«Παράλληλες ιστορίες» του Γιώργου Σεφέρη με Θεοδωράκη & Μαρκόπουλο

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Η προσέγγιση του ίδιου ποιήματος από δυο κορυφαίους συνθέτες.
Το 1935 εκδόθηκε η ποιητική συλλογή «Μυθιστόρημα» του Γιώργου Σεφέρη. Το γνωστότερο από τα ποιήματα ήταν βεβαίως αυτό...

Λίγο ακόμα θα ιδούμε
τις αμυγδαλιές ν’ ανθίζουν
Λίγο ακόμα θα ιδούμε
τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο
κι η θάλασσα να κυματίζει
Λίγο ακόμα να σηκωθούμε
λίγο ψηλότερα...

Το 1965 ο Γιάννης Μαρκόπουλος μελοποίησε το ποίημα και το παρουσίασε τότε σε συναυλίες αλλά και στο ραδιόφωνο. Οκτώ χρόνια μετά, το 1973, εξέδωσε το δίσκο «Ο Στράτης θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους και άλλα τραγούδια». Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Columbia και τραγουδούσαν ο Νίκος Ξυλούρης, ο Λάκης Χαλκιάς, η Μέμη Σπυράτου, η Ιωάννα Κιουρτσόγλου, η Λιλή Χριστοδούλου και χορωδία.

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας ήταν του συνθέτη και η παραγωγή του Γιώργου Μακράκη. Εκτός από το ομώνυμο 13λεπτο κομμάτι, στο δίσκο ακούγονται πέντε ακόμα μελοποιημένα ποιήματα του Σεφέρη από τον Γιάννη Μαρκόπουλο, μεταξύ των οποίων και το «Λίγο ακόμα» τραγουδισμένο από τη Μέμη Σπυράτου.

Στο σημείωμά του ο συνθέτης αναφέρει:

Θέμα: Η μουσική μου προσέγγιση σε ιδεολογικό και φιλοσοφικό επίπεδο του ελληνικού ανθρωπογεωγραφικού πεδίου, όπως αυτό εμφανίζεται στα ποιήματα του Σεφέρη. Τα αισθήματα, τα πάθη, το νόστιμον ήμαρ και τα ιστορικά διαδομένα που διακλαδώνουν την οντολογική αναζήτηση του ποιητή μέσα στο φως, για μια επικοινωνία με το πνεύμα και την τέχνη σήμερα, με ενέπνευσαν σε μια παράλληλη διείσδυση, οικεία στην ιδιοσυγκρασία μου. Ο τίτλος του έργου «Ο Στράτης θαλασσινός ανάμεσα στους αγάπανθους και άλλα τραγούδια», αντανακλά τίτλους περιοδικών με τις περιπέτειες του «Σεβάχ» στις δεκαετίες ’50 και ’60. «Ο Σεβάχ ο θαλασσινός… και άλλα παραμύθια ». Γ. Μ.

Δισκογραφικά, προηγήθηκε η επική εκδοχή του Μίκη Θεοδωράκη με τη Μαρία Φαραντούρη. Το 1968, στις φυλακές Αβέρωφ, όπου ήταν κρατούμενος, ο Μίκης μελοποίησε τέσσερα ποιήματα του Σεφέρη από το «Μυθιστόρημα» και το 1971 τα ηχογράφησε με τη Μαρία Φαραντούρη στο Παρίσι, μαζί με πέντε ποιήματα του Lorca από το «Romancero Gitan», σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και τέσσερα τραγούδια με δικούς του στίχους με τίτλο «Τα τραγούδια του Ανδρέα». Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Polydor με τίτλο «Ο Θεοδωράκης διευθύνει Θεοδωράκη Νο2», με ερμηνευτές τη Μαρία Φαραντούρη και τον Αντώνη Καλογιάννη, τότε στο εξωτερικό και στη μεταπολίτευση βεβαίως και στην Ελλάδα. Το «Λίγο ακόμα» έγινε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια αγώνα και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον…

- Ευχαριστώ το φίλο συνθέτη Στάθη Γκότση για την ιδέα του.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!