Ο Μίλτος Πασχαλίδης γράφει για την πιο θεαματική βροχή του καλοκαιριού

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Όταν η πιο θεαματική θερινή βροχή από «πεφταστέρια» δίνει την αφορμή να γεννηθεί ένας ξεχωριστός δίσκος
Η πιο θεαματική θερινή βροχή από «πεφταστέρια», οι διάττοντες Περσείδες, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο στην καρδιά του καλοκαιριού, κλέβουν την παράσταση. 

Οι περίφημες Περσείδες είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές». Σύμφωνα με τη NASA, το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα. Πέρυσι έφθασαν κατά τόπους έως τα 200 .

Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βόρεια-βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.

Τα μετέωρα, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 60 χλμ./δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ., οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές.

Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου), αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.

Ένας πηγαίος τραγουδοποιός – επιστήμονας μελέτησε το φαινόμενο απ’ την δική του ιδιαίτερη σκοπιά. Κάπως έτσι ο Μίλτος Πασχαλίδης μας χάρισε το σπουδαίο του άλμπουμ «Περσείδες» απ’ όπου και το ομότιτλο τραγούδι με την καταλυτική παρουσία της κόρης του.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!