12 τραγούδια για το Νίκο που γιορτάζει!

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Πείτε χρόνια πολλά στους εορτάζοντες με ένα τραγούδι!
06/12/2015

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Μαριάννα Μπάτη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, γιορτάζει ο Άγιος Νικόλαος, ο προστάτης των ναυτικών, του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και του Λιμενικού Σώματος. Με λίγα λόγια, σήμερα γιορτάζει η ίδια η θάλασσα. Κι αυτό, γιατί στη βιογραφία του Αγίου υπάρχουν πολλά θαύματα, που σχετίζονται με τη θάλασσα και τους θαλασσινούς…

Αρκετά είναι και τα τραγούδια που αναφέρονται στον Νίκο, στον Νικόλα, στον Νικολή, στον Νικολάκη…  Διαλέξαμε για ν’ ακούσουμε 12 από αυτά, που καλύπτουν όλα τα μουσικά γούστα. Εμείς τα αφιερώνουμε από καρδιάς στο φίλο Νίκο Αναγνωστάκη, ηγέτη του Ogdoo Music Group, μαζί με τις θερμότερες ευχές για πραγματοποίηση όλων των ονείρων του…

«Ο Νικολάκης το τζιτζίκι». Τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα που έγινε σουξέ στα χρόνια του '60 με την ερμηνεία του «πιτσιρίκου» τότε Νίκου Νομικού.

«Το μπουζούκι του Νικόλα», ένα απ’ τα τραγούδια που στήριξαν το ξεκίνημα του μύθου του Στράτου στα τέλη του '60, σε μουσική του μπουζουξή Νίκου Καρανικόλα και στίχους της Βούλας Γκίκα.

«Το θύμα Νικολός», από τα διαμάντια της συνεργασίας του Γρηγόρη Μπιθικώτση με τον Κώστα Βίρβο. Περιλαμβάνεται στο δίσκο «Α-Ω» που κυκλοφόρησε το 1971 και μπουζούκι παίζει ο δεξιοτέχνης Κώστας Παπαδόπουλος.

«Νικολή - Νικολή», απ’ το δίσκο «Ο Δρόμος για τα Κύθηρα» σε μουσική του Γιώργου Κατσαρού και στίχους του Ηλία Λυμπερόπουλου που κυκλοφόρησε το 1973 με ερμηνευτές τους Δημήτρη Μητροπάνο και Χριστιάνα. Μεγάλη επιτυχία της εποχής.

«Ο Νίκος» σε στίχους και μουσική του Παύλου Συνοδινού με την παρέα του, τους Greeklish Babylon. Σχετικά πρόσφατη κατάθεση με σύγχρονες αδρές κοινωνικές αναφορές…

«Ο Νίκος ο τρελάκιας». Αυτοβιογραφικό τραγούδι του πρωτοπόρου στιχουργού και «τρελόπαιδου» Νίκου Μάθεση που μελοποίησε και τραγούδησε ο Ανέστης Δελιάς (Αρτέμης), μέλος της «Ξακουστής Τετράς του Πειραιώς».

«Ο Νικολάκης», οι συμβουλές το απαράμιλλου Γιώργου Ζαμπέτα.

«Ο Νίκος τ’ ομορφόπαιδο». Απ’ τα χαρακτηριστικά hit της πίστας αλλά και των δίσκων του Σπύρου Ζαγοραίου.

«Καΐκι μου Αη Νικόλα». Υπέροχο τραγούδι του μεγάλου -με όλη τη σημασία της λέξης- Βασίλη Τσιτσάνη.

«Με λένε Νίκο» των Ηλία Λιούγκου & Λίνας Νικολακοπούλου. Τραγουδά ο Παντελής Θεοχαρίδης (2010). Από την ταινία του Αντώνη Μποσκοΐτη «Οδύσσειες σωμάτων», Μπαλάντα για τον Νίκο Κούνδουρο.

«Ο Νικόλας» του Τάκη Μουσαφίρη, με τη φωνή της Ρίτας Σακελλαρίου (1983).

«Όπου Νίκος και διαμάντι» του Νίκου Δαλέζιου. Τραγουδούν ο Στράτος Διονυσίου και η Νίκη Λάμη (1967).

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!