Ο Γιάννης Πάριος τραγουδά Πέντε Έλληνες στον Άδη

Μια μοναδική ηχογράφηση του ερμηνευτή στο κλασικό άσμα που συνέθεσε ο Γιάννης Παπαϊωάννου πάνω στους στίχους του Κώστα Μάνεση και τραγούδησε…

σε πρώτη εκτέλεση ο Οδυσσέας Μοσχονάς το 1947. Η παραπάνω «τριπλέτα» είχε μεστή και αποδοτική συνεργασία, εκεί γύρω στα 1950.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για το πότε, πως και γιατί ο Γιάννης Πάριος πήρε την απόφαση να ερμηνεύσει το κορυφαίο αυτό ζεϊμπέκικο. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι επιδόσεις του σε ένα τραγούδι, θεωρητικά «έξω από τα νερά του», ξαφνιάζουν, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά, πόσο σπουδαίος και μάστορας καλλιτέχνης είναι.
Ο Πάριος δεν μιμείται κανέναν, ερμηνεύει με προσωπικό ύφος και ευαισθησία το κομμάτι, χρωματίζοντάς το με αδρές πινελιές, χάρις το ιδιαίτερο χάρισμά του.
Δε φωνάζει, ούτε αναλώνεται σε άκαιρους εντυπωσιασμούς. Φωτίζει με το δικό του τρόπο τις λεπτομέρειες του τραγουδιού, εκφράζεται μέσα από αυτές. Απολαύστε τον!


* Ο φίλος και συνεργάτης Θανάσης Γιώγλου μας ενημέρωσε ότι το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται σε μια συλλογή της FM Records με ιδιαίτερες ηχογραφήσεις τραγουδιών του Γιάννη Παπαϊωάννου, που επιμελήθηκε ο ρακοσυλλέκτης και βαθύς γνώστης του λαϊκού τραγουδιού Κώστας Χατζηδουλής.
Εξακολουθούν βέβαια να παραμένουν «άλυτα» τα πως και τα γιατί της ηχογράφησης. Εδώ είμαστε και θα ξεδιαλύνουμε το «γρίφο», ενημερώνοντάς σας.
 

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates