγιναν ιδιαίτερα γνωστά, με μελοποιημένη ποίηση, αυτόνομα ή παιδικά τραγούδια και μουσική για το θέατρο και την τηλεόραση.

Παντελώς άγνωστα είναι και τα δυο πρώτα του τραγούδια που κυκλοφόρησαν το 1973 σε ένα δισκάκι 45 στροφών από την Lyra με το label της Ζοdiac. Πρόκειται για δυο συνθέσεις του Ζουγανέλη και του φίλου του και ηχολήπτη Διονύση (Σάκη) Τρίκη, σε στίχους του Συμεών Καπετανάκη. Είναι τα «Οι οχτροί» και «Σώσον κύριε τον λαόν σου» που αναφέρονται στον ξεριζωμό των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία.
2.Zouganelis prota 2
Και στα δυο τραγουδά ο πραγματικά αγνώριστος Γιάννης Ζουγανέλης με τη συνοδεία χορωδίας και παίζει κρητική λύρα ο Στρατής Σπυριδάκης. Πρόκειται για δυο τραγούδια με στοιχεία από την κρητική και τη βυζαντινή μουσική, με προσμείξεις από την pop εκείνης της εποχής.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης με τον Συμεών Καπετανάκη και τον Στρατή Σπυριδάκη ξαναβρέθηκαν το 1975, παρουσιάζοντας αυτή τη φορά έναν ολόκληρο δίσκο, με τίτλο «Εξομολόγηση», που ενορχήστρωσε ο Νίκος Μαμαγκάκης, όπου μαζί με τον Γιάννη Ζουγανέλη συμμετείχε τραγουδώντας και η Πόπη Αστεριάδη.
3.Zouganelis prota 3

- Ευχαριστώ ιδιαιτέρως, για μια ακόμη φορά, το φίλο και σπουδαίο συλλέκτη Πατέρα Αρτέμιο Πολίτη για την ευγενική παραχώρηση των τραγουδιών και τις πληροφορίες του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates