Μπάμπης Τσέρτος - Τα πρώτα τραγούδια του

(ΑΚΟΥΣΕ) Οι πρώτες γνωστές και άγνωστες ηχογραφήσεις του Τσέρτου με αφορμή τα γενέθλιά του.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Σαν σήμερα…


Στις 27 Οκτωβρίου 1956 γεννήθηκε στα Τρόπαια Αρκαδίας ο Μπάμπης Τσέρτος. Αδελφός της, επίσης, τραγουδίστριας Νάντιας Καραγιάννη. Από πολύ μικρός έψελνε και τραγουδούσε, ώσπου το 1973 ανέβηκε στην Αθήνα, όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα. Το 1974 εισήχθη στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκείνη περίπου την εποχή ξεκίνησε και η «αναβίωση» του ρεμπέτικου τραγουδιού και ο Τσέρτος ως φοιτητής συμμετείχε στο συγκρότημα του Πανεπιστημίου τραγουδώντας ρεμπέτικα αλλά και έντεχνα, λαϊκά και δημοτικά τραγούδια. Παράλληλα έπαιζε και τραγουδούσε με τις παρέες του στις ταβέρνες της εποχής.

Η είσοδός του στο τραγούδι έγινε, επαγγελματικά πλέον, στις αρχές του ’80 όταν βρέθηκε να τραγουδά στην ταβέρνα «Οι φίλοι» στην Κυψέλη. Από τότε είχε την τύχη να γνωρίσει και να συνεργαστεί με κάποιους από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού, όπως η Σωτηρία Μπέλλου, ο Τάκης Μπίνης, η Άννα Χρυσάφη, η Καίτη Γκρέυ, ο Κώστας Καπλάνης, ο Θόδωρος Πολυκανδριώτης, ο Κούλης Σκαρπέλης, ο Χοντρονάκος, αλλά και με νεότερους όπως ο Μπάμπης Γκολές, ο Γιώργος Ξηντάρης, ο Στέλιος Βαμβακάρης, η Μαριώ, ο Αγάθωνας κ.α.

Οι πρώτες συμμετοχές


Η πρώτη συμμετοχή του Μπάμπη Τσέρτου στη δισκογραφία ήταν στιχουργική. Το 1988 έγραψε στίχους στο ζεϊμπέκικο «Στα ξωτικά νησιά» σε μουσική του Μπάμπη Γκολέ, που τραγούδησε ο Γκολές στον έκτο προσωπικό του δίσκο, με τίτλο «Μπάμπης Γκολές 6», που κυκλοφόρησε από την εταιρεία των αδελφών Φαληρέα. Ήταν ένα τραγούδι που ταίριαζε απόλυτα με το «εξωτικό» πνεύμα των υπόλοιπων παλαιότερων τραγουδιών του δίσκου.

Η πρώτη συμμετοχή του Τσέρτου σαν τραγουδιστής έγινε το 1991, όταν το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Μεγάρων εξέδωσε (αν δεν απατώμαι εκτός εμπορίου) ένα cd με τραγούδια από την μουσική παράδοση των Μεγάρων, με τίτλο «Μεγαραδέτε και χορεύετε». Η μουσική επιμέλεια και ενορχήστρωση έγινε από τον Σπύρο Μπερδελή. Τραγούδησαν οι Δημήτρης Κοντογιάννης, Άντρη Κωνσταντίνου, Γιώργος Βεντουζάς, Μπάμπης Τσέρτος και ο Σπύρος Μπερδελής, ενώ έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Μαγκλάρας (βιολί), Βαγγέλης Ποιμενίδης (ακορντεόν), Θανάσης Βρυνιώτης (μπουζούκι), Βύρων Μπούκης, Γιάννης Λογοθέτης (κιθάρα) και Γιώργος Ροϊλός (κρουστά).

Η συμμετοχή του Τσέρτου ήταν στο πρώτο μέρος ενός ποτ-πουρί με τα τραγούδια «Μας περηφανεύτει ο ήλιος», «Κωνσταντινιά» και «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα». Μαζί του τραγουδούσαν ο Σπύρος Μπερδελής και ο Δημήτρης Κοντογιάννης.

«Πίνω και μεθώ»


Σχεδόν παράλληλα ηχογράφησε κι ένα τραγούδι που από τότε ακούγεται ανελλιπώς σε κάθε του εμφάνιση. Αναφέρομαι φυσικά στο «Ωφ αμάν» ή «Πίνω και μεθώ» όπως έγινε πιο γνωστό τα νεώτερα χρόνια, ένα απτάλικο ζεϊμπέκικο του Σπύρου Περιστέρη, που πρωτοηχογραφήθηκε το 1934 από τον Ζαχαρία Κασιμάτη. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε με ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας του Αριστείδη Μόσχου και κυκλοφόρησε από τη Lyra τον Ιούνιο του 1992 σε ένα δίσκο με τίτλο «Ελλάδα στην υγειά σου» με παραδοσιακά τραγούδια, διασκευασμένα από τον Αριστείδη Μόσχο. Εκεί το τραγούδι φέρεται ως «παραδοσιακός απτάλικος χορός». Συμμετείχαν τραγουδώντας οι Γιώτα Λύδια, Νάντια Καραγιάννη, Αρετή Κυπραίου, Ευγενία Συριώτη, Μαρία Σουλτάτου, Μαρία Ναλμπάντη, Εύα Γρηγοράκη και η χορωδία του Λαϊκού Σχολείου του Αριστείδη Μόσχου.

Η συγκεκριμένη έκδοση κυκλοφόρησε μόνο σε lp. Το 1994 όμως, ο δίσκος αυτός επανακυκλοφόρησε με διαφορετικό εξώφυλλο και τίτλο «Ο Αριστείδης Μόσχος και το Λαϊκό Σχολείο παρουσιάζουν τα τραγούδια της Ελλάδας». Στην επανέκδοσή του μάλιστα σε cd προστέθηκαν τέσσερα τραγούδια που δεν υπήρχαν στο lp, μεταξύ των οποίων και το «Τσάκα τσούκα σπάστα» του Κώστα Σκαρβέλη με ερμηνευτή τον Μπάμπη Τσέρτο.

Ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Τσέρτου κυκλοφόρησε το 1993 από την WEA με τίτλο «Άτιμη τύχη» και 13 επανεκτελέσεις ρεμπέτικων και δημοτικών τραγουδιών. Από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζει να «μπολιάζει» το ελληνικό τραγούδι με επανεκτελέσεις ρεμπέτικων, λαϊκών, «έντεχνων», «ελαφρών» ή δημοτικών τραγουδιών, πολλές από τις οποίες έγιναν σημεία αναφοράς, αλλά και με καινούργια σημαντικά τραγούδια. 

Όπως τον έχω χαρακτηρίσει παλαιότερα, ο Μπάμπης Τσέρτος είναι, κατά τη γνώμη μου, ένας τραγουδιστής «παντός καιρού» και ρεπερτορίου…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!