10 δίσκοι από 10 μπουζουξήδες το 2016

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Δέκα καινούργιοι δίσκοι που παρουσίασαν ισάριθμοι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού μέσα στη χρονιά που φεύγει...
Διανύοντας τις τελευταίες μέρες του 2016, θέλησα να σταθούμε, όπως κάθε χρόνο, σε κάποιες από τις καινούργιες δισκογραφικές δουλειές της χρονιάς που μας αφήνει σε λίγες μέρες. Απλά φέτος, προτίμησα να εστιάσω σε μια σειρά δίσκων με νέα, κυρίως, τραγούδια που συνέθεσαν καταξιωμένοι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού και που άφησαν θετικότατες εντυπώσεις. Για τέσσερις μάλιστα από τους μουσικούς, αυτή ήταν και η πρώτη ολοκληρωμένη, δισκογραφική τους δουλειά.

Η σειρά κατάταξης είναι τυχαία και δεν έγινε με κριτήρια… αξιολόγησης.

Άρης Κούκος & Μάτα Αδαμογιάννη «Με την καρδιά στη θάλασσα»
koukos
Ο Άρης Κούκος παρουσίασε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Με την καρδιά στη θάλασσα», αποτέλεσμα της συνεργασίας του με τη στιχουργό Μάτα Αδαμογιάννη, που σε πέντε κομμάτια συνυπογράφει και τη μουσική. Πέντε τραγούδια ερμηνεύει η Ιουλία Καραπατάκη και συμμετέχουν, λέγοντας από ένα τραγούδι, η Σοφία Παπάζογλου, ο Μανώλης Πάππος, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης και ο Μπάμπης Βελισσάριος. Το δίσκο συμπληρώνει ένα οργανικό.


Γρηγόρης Βασίλας & Κώστας Φασουλάς «Φανός Θυέλλης»
vasilas
Ο Γρηγόρης Βασίλας και το συγκρότημα «Πυρήνας» στο δεύτερο δίσκο τους με τίτλο «Φανός θυέλλης», με πέντε ορχηστρικά και έξι τραγούδια… Τραγουδούν ο Παντελής Θαλασσινός, η Σταυρούλα Μανωλοπούλου και η Χριστίνα Λάμπρου, ενώ ο Νίκος Τατασόπουλος συμμετέχει παίζοντας μπουζούκι σε ένα οργανικό. Οι στίχοι είναι σε τρία τραγούδια του Κώστα Φασουλά και σε δύο του Γρηγόρη Βασίλα… Οι επανεκτελέσεις του δίσκου είναι ένα οργανικό θέμα του Σταύρου Ξαρχάκου από την ταινία «Κόκκινα φανάρια» και το «Σιγά τις μαχαιριές σιγά» του Γιάννη Βέλλα και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.


Βαγγέλης Μαχαίρας & Νίκος Φωτιάδης «Μουσικός περίδρομος»
maxairistsa
Ο αρχιμάγειρας Νίκος Φωτιάδης διάλεξε 39 από τα πιο «νόστιμα» ρεμπέτικα, παλιά λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια, στους στίχους των οποίων αναφέρονται ελληνικά φαγητά και στο βιβλίο «Μουσικός περίδρομος» συγκέντρωσε 91 ξεχωριστές συνταγές για τα φαγητά αυτά…

Η έκδοση συνοδεύεται από ένα cd με 16 επανεκτελέσεις των τραγουδιών αυτών, που επιμελήθηκε ο Βαγγέλης Μαχαίρας και τραγούδησαν οι Γιάννης Κότσιρας, Μπάμπης Τσέρτος, Νάντια Καραγιάννη, Γιώτα Λιαποπούλου, Αντιγόνη Μπούνα, Κατερίνα Ρεντίφη, Νίκος Ρεντίφης, Πάνος Ρεντίφης, Μυρτώ Μαχαίρα και τα σχήματα «Ρεμπετιέν» και «Ρομβία».


Χρήστος Βιδινιώτης & Πάρης Μήτσου «Λαϊκά... 1,90»
vidiniotis
Η πρώτη δισκογραφική δουλειά του Χρήστου Βιδινιώτη με στίχους του Πάρη Μήτσου και τίτλο «Λαϊκά... 1,90». Ο Χρήστος Βιδινιώτης έχει γράψει τη μουσική σε δώδεκα από τα δεκατρία τραγούδια του δίσκου, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για το τραγούδι «Η στιγμή», με τη μελωδία του Στέλιου Ζαφειρίου,τους στίχους του Πάρη Μήτσου και την ερμηνεία του Γεράσιμου Ανδρεάτου. Οι στίχοι σε δέκα τραγούδια είναι του Πάρη Μήτσου, ένα συνυπογράφει με τον Χρήστο Βιδινιώτη, ένα είναι με λόγια του Γρηγόρη Μανινάκη και ένα με στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Τραγουδούν οι Θέμης Ανδρεάδης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Δημήτρης Κοντογιάννης, Βαγγέλης Κορακάκης, Ανδρέας Λάφης, Γρηγόρης Μανινάκης, Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Γιάννης Ντουνιάς, Ηρώ Σαΐα, Ασπασία Στρατηγού, Σταύρος Χαλιαμπάλιας και ο Λάκης Χαλκιάς.


Βασίλης Παπαδόπουλος «Εικόνες»
papadop
Οι «Εικόνες» είναι ο πρώτος δίσκος του Βασίλη Παπαδόπουλου και περιέχει δυο ορχηστρικά, τέσσερα τραγούδια σε στίχους Κώστα Ξηρογιάννη και ένα του Θοδωρή Ποάλα. Τραγουδούν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Κατερίνα Κούκα, η Λένα Αλκαίου και η Γιώτα Νέγκα.


Κώστας Μήτσιος «Ο δίσκος έχει... 13»
mitsios
Την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές, έφτασε στα χέρια μας ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος του Κώστα Μήτσιου με τίτλο «Ο δίσκος έχει...13», με στίχους που υπογράφουν οι: Μαρίνα Φραγκεσκίδου, Αντώνης Γυφτόπουλος, Γιώργος Μιχαλόχρηστας, Γιάννης Αθανασιάδης και ο ίδιος ο Κώστας Μήτσιος. Τραγουδούν 13 ερμηνευτές (με τη σειρά που ακούγονται): Γεράσιμος Ανδρεάτος, Χριστίνα Μαραγκόζη, Γιώργος Μαργαρίτης, Ζωή Παπαδοπούλου, Μιχάλης Δημητριάδης, Πέννυ Μπαλτατζή, Μέλισσες, Αγάθωνας, Θέμης Ανδρεάδης, Δημήτρης Κοντογιάννης, Θοδωρής Μέρμηγκας, Ανατολή Μαργιόλα και Μαρία Σουλτάτου.


Γιώργος Αλτής «Ντρίγκι ντρίκι χοπ»
altis
Ο νέος δίσκος του Γιώργου Αλτή με τίτλο «Ντρίγκι ντρίκι χοπ». Τραγουδούν ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, η Yanna Komninou, ο Θοδωρής Μέρμηγκας, η Λάουρα Παππά και ο Γιώργος Πλόσκας. Τους στίχους υπογράφουν ο Γιώργος Μιλ. Σαλεμής, ο Δημήτρης Μανιάτης, ο Κώστας Ριτσώνης, ο Μιχάλης Δήμας, ο Γιώργος Γκίνης και ο ίδιος ο συνθέτης.

Και τρεις νέοι δίσκοι που μπορεί να μην προέρχονται από μπουζουξήδες, με τη στενή έννοια του όρου, που κατέθεσαν την πρώτη (ή μεταγενέστερη) δισκογραφική τους δουλειά, αλλά από τρεις καταξιωμένους λαϊκούς συνθέτες που το κύριο όργανό τους ήταν και είναι το μπουζούκι.

Ο Θόδωρος Δερβενιώτης έφυγε από τη ζωή πριν από δώδεκα χρόνια, αλλά οι άλλοι δυο, εδώ και τριάντα χρόνια, γράφουν τη μουσική και τους στίχους και τραγουδούν οι ίδιοι (κατά κόρον ο Γιάννης Λεμπέσης, περιστασιακά ο Βαγγέλης Κορακάκης) τα τραγούδια τους...

Θοδωρος Δερβενιώτης & Θοδωρής Γραμμένος «Το τραγούδι το δικό μας»
derveniotisa
Δεν θα μπορούσα λοιπόν να αφήσω εκτός καταγραφής, το δίσκο «Το τραγούδι το δικό μας», με 15 ανέκδοτα τραγούδια του σπουδαίου Θόδωρου Δερβενιώτη, με στίχους του Θοδωρή Γραμμένου, τραγουδισμένα από έξι, εγνωσμένης αξίας, ερμηνευτές, όπως ο βετεράνος Μάνος Παπαδάκης και οι Πίτσα Παπαδοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Δημήτρης Κοντογιάννης, Σοφία Παπάζογλου και ο Σταύρος Αβράμογλου.Αξίζει να σημειωθεί πως ο δίσκος ξεκινά με ένα ηχητικό ντοκουμέντο με τον ίδιο τον συνθέτη να προβάρει το χασάπικο «Δεν υπάρχει γιατί».


Γιάννης Λεμπέσης «Θέλουμε και τα τραβάμε»
lempesis
H νέα δισκογραφική δουλειά του Γιάννη Λεμπέση, με τίτλο «Θέλουμε και τα τραβάμε» είναι ένα διπλό cd με 40 τραγούδια που φέρουν την υπογραφή του Λεμπέση στο στίχο, τη μουσική και την ερμηνεία. Υπάρχει επίσης η «ματιά» του Λεμπέση σε ένα τραγούδι του Μιχάλη Γενίτσαρη, καθώς και σε ένα παραδοσιακό Αϊδίνικο. Τα 40 από τα 42 τραγούδια είναι ζωντανές ηχογραφήσεις από τις εμφανίσεις του Λεμπέση στα 30 χρόνια της διαδρομής του στο τραγούδι. Συμμετέχουν επίσης οι Γιώργος Μαργαρίτης, Παναγιώτης Λάλεζας, Μαρία Κατινάρη, Ντένια Κουρούση, Μαρία Σταφυλοπάτη, Μαριάνθη Λιουδάκη και Φάνης Σαπατίνας. O δίσκος κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group.


Βαγγέλης Κορακάκης «Θαλασσινά παλάτια» με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Βασίλη Κορακάκη
korakakis
Ο πολυαναμενόμενος δίσκος του Βαγγέλη Κορακάκη με τίτλο «Θαλασσινά παλάτια» με 13 ξεχωριστά λαϊκά τραγούδια ερμηνευμένα από τον Γιώργο Νταλάρα (9) και τον Βασίλη Κορακάκη (4). Ο δίσκος κυκλοφορεί από το Οgdoo Music Group.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!