Φίλιππος Γράψας - «Το πρώτο τραγούδι του»

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Η πρώτη σπάνια ηχογράφηση με στίχους του Φίλιππου Γράψα.

Μια συνέντευξη του Φίλιππου Γράψα


Πριν από λίγες ημέρες αναδημοσιεύθηκε μια συνέντευξη που μου παραχώρησε πριν από έξι χρόνια ο γνωστός στιχουργός Φίλιππος Γράψας, στην οποία, αναφερθήκαμε, μεταξύ άλλων, στην πρώτη φορά που άκουσε τα λόγια του μέσα από τα αυλάκια του βινυλίου, το 1984…

Είπαμε λοιπόν με τον στιχουργό:

Στο Φεστιβάλ της Κ.Ν.Ε. το 1984


Κύριε Γράψα, θα ’λεγα να ξεκινήσουμε με δυο λόγια για το «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη». Όχι για το τραγούδι αλλά για το ομότιτλο βιβλίο σας, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις του Ιανού.
Η πρόταση-πρόκληση του Ιανού για το βιβλίο, ήρθε στην κατάλληλη στιγμή. Περιέχει βασικά όλο τα στιχουργικό μου έργο που έχει δισκογραφηθεί αλλά και στίχους ανέκδοτους. Κείμενα ανθρώπων της Τέχνης για μένα και τη δουλειά μου. Κείμενα δικά μου για συνεργάτες, φίλους και καλλιτέχνες που θαυμάζω. Επίσης φωτογραφίες από φεστιβάλ, παρουσιάσεις και απονομές δίσκων κλπ.

Είναι κάτι σαν απολογισμός;
Σαν να φωτίζω δρομολόγια, μέσα κι έξω απ’ την  καριέρα μου…

…που ξεκίνησε το 1984 στο Διαγωνισμό Έντεχνου Λαϊκού Τραγουδιού του 10ου Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή…
Ναι. Εκεί ακούστηκε το πρώτο τραγούδι μου που δισκογραφήθηκε. Βασικά πιστεύω στον θεσμό του φεστιβάλ. Είναι ένα καλό βήμα για να ακουστούν οι νέοι καλλιτέχνες που δε βρίσκουν εύκολα ανοιχτές πόρτες στις εταιρείες. Κι εγώ όταν ξεκινούσα, όπου άκουγα ότι υπήρχε φεστιβάλ, συμμετείχα. Το 1984 μάθαμε με τον Νίκο Κατσίκα ότι κάνει διαγωνισμό έντεχνου τραγουδιού η ΚΝΕ. Στείλαμε ένα τραγούδι και πήγε καλά. Μπήκε μέσα στον δίσκο που κυκλοφόρησε μετά τον διαγωνισμό. Από εκεί κι ύστερα, πήγα αρκετές φορές σε φεστιβάλ σαν διαγωνιζόμενος αλλά και σαν μέλος επιτροπών αργότερα. Υπήρχαν πολλά φεστιβάλ τραγουδιού τότε. Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Αγώνες τραγουδιού που διοργάνωναν ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Δήμος Κερκυραίων, το φεστιβάλ της Ιθάκης, τα «Τσιτσάνεια» της Νομαρχίας Τρικάλων, αφιερωμένο στη μνήμη του συμπατριώτη τους Τσιτσάνη. Απ’ όλα, μόνο το τελευταίο φαίνεται πως αντέχει.

«Καημοί στη ναφθαλίνη»


Το τραγούδι «Καημοί στη ναφθαλίνη» λοιπόν, σε μουσική Νίκου Κατσίκα, με ερμηνεύτρια την Ειρήνη Κουρδάκη και ενορχήστρωση του Γιάννη Ιωάννου, παρουσιάστηκε στο Διαγωνισμό Έντεχνου Λαϊκού Τραγουδιού του Φεστιβάλ της Κ.Ν.Ε. Οδηγητή το 1984 και λίγο αργότερα συμπεριλήφθηκε και στο δίσκο «11 επιλογές» με τα τραγούδια που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό. Την επιτροπή αποτελούσαν οι Γιάννης Τσελεπίδης, Γιάννης Σπυρόπουλος, Φώντας Λάδης και Γιάννης Μπασκώζος. Την μουσική επιμέλεια του δίσκου είχε ο Γιάννης Ιωάννου που έπαιξε πιάνο, ακορντεόν, μεταλλόφωνο και synthesizer. Έπαιξαν επίσης οι μουσικοί: Φίλιππος Τσεμπερούλης (φλάουτο, κλαρίνο, φλογέρα), Βασίλης Ηλιάδης (μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά), Γιάννης Σαρίκος (drums, κρουστά), Τζώρτζης Καλάργαρης (ακουστική, ηλεκτρική και 12χορδη κιθάρα) και ο Παύλος Διαμαντόπουλος (ηλεκτρικό μπάσο).

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι «Καημοί στη ναφθαλίνη».

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!