15 δίσκοι από το 2015

15 δίσκοι που ξεχώρισαν μέσα στο 2015
Διανύοντας τις τελευταίες μέρες του 2015, διάλεξα να σταθούμε, όπως κάθε χρόνο, σε κάποιες από τις καινούργιες δισκογραφικές δουλειές της χρονιάς που μας αφήνει σε λίγες μέρες. Αν και, τουλάχιστον, εδώ και μια δεκαετία όλοι αναφερόμαστε στην περίφημη κρίση και στο τέλος της δισκογραφίας, δεν ήταν λίγοι οι καλλιτέχνες που αντιστάθηκαν, παρουσιάζοντας και φέτος παραγωγές που στάθηκαν με αξιοπρέπεια, τιμώντας το κοινό που επέλεξε να επενδύσει σε αυτές.

Ας θυμηθούμε λοιπόν, δεκαπέντε από τις καινούργιες κυκλοφορίες της χρονιάς που βαδίζει προς το τέλος της, αφού διευκρινίσω πως, όπως και πέρσι, η επιλογή δεν έγινε από το σύνολο των δίσκων που κυκλοφόρησαν το 2015. Κάτι τέτοιο είναι φύσει αδύνατον… Η επιλογή έγινε από δίσκους αποκλειστικά επιλεγμένους από τον υπογράφοντα ή από κάποιους που απέστειλαν οι καλλιτέχνες ή οι εταιρείες (κυρίως οι «μικρότερες»). Είναι βέβαιο πως υπάρχουν κι άλλες δισκογραφικές δουλειές που δεν έχουν φτάσει ακόμα στα χέρια μου ή κάποιες που έφτασαν κυριολεκτικά την ώρα που το κείμενο βρισκόταν στο «τυπογραφείο», αφού κυκλοφόρησαν πριν από ελάχιστες μέρες και δεν έχουν «αφομοιωθεί»…

Ήδη τούτη την ώρα που γράφω αυτές τις αράδες, θυμήθηκα αρκετές αξιόλογες δουλειές που κυκλοφόρησαν το 2015 και έμειναν εκτός αυτής της καταγραφής. Οπότε σε μερικές μέρες, ενδεχομένως να έχουμε ένα δεύτερο μέρος με ακόμα 15 νέους δίσκους από το 2015…

Η κατάταξη έγινε με χρονολογική σειρά, σύμφωνα με την ημερομηνία παρουσίασης του κάθε δίσκου.

Ο Τερζής τραγουδά Νικολόπουλο «Τα φώτα άναψαν»


21 μεγάλες επιτυχίες από τη ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας που πραγματοποίησαν ο Xρήστος Νικολόπουλος με τον Πασχάλη Τερζή το Σεπτέμβρη του 2010 στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας, παρουσία 15.000 ακροατών.

Σταύρος Κουγιουμτζής «Ζωντανή ηχογράφηση στο Βασιλικό Θέατρο»


22 τραγούδια από τη συναυλία αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2003 στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, παρουσία του συνθέτη. Συμμετείχαν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Μανώλης Χατζημανώλης, ο Παντελής Θεοχαρίδης, η Μαρία Κουγιουμτζή, η Χορωδία Νέων, η Παιδική Χορωδία και η Ορχήστρα Νέων «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Χρυσόστομου Σταμούλη.

Παπαϊωάννου, Καραντωνίου & Παπαχαραλάμπους «Ο χορός των ημερών»


Ένα χρόνο μετά την αίσθηση που προκάλεσαν τα «Μεροκάματα», κυκλοφόρησε ο πολυαναμενόμενος δίσκος του Πάνου Παπαϊωάννου, που γράφτηκε με τη συνεργασία του Χρυσόστομου Καραντωνίου στη μουσική και του Δημήτρη Παπαχαραλάμπους στους στίχους. Σε ένα τραγούδι οι στίχοι είναι του Νίκου Μαμαγκάκη.

Βασίλης Ανδρικόπουλος «Στη μοναξιά της εξορίας σου»


Η πρώτη δισκογραφική δουλειά του Βασίλη Ανδρικόπουλου με τίτλο «Στη μοναξιά της εξορίας σου», με τραγούδια αφιερωμένα στον Μίκη Θεοδωράκη. Τραγουδούν ο Παντελής Θαλασσινός, ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος και ο ίδιος ο συνθέτης.

Νίκος Ορδουλίδης «Το λαϊκό πιάνο – Η εποχή του ρεμπέτικου»


Η νέα δουλειά του μουσικολόγου Νίκου Ορδουλίδη, που σχετίζεται με τη μελέτη του πάνω στο «λαϊκό πιάνο», με τον τίτλο «Η εποχή του ρεμπέτικου», περιλαμβάνει επτά συνθέσεις από την προπολεμική περίοδο του ρεμπέτικου και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, ένα παραδοσιακό και τέσσερις συνθέσεις του Νίκου Ορδουλίδη.

Κώστας Μακεδόνας «Δεν σου ανήκω»


Η καινούργια δισκογραφική δουλειά του Κώστα Μακεδόνα, με δώδεκα τραγούδια γραμμένα από δυο ταλαντούχους δημιουργούς τον Κωνσταντίνο Βελλιάδη και τον Τέρπανδρο. Συμμετέχει ο Γιώργος Νταλάρας σε ένα ντουέτο με τον Κώστα Μακεδόνα.

Δημήτρης Λέντζος «Ο γύρος του θριάμβου»


Ένας διπλός δίσκος με 23 τραγούδια με λόγια του ποιητή - στιχουργού Δημήτρη Λέντζου, μελοποιημένα από δεκατέσσερις συνθέτες - ή τραγουδοποιούς - και ερμηνευμένα από δεκαέξι τραγουδιστές. Tραγουδούν: Φωτεινή Βελεσιώτου, Βασίλης Λέκκας, Ζαχαρίας Καρούνης, Μίλτος Πασχαλίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Ζωή Παπαδοπούλου, Μπέττυ Χαρλαύτη, Νίκος Ανδρουλάκης, Bίκυ Καρατζόγλου, Φίλιππος Πλακιάς, Πάνος Μπούσαλης, Παντελής Θαλασσινός, Σοφία Παπάζογλου, Ηρώ Σαΐα, Ελένη Τζαγκαράκη, Ιωάννα Φόρτη.

Τάσος Ιωαννίδης & Πάνος Σταθόγιαννης «Φυλάξου τώρα»


Ο νέος πολυσυλλεκτικός δίσκος του Τάσου Ιωαννίδη με στίχους του Πάνου Σταθόγιαννη και μια ξεχωριστή ομάδα ερμηνευτών, που αποτελείται από τους Παντελή Θαλασσινό, Γιάννη Κότσιρα, Μίλτο Πασχαλίδη, Σοφία Παπάζογλου, Δημήτρη Μπάση, Τζώρτζια Κεφαλά, Τάσο Ιωαννίδη ενώ σε δυο τραγούδια συμμετέχει η Παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου.

Βασιλική Καρακώστα «Κουρελού»


Η νέα δισκογραφική δουλειά της Βασιλικής Καρακώστα με δώδεκα εμπνευσμένες διασκευές τραγουδιών από πολλές «περιοχές» του ελληνικού τραγουδιού. Τραγούδια «ετερόκλητα», αλλά με κοινή αισθητική, από την Θράκη, τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, ρεμπέτικα, λαϊκοδημοτικά, «ελαφρά» αλλά και σύγχρονα… (Κυκλοφόρησε αρχικά μέσω εφημερίδας και αναμένεται η «κανονική» κυκλοφορία στα δισκάδικα).

Τάκης Φάβιος & Αλεξάνδρα Βλάσση Θεοδωρικάκου «Θυμάμαι»


Η εργασία του τραγουδοποιού και ποιητή Τάκη Φάβιου πάνω στο ποιητικό έργο της Αλεξάνδρας Βλάσση Θεοδωρικάκου. Τραγουδούν ο Μπάμπης Τσέρτος, η Νάντια Καραγιάννη, η Πένυ Ξενάκη και ο Τάκης Φάβιος.

Ο νέος δίσκος των ΤΑΚΙΜ


Ο δεύτερος δίσκος των ΤΑΚΙΜ με παραδοσιακά τραγούδια από την Ελλάδα αλλά και την Τουρκία, που, όπως και ο πρώτος, φέρει σαν τίτλο το όνομά τους. Πολλά και σημαντικά τα ονόματα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν: Χρόνης Αηδονίδης, Χάρις Αλεξίου, Βαγγέλης Δημούδης, Παντελής Θαλασσινός, Δημήτρης Καρασαββίδης, Γρηγόρης Καψάλης, Γιάννης Κωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας, Γιάννης Παπακώστας, Γιασεμή Σαραγούδα, OMA Strings και οι μαθητές του «Ευξείνιου Πολιτιστικού Συλλόγου».

Το «Εσπεράντο» του Δημήτρη Μυστακίδη


Το πολυαναμενόμενο cd του Δημήτρη Μυστακίδη με 16 - μεταπολεμικά κυρίως - λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια, διασκευασμένα για λαϊκή κιθάρα από τον Μυστακίδη και τραγουδισμένα από ισάριθμους σημαντικούς ερμηνευτές: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Δήμητρα Γαλάνη, Γιώτα Νέγκα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ελένη Βιτάλη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Χρήστος Θηβαίος, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ματούλα Ζαμάνη, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Κωστής Αβυσσινός, Φώτης Σιώτας, Χρήστος Μαστέλος, Μανώλης Πάππος.

Ανδρέας Κατσιγιάννης «Μικρό μου Καστελλόριζο»


Μια καλαίσθητη έκδοση με το dvd με το ιστορικό ντοκιμαντέρ του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. «Στην άκρη του Αιγαίου – Καστελλόριζο» σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου και Άγγελου Κοβότσου και το cd με τη μουσική και τα δυο τραγούδια του Ανδρέα Κατσιγιάννη (ένα σε στίχους Ελένης Φωτάκη κι ένα παραδοσιακό), που ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας. Η αφήγηση έγινε από την Νένα Μεντή και τον Γιώργο Κέντρο και η εικαστική επιμέλεια από τον Παύλο Χαμπίδη.

Στέλιος Βαμβακάρης «Επισκέπτης»


Τέσσερα χρόνια μετά τον τελευταίο δίσκο του, ο Στέλιος Βαμβακάρης επανέρχεται με 17 καινούργια τραγούδια, που αποτελούν το υλικό της νέας δισκογραφικής δουλειάς του με τον τίτλο «Επισκέπτης». Αρωγός του σε αυτό το εγχείρημα ο Σωκράτης Μάλαμας που ανέλαβε την παραγωγή του δίσκου και τραγουδά τρία κομμάτια. Τραγουδούν επίσης η Εβελίνα Αγγέλου, η Σοφία Παπάζογλου, ο Κώστας Διαβάτης, ο Μανώλης Πάππος, ο Κώστας Γεράκης, ο Μιχάλης Δήμας, ενώ ο ίδιος ο Στέλιος αποδίδει 6 τραγούδια. Οι στίχοι στα περισσότερα είναι του Στέλιου Βαμβακάρη. Υπάρχουν επίσης τρεις ανέκδοτοι στίχοι του Μάρκου Βαμβακάρη, ένα τραγούδι με λόγια του Γιάννη Λελάκη κι ένα του Πάνου Ηλιόπουλου.

Ελένη Αρβελέρ, Νίκος Πλάτανος & Γιώργος Νταλάρας «Αμίλητη ιστορία»


Ένα μέρος αυτού του σπουδαίου υλικού είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο θέατρο «Rex» της οδού Πανεπιστημίου στις 15 Νοεμβρίου 2004... Θυμάμαι πόσο είχα ενθουσιαστεί τότε με τα τραγούδια αυτά... Τέσσερα χρόνια μετά, στις 16 Νοεμβρίου 2008 το έργο παρουσιάστηκε συνολικά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών... Από τότε περιμέναμε (αρκετοί φίλοι κι εγώ που «ήμασταν εκεί») την κυκλοφορία του δίσκου και «βολευόμασταν» με τις «πειρατικές», ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις μας...
Στις 8 Δεκεμβρίου 2015 κυκλοφόρησε, επιτέλους, από το Ogdoo Music Group.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!