Μπάμπης Τσετίνης «Τα πρώτα μου τραγούδια»

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ο Μπάμπης Τσετίνης γεννήθηκε 15 Φεβρουαρίου 1941. Δεν είναι πια κοντά μας, μένουν όμως τα τραγούδια που ερμήνευσε με το δικό του απαράμιλλο τρόπο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Σαν σήμερα…


Στις 15 Φεβρουαρίου 1941 γεννήθηκε στη Δράμα ένας σημαντικός λαϊκός ερμηνευτής, ο Μπάμπης Τσετίνης. Σε ηλικία τριών ετών κατέβηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησε μέχρι το 1960, όταν, στην Αθήνα πλέον, έκανε την είσοδό του στο πάλκο και στη δισκογραφία, για να διαγράψει από τότε μια πορεία με πολλές και αξιοζήλευτες συνεργασίες, με δημιουργούς από το λαϊκό, αλλά και το «έντεχνο» τραγούδι. Από τις πιο χαρακτηριστικές συμμετοχές του ήταν αυτή με τέσσερα τραγούδια στην «Ανάσταση ονείρων» του Χρήστου Λεοντή και του Λευτέρη Παπαδόπουλου το 1966…

Τα πρώτα του τραγούδια


Η είσοδος του Μπάμπη Τσετίνη στη δισκογραφία έγινε με ένα τσιφτετέλι σε μουσική του Βασίλη Καραπατάκη και στίχους του Χρήστου Κολοκοτρώνη που ηχογραφήθηκε στις 11 Ιουνίου 1960. Στο «Γιαχαμπίμπι τάνι ταλίλι» (ή αλλιώς «Το κορίτσι μου χορεύει») τραγουδούσαν ο Μπάμπης Τσετίνης, με τον Μάνο Παπαδάκη και τον Πάνο Λειβαδάρο. Η διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Βασίλη Καραπατάκη. Αν είναι σωστά τα στοιχεία μου, αυτή ήταν η πρώτη ηχογράφηση και για τον Μάνο Παπαδάκη. Το τραγούδι κυκλοφόρησε τόσο σε δίσκο 78 στροφών, όσο και σε 45άρι Columbia.

Από την άλλη πλευρά τόσο ο δίσκος γραμμοφώνου, όσο και το 45άρι είχαν ένα γρήγορο ζεϊμπέκικο με τίτλο «Έλα πάμε αμαξά» του Χρήστου Κολοκοτρώνη με τον Σταύρο Χατζηδάκη και την Καίτη Θύμη.

Την ίδια χρονιά ο Μπάμπης Τσετίνης σιγοντάρησε την Ντιάνα Δρακούλη (ή Ντιάνα Μπρη, από το επώνυμο του συζύγου της),  στον καρσιλαμά του Βασίλη Καραπατάκη «Σπάστα πασά μου», που κυκλοφόρησε σε δίσκο γραμμοφώνου, αλλά και σε 45άρι His master’s voice. Στην άλλη πλευρά ο δίσκος είχε το ζεϊμπέκικο «Μάνα εσύ» του Καραπατάκη με τον Βασίλη Βλάσση.

Ο Τσετίνης ξαναεμφανίσθηκε δισκογραφικά δυο χρόνια μετά, το 1962, σε ένα πονεμένο ζεϊμπέκικο του Βαγγέλη Μπαλλή (γνωστού δεξιοτέχνη του μπουζουκιού από τον Βόλο) με τίτλο «Αναστενάζω και πονώ», με ένα χαρακτηριστικό αμανέ στην αρχή του τραγουδιού.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών στην Rca Victor, έχοντας στην άλλη όψη το χασάπικο «Νόμιζα πως είχα φίλους» του Ιωάννη Μαρκόπουλου και Νίκου Φατσέα, με τον Θόδωρο Σιναΐδη και την Μαρούσκα.

Η επιτυχία για τον Μπάμπη Τσετίνη, ήρθε ουσιαστικά από το 1965 και μετά, όταν βρέθηκε στις τάξεις της Odeon – Parlophone και με τις δημιουργίες, κυρίως του Θόδωρου Δερβενιώτη και του Κώστα Βίρβου, αλλά και του Βασίλη Βασιλειάδη πραγματοποίησε μεγάλες επιτυχίες, για μια περίοδο που κράτησε, περίπου, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Τραγούδια όπως «Ότι αρχίζει ωραίο», «Το παλιό το μονοπάτι», «Ίσως», «Κι ενώ το ήξερα», «Πόσο μου ’λειψες» και αρκετά ακόμα… Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού «Ποια είσαι συ» του Χρήστου Νικολόπουλου και του Πυθαγόρα, που τραγούδησε ο Στέλιος Καζαντζίδης στο δίσκο «Υπάρχω» το 1975, έγινε το 1972 από τον Μπάμπη Τσετίνη και κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών από τη Minos…

Ο Μπάμπης Τσετίνης πέθανε στην Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου 2007.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!