Αντώνης Βαρδής & Γιώργος Νταλάρας - «Παράλληλες ιστορίες»

2 τραγούδια με την ίδια μελωδία αλλά με διαφορετικούς στίχους & ερμηνείες.
Μετά από τη συμμετοχή του σε διάφορα συγκροτήματα της εποχής, το 1974 ο Αντώνης Βαρδής κάνει ουσιαστικά την είσοδό του στη δισκογραφία, με το πρώτο του τραγούδι, το «Πόσο πολύ σ’ αγάπησα» σε στίχους Κώστα Νεστορίδη, που τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας.

Με το κομμάτι αυτό πήρε το δεύτερο βραβείο σ’ ένα διαγωνισμό που διοργάνωσε το περιοδικό «Επίκαιρα», ενώ κυκλοφόρησε και στο μεγάλο δίσκο «Νιάτα». Ο πρώτος ολόκληρος προσωπικός του δίσκος κυκλοφορεί το 1976 από τη Lyra, με τίτλο «Οραματίζομαι». Οι στίχοι είναι του Γιάννη Αθανασιάδη και τραγουδά ο ίδιος ο Βαρδής.

Μέσα από συνέντευξη που μου παραχώρησε, πριν από ενάμιση χρόνο περίπου για το Όγδοο, μοιραία αναφερθήκαμε και σε εκείνη την εποχή:

Το 1976 τραγουδάς έναν ολόκληρο δίσκο στη Lyra, με τίτλο «Οραματίζομαι»…
Αυτός ήταν ο πιο αποτυχημένος δίσκος που έχω κάνει στην καριέρα μου. Το 1974 που δούλευα με τον Νταλάρα, είχα γράψει κάποια τραγούδια που του αρέσανε. Μου ‘πε λοιπόν κάποια στιγμή, να βρούμε καλούς στίχους, για να δουλέψω. Ένας νέος στιχουργός, ο Γιάννης Αθανασιάδης, μου έδωσε καμιά εικοσαριά ποιήματά του και τα έδωσα στον Νταλάρα να μου πει αν του αρέσουνε. Μου είπε «είναι πάρα πολύ ωραία, είναι άπειρος αλλά είναι πάρα πολύ καλός». Έτσι ξεκίνησα να γράφω πάνω σ’ αυτούς τους στίχους. Έγραψα δεκαπέντε τραγούδια, τα ‘παιξα στο Γιώργο κι άρχισε να μου λέει: «Να κρατήσουμε αυτό, ν’ αλλάξουμε εκείνο, να κρατήσουμε το Οραματίζομαι, αλλά να βγάλουμε το άλλο….» Ο στιχουργός εν τω μεταξύ έμενε στη Σουηδία. Άρχισαν τα τηλέφωνα… Δυο χρόνια περίπου γινόταν αυτό το πράγμα, που μας κούρασε… Τόσο εγώ όσο κι ο στιχουργός «διαλυθήκαμε» με το να δουλεύουμε αυτά τα τραγούδια…. Όχι μουσικά. Μουσικά του αρέσανε. Ήθελε ν’ αλλάζει συνέχεια στίχους. Εγώ όμως δέθηκα με τους στίχους του φίλου μου και του ’χα δώσει υπόσχεση. Μια μέρα λοιπόν στο μαγαζί που δουλεύαμε με τον Νταλάρα, βλέπω το Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον οποίο θαύμαζα και θαυμάζω και μου λέει «Κοντέ…» έτσι μου ‘πε, ούτε το όνομά μου δεν είπε, γιατί αυτός είναι πανύψηλος, ξέρεις (γέλια)… Μου λέει λοιπόν, «Κοντέ, αν ακούσεις κάτι στίχους που έχω γράψει στα τραγούδια σου, θα σου φύγει η ψυχή…»

-«Ποια τραγούδια κύριε Λευτέρη; Εγώ δεν σας έχω δώσει τίποτα»
-«Μου έχει δώσει ο Γιώργος 13-14 τραγούδια, έχω γράψει 5-6 και τελειώνω και τα άλλα!».

Πάω στο Γιώργο και του λέω «Τι έγινε ρε Γιώργο; Έτσι κι έτσι μου είπε ο Λευτέρης».

-«Έχει γράψει κάτι στίχους θα είναι η καινούργια “Μικρά Ασία”» μου λέει. Εγώ όμως, ενώ ήταν καλό να συνεργαστώ με το Λευτέρη, δεν ήθελα… «Πάμε να κάνουμε ακρόαση» μου είπε. Εκεί επενέβη και ο Μάτσας: «Δεν πιστεύω ο Αντωνάκης να ’χει πρόβλημα ν’ αλλάξουμε τους στίχους, ύστερα είναι τιμή του που θα συνεργαστεί με το Λευτέρη Παπαδόπουλο». Και τους λέω «Όχι παιδιά, δεν τα δίνω τα κομμάτια». Δεν το περίμενε κανένας. Ήταν η πρώτη αναρχική απάντηση που έδωσα στον Νταλάρα, ενώ είμαστε φίλοι. «Δεν τα δίνω τα τραγούδια. Ή μ’ αυτούς τους στίχους ή καθόλου». Δεν το πιστεύανε… Είναι δυνατόν, να σου δίνεται η ευκαιρία σα νέος συνθέτης, να κάνεις ολόκληρη δουλειά με τον Νταλάρα, που τον θαύμαζα, το λάτρευα και να λες όχι; Και μου λέει ο Νικολόπουλος «Πάμε στη Lyra να τα πεις εσύ». Τα είπα λοιπόν στη Lyra, αλλά απέτυχε στην κυριολεξία ο δίσκος, γιατί δεν τα διαφημίσανε καθόλου. Έπαθα μεγάλη «κόμπλα», «καθίζηση» και δεν ξανάγραψα τραγούδια, γιατί δεν ήξερα τι φταίει… Δεν ήμουνα στο χώρο να ξέρω ότι η αιτία ήταν ότι δεν διαφημίστηκαν… Σκεφτόμουνα, η φωνή μου φταίει; Η μουσική; Ο στίχος, που μου έλεγε ο Γιώργος; Δεν ήξερα.

Εν τω μεταξύ το 1975 η Χάρις Αλεξίου είχε ηχογραφήσει ένα τραγούδι σου («Έτσι που το πας») στα «12 λαϊκά τραγούδια».
Ναι… Και η Βίσση είπε αργότερα ένα τραγούδι, τις «Κυκλάδες». Τελικά το 1978 με πήρε ο Γιώργος τηλέφωνο, όταν ετοίμαζε το δίσκο «Οι Μάηδες οι ήλιοι μου» και μου είπε «Τώρα που περάσανε δυο χρόνια σε πειράζει να πούμε κι ένα του Λευτέρη Παπαδόπουλου που μου αρέσει πολύ;» Κι έβαλε το «Θυμήσου» από κείνη τη σειρά. Επίσης είπε το «Χελιδονάκι» με στίχους και πάλι του Λευτέρη, το «Κάτω απ’ την Κληματαριά» (στίχοι Ανδρέα Αγγελάκη) και το «Άμα δε σε δω», που είχε ηχογραφήσει και η Ελένη Βιτάλη (στίχοι Διονύση Τζεφρώνη).


Το «Θυμήσου» λοιπόν, με την ίδια μελωδία με το «Βραδιάζει», αλλά με διαφορετικούς στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, ήταν το προτελευταίο τραγούδι του δίσκου «Οι Μάηδες οι ήλιοι μου» του Γιώργου Νταλάρα που κυκλοφόρησε το 1978.

Ημερομηνία πρώτης δημοσίευσης στο ogdoo.gr: 02/03/2013

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!