28η Οκτωβρίου - «Μ’ έναν πικρό αναστεναγμό»

Στις 27 Οκτωβρίου του 1940 ο Βασίλης Τσιτσάνης έγραφε στην Columbia, μαζί με τον Στελλάκη, μια από τις ωραιότερες καντάδες του.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ας ξεκινήσουμε όμως τη σύντομη ιστορία μας απ’ την ημέρα της εθνικής μας επετείου.

Την 28η Οκτωβρίου του 1940 ο Νίκος Γούναρης φωνογραφούσε το σατυρικό τραγούδι «Ντούτσε-Ντούτσε» των Θεόφραστου Σακελλαρίδη και Γιώργου Οικονομίδη, ενώ, μια μπάντα ηχογραφούσε τον «Εθνικό ύμνο της Αγγλίας», ελέω της Αγγλοελληνικής συμμαχίας για την οποία η Σοφία Βέμπο τραγούδησε κι ένα από τα χαρακτηριστικά τραγούδια της εποχής, ανάμεσα στα τόσα που ερμήνευσε και πέρασε στην ιστορία ως η «τραγουδίστρια της Νίκης».

Μια μέρα ακριβώς πριν, στις 27 Οκτωβρίου του 1940 ο Βασίλης Τσιτσάνης έγραφε στην Columbia, μαζί με τον Στελλάκη, μια από τις ωραιότερες καντάδες του, το: «Μ’ έναν πικρό αναστεναγμό». Ο Τσιτσάνης μπορεί να μην έγραψε ή να μην εκλήθη να γράψει, άμεσα, στο Εθνικό, πολεμικό και ενωτικό κλίμα των ημερών εκείνων. Έγραψε, όμως, αργότερα, στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησε τα χρόνια της κατοχής και σ’ αυτό το περιβάλλον ενέταξε δημιουργίες του όπως τη «Συννεφιασμένη Κυριακή». Για τον πόλεμο, πάντως, γράφτηκαν αρκετά τραγούδια, τόσο από τους επιθεωρησιακούς συνθέτες και συγγραφείς, όσο και από τους ρεμπέτες, αλλά και τους δημοτικούς.

Για την ιστορία πάντως, αξίζει να θυμηθούμε, ότι στις 28 Οκτωβρίου του 1940, μαζί με το «Όχι», γεννήθηκε η σημαντική λαϊκή τραγουδίστρια Πόλυ Πάνου.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!