Το «Γιορτινό Κονσέρτο» του Ξαρχάκου με τον Νταλάρα (1990)

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO) Πιστός στις απόψεις που εξέφρασε στη «Misa Criolla», ο Ariel Ramirez εικονογράφησε την «Ιστορία της Γέννησης» (Navidad Nuestra) με…
χρώματα που συναντιούνται στη Νότια Αμερική

Το πιο γνωστό έργο του Αργεντινού συνθέτη είναι, μάλλον, η «Μisa Criolla». Ένα έργο που γράφτηκε το 1964 και πολλά χρόνια αργότερα, το 1989 παρουσιάστηκε και στη χώρα μας σε διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. Το 1964 όμως, ο Αriel Ramirez συνέθεσε ένα ακόμη θρησκευτικό έργο τη «Navidad Nuestra» («Η Γέννησή μας»), σε συνεργασία με τον ποιητή Felix Luna.

«Πιστός στις απόψεις που εξέφρασε στη “Misa Criolla”, ο Αργεντινός συνθέτης εικονογράφησε και εδώ την ιστορία της Γέννησης με χρώματα που συναντιούνται στη Νότια Αμερική. Και αυτά τα τραγούδια, όπως η “Misa Criolla” ηχογραφήθηκαν πολλές φορές από μεγάλους και γνωστούς καλλιτέχνες και διάσημες ορχήστρες.
Όλα αυτά ο Ariel Ramirez τα εξέφρασε με λαϊκά όργανα της Νότιας Αμερικής, με ρυθμούς γνωστούς σ' αυτούς τους λαούς με το charango (ένα είδος μικρής κιθάρας), την queana (μιa ξύλινη φλογέρα) ή το siku (μια βολιβιανή φλογέρα του Πάνα), με πληθώρα ντόπιων κρουστών». (1)


Στις 23 Δεκεμβρίου του 1990 σε μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη συναυλία που δόθηκε στο φουαγιέ της Τράπεζας της Ελλάδος, με διευθυντή ορχήστρας τον Σταύρο Ξαρχάκο, ανάμεσα στα θρησκευτικά και χριστουγεννιάτικα έργα που παρουσιάστηκαν, είχαν θέση και τρία κομμάτια από το «Navidad Nuestra» με ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα και τη συμμετοχή της Martha Moreleon. Τα «Le peregrination» (το οποίο είχε ηχογραφήσει και η Μαρία Φαραντούρη στο δίσκο «Τραγούδια διαμαρτυρίας από όλο τον κόσμο» το 1977), «Los pastores» και «Los reyes mayos».  Συμμετείχαν επίσης η Ορχήστρα Νέων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Άλκη Μπαλτά, η Χορωδία της ΕΡΑ και η Χορωδία Φίλων της Μουσικής Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου και η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Καρβούνη. Το πρόγραμμα της συναυλίας αυτής- χωρίς τα μέρη από το  «Navidad Nuestra»-  κυκλοφόρησε το 2003 σε cd από τη Legend, με τίτλο «Χριστουγεννιάτικο Κονσέρτο», χωρίς όμως να αναγράφονται περισσότερα στοιχεία για τον τόπο και τη χρονολογία της ηχογράφησης.

Από το 1990 και μετά τα τρία αποσπάσματα από το «Navidad Nuestra» παρουσιάστηκαν αρκετές φορές από τον Γιώργο Νταλάρα. Τον Ιανουάριο του 1996 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, σε συναυλία αγάπης για το παιδί, το 1999 στο Ισραήλ με τη συμμετοχή της Kρατικής Ορχήστρας του Τελ Αβίβ, το Σεπτέμβρη του 2001 στο Ηρώδειο, με τη συμμετοχή της χορωδίας Fons Musicalis, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, το Γενάρη του 2002 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Γενάρη του 2007 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη Χορωδία της Δ.Ε.Η, σε διεύθυνση Κωστή Κωνσταντάρα, σε συναυλία του Νταλάρα για τους πρόσφυγες. Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με τη «Misa Criolla» το έργο παρέμεινε αδισκογράφητο με τη φωνή του.

-Ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τις πληροφορίες τους, τον μαέστρο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καλαμαριάς και μέλος της Χορωδίας Φίλων της Μουσικής Θεσσαλονίκης (που συμμετείχε στη συναυλία του 1990) Γιάννη Κούκα και τη συνοδοιπόρο στο ogdoo.gr Καλή Βανδώρου, καθώς και τη φίλη και συνεργάτη Ελίνα Κωστελέτου για την παραχώρηση του Video.

Πηγή:
1)Από το πρόγραμμα των συναυλιών του Γιώργου Νταλάρα με τα έργα «Misa Criolla» και «Navidad Nuestra» το Γενάρη του 2002 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στο video που ακολουθεί: Τρία αποσπάσματα από το έργο «Navidad Nuestra» των Αr.Ramirez-F.Luna.
1)Le peregrination | 2)Los pastores | 3)Los reyes mayos
Τραγουδούν ο Γιώργος Νταλάρας και η Μartha Moreleon. Την ορχήστρα διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος. Από το «Χριστουγεννιάτικο Κονσέρτο» του Σταύρου Ξαρχάκου στο φουαγιέ της Τράπεζας της Ελλάδος στις 23 Δεκεμβρίου 1990. (Αρχείο Ελίνας Κωστελέτου)

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!