Απόστολος Καλδάρας - 25 χρόνια απουσίας!

(ΑΚΟΥΣΕ) Τρία ιδιαίτερα τραγούδια αφιερωμένα στον Απόστολο Καλδάρα που έφυγε από κοντά μας στις 8 Απριλίου του 1990.
Ο Απόστολος Καλδάρας γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 7 Απριλίου του 1922 και πέθανε στην Αθήνα στις 8 Απριλίου του 1990.

Νομίζω πως ο Καλδάρας συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 3-4 κορυφαίους δημιουργούς, που αναμόρφωσαν το λαϊκό τραγούδι και το ανέβασαν σε ένα άλλο επίπεδο. Θεωρώ επίσης πως δεν έχει τιμηθεί όσο θα ’πρεπε, σε σχέση με άλλους ομοτέχνους του, με πολύ μικρότερο έργο…

«Κάποιο αστέρι» (Απόστολος Καλδάρας - Κώστας Βίρβος)


Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια τραγούδια που αφιερώθηκαν στον Απόστολο Καλδάρα, αρχής γενομένης από ένα που ηχογραφήθηκε το 1991 από την Άντρη Κωνσταντίνου, και θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα γράμμα του στιχουργού Κώστα Βίρβου προς τον Καλδάρα…

Το «Κάποιο αστέρι» έδωσε και το γενικό τίτλο στο μεγάλο δίσκο της Άντρης Κωνσταντίνου, που κυκλοφόρησε το 1991 από την MBI με τα τελευταία τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα σε στίχους Κώστα Βίρβου και δικούς του. Οι μουσικές είχαν γραφτεί βεβαίως πριν φύγει ο συνθέτης από τη ζωή, ενώ υπήρχαν και δυο επανεκτελέσεις στο «Δυο ποτήρια» που είχε πρωτοπεί η Χάρις Αλεξίου το 1974 και το «Σ’ ευχαριστώ που μ’ αγαπάς» που είχε ηχογραφήσει ο Μιχάλης Μενιδιάτης το 1983. Η Άντρη Κωνσταντίνου συμμετείχε ένα χρόνο πριν και στις «Μπαλάντες του περιθωρίου», τον τελευταίο δίσκο που ηχογραφήθηκε όσο ζούσε ο Απόστολος Καλδάρας. Το «Κάποιο αστέρι» επανεκδόθηκε το 1992 με άλλο εξώφυλλο, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει κυκλοφορήσει σε cd. Η ενορχήστρωση έγινε από τον Νίκο Κούρο και στην ηχογράφηση του δίσκου έπαιξαν οι μουσικοί: Κώστας Παπαδόπουλος (μπουζούκι), Νίκος Τσεσμελής (κοντραμπάσο), Γιώργος Τσουπάκης (κρουστά), Μπάμπης Λασκαράκης (κιθάρα), Φίλιππος Τσεμπερούλης (κλαρίνο), Πλούταρχος Ρεμπούτσικας (τσέλο), Γιώργος Ροϊλός (ντραμς), Νίκος Κούρος (πιάνο). 

Το «γράμμα» του Κώστα Βίρβου


Στο εσώφυλλο του δίσκου «Κάποιο αστέρι» υπάρχει κι ένα σημείωμα του Κώστα Βίρβου που λέει τα εξής:

«Φίλε Απόστολε
Τώρα που μαζί με τους Αθάνατους περιδιαβαίνεις τους κήπους με το ασφοδίλι, θ’ ακούς σίγουρα αυτόν τον δίσκο, θ’ ακούς τις τελευταίες μουσικές σου που είναι εφάμιλλες του όλου σου έργου. Συγχώρα με αν κάποιος στίχος δεν είναι ίσως το ίδιο άψογος, όπως οι μελωδίες σου και πες ένα εύγε στην τελευταία σου σημαντική επιλογή, στην Άντρη που τόσο τέλεια ερμηνεύει τα τραγούδια.

Πάντα με αγάπη Κώστας Βίρβος»

«Τραγουδούν τα κουρέλια» (Αντώνης Βαρδής - Χρήστος Προμοίρας)


Το 1999 κυκλοφόρησε από τη Warner ο διπλός δίσκος του Αντώνη Βαρδή «Ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις μου». Σε μουσική του Βαρδή και στίχους του Χρήστου Προμοίρα, ο Βαρδής με τον Ηλία Κλωναρίδη, σαν «φιλαράκια παλιά, του Καλδάρα παιδιά», τραγούδησαν για τον Απόστολο Καλδάρα ένα ξεχωριστό κομμάτι με τίτλο «Τραγουδούν τα κουρέλια». Στην ηχογράφηση του δίσκου έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Τσουπάκης (ντραμς), Νίκος Βαρδής (ηλεκτρικό μπάσο), Θανάσης Σοφράς (κόντρα μπάσο), Αντώνης Γούναρης (κιθάρες), Κώστας Αναδιώτης (πλήκτρα), Φίλιππος Τσεμπερούλης (σοπράνο και φλάουτο), Θανάσης Βασιλόπουλος (κλαρίνο και νέυ), Χακάν (σάζι, τσουμπούς και πολίτικο λαούτο), Μανώλης Καραντίνης (μπουζούκι, τζουρά, λαούτο, μπαγλαμά, μαντολίνο), Ηρακλής Βαβάτσικας (ακορντεόν), Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά), Μανώλης Καρπάθιος (κανονάκι), Θάνος Γκιουλετζής (βιολί).

«Σαν τα κέφια τ’ Αποστόλη» (Κώστας Καλδάρας - Μιχάλης Μπουρμπούλης)


Το 2003 κυκλοφόρησε από τη Lyra, μια συλλογή με τραγούδια αφιερωμένα από τους δημιουργούς στους πατεράδες τους, με τίτλο «Ένα γράμμα στον πατέρα μου». Ανάμεσα στα τραγούδια υπήρχε και ο φόρος τιμής του Κώστα Καλδάρα, γιου του Απόστολου, σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη, με τίτλο «Σαν τα κέφια τ’ Αποστόλη» και ερμηνευτή τον Γιάννη Παναγιωτόπουλο. Φωνητικά έκανε ο Κώστας Καλδάρας ενώ έπαιξαν οι: Μανώλης Καραντίνης (μπουζούκι), Βαγγέλης Ζωγράφος (μπάσο), Κώστας Παρίσης (κιθάρες), Ανδρέας Παππάς (κρουστά).

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!