Ο Γιάννης Κότσιρας τραγουδά την περίφημη «Βαρβάρα» του Τούντα

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Η λογοκριμένη επιτυχία του ’36, σε μια φρέσκια εκδοχή από μια «νόστιμη» έκδοση.
Ο Γιάννης Κότσιρας τραγουδά την περίφημη «Βαρβάρα» του Τούντα Φωτογραφία: NDP Photo Agency
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Μουσικός Περίδρομος» - Μια «νόστιμη» έκδοση


Πριν από δυο χρόνια κυκλοφόρησε ο «Μουσικός περίδρομος», μια ξεχωριστή και «νόστιμη» έκδοση, στην οποία νομίζω πως αξίζει να επανέλθουμε. Υπεύθυνος της έκδοσης ήταν ο αρχιμάγειρας Νίκος Φωτιάδης, ο οποίος διάλεξε 39 ρεμπέτικα, παλιά λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια, που στους στίχους τους αναφέρονται διάφορα ελληνικά φαγητά, συγκέντρωσε 91 συνταγές για τα φαγητά αυτά και επέλεξε 16 τραγούδια που ηχογραφήθηκαν από τους Γιάννη Κότσιρα, Μπάμπη Τσέρτο, Νάντια Καραγιάννη, Γιώτα Λιαποπούλου, Αντιγόνη Μπούνα, Κατερίνα Ρεντίφη, Νίκο Ρεντίφη, Πάνο Ρεντίφη, Μυρτώ Μαχαίρα και τα σχήματα «Ρεμπετιέν» και «Ρομβία».

Ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και συνθέτης Βαγγέλης Μαχαίρας είχε την επιμέλεια του cd, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως, ειδικά για αυτή την έκδοση, ηχογραφήθηκαν για πρώτη φορά τα τραγούδια «Αχ φασουλάδα», σε στίχους των εξόριστων του Άη-Στράτη, και «Ελ Ντάμπα», σε στίχους των εξόριστων του στρατοπέδου της Ελ Ντάμπα.

Το βιβλίο, που προλογίζουν οι «μαιτρ» του ρεμπέτικου τραγουδιού και της μαγειρικής Παναγιώτης Κουνάδης και Ηλίας Μαμαλάκης περιέχει, εκτός από τις συνταγές, τους στίχους των τραγουδιών, στοιχεία για την εποχή και την αφορμή που γεννήθηκαν, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Η επιμέλεια του βιβλίου έγινε από την Άρτεμις Λόη, η φωτογραφία του εξωφύλλου ήταν του Τάκη Πανανίδη και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Τόπος».
1.VARVARA COVER mikri

H «Βαρβάρα» του Τούντα και οι περιπέτειές της


Ανάμεσα στα τραγούδια του «Μουσικού περίδρομου» είναι κι η περίφημη «Βαρβάρα» του Παναγιώτη Τούντα. Η ιστορία της «Βαρβάρας» είναι λίγο - πολύ γνωστή. Ηχογραφήθηκε το 1936 με τη φωνή του Στελλάκη Περπινιάδη και την ορχήστρα του Γιοβάν Τσαούς, και επειδή θεωρήθηκε πως αναφέρεται στην κόρη του δικτάτορα Λουκία Μεταξά, λογοκρίθηκε από τη Μεταξική δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936 και απαγορεύθηκε από την κυκλοφορία. (Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του, ο γνωστός ερευνητής του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού Πάνος Σαββόπουλου, αναφέρεται εκτενώς στην ιστορία της «Βαρβάρας»).
2.DG 6159 BARBARA
Ακολούθησαν ηχογραφήσεις τραγουδιών με την ίδια μελωδία αλλά διαφορετικούς στίχους, όπως ήταν «Η Μαρίκα η δασκάλα», που κι αυτό απαγορεύθηκε, το «Μανωλιός και Δημητρούλα», που δεν είχε καλύτερη τύχη (και τα δυο με τον Στελλάκη Περπινιάδη), ενώ το 1940, στην περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου, ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης έγραψε καινούργια λόγια, πάνω στην ήδη υπάρχουσα μελωδία του Τούντα κι ο Στελλάκης Περπινιάδης τραγούδησε ένα από αυτά που έγιναν «σημαίες» του αγώνα κατά των κατακτητών, που έλεγε «Άκου Ντούτσε μου τα νέα»…

Στην καινούργια εκτέλεση της «Βαρβάρας» με τη φωνή του Γιάννη Κότσιρα, η ενορχήστρωση είναι του Βαγγέλη Μαχαίρα που παίζει τζουρά, μπαγλαμά, κιθάρες κι έχει κάνει και την ηχοληψία, ενώ ακορντεόν παίζει ο Δήμος Πολυμέρης…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!