10+1 «φιλοσοφημένα» τραγούδια

(ΑΚΟΥΣΕ) Όταν οι λαϊκοί δημιουργοί «φιλοσοφούν»… ή αν προτιμάτε η «φιλοσοφία» στο λαϊκό τραγούδι.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Τι είναι φιλοσοφία;

Φιλοσοφία είναι η επιστήμη που ασχολείται με ερωτήματα, προβλήματα ή απορίες που μπορούμε να αποκαλέσουμε οριακά, θεμελιώδη, ή έσχατα, όπως αυτά της ύπαρξης, γνώσης, αξίας, αιτίας, γλώσσας και του νου. Ξεχωρίζει από άλλους τρόπους αντιμετώπισης των παραπάνω προβλημάτων, από την κριτική και γενικώς συστηματική προσέγγιση των θεμάτων και την οικοδόμησή της πάνω σε λογικές εξηγήσεις. (1)

Νομίζω πως έχει ενδιαφέρον, να πάρουμε μια ιδέα για το πώς εξέφρασαν οι λαϊκοί δημιουργοί όλα αυτά τα ερωτήματα και τις απορίες, που λίγο, πολύ μας απασχόλησαν όλους και συνεχίζουν να μας απασχολούν… Από πού ερχόμαστε; Πού πάμε; Ποιοι είμαστε; Τι αξία έχουν τα λεφτά, που σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουν γίνει αντικείμενο καθημερινών συζητήσεων; Eν τέλει, είναι όλα μάταια;

Φιλοσοφία

Η αρχή ανήκει δικαιωματικά στη «Φιλοσοφία» του Απόστολου Καλδάρα με τη φωνή του Στράτου Διονυσίου, μέσα από τον μοναδικό ολοκληρωμένο δίσκο της συνεργασίας τους, τα «Ορθόδοξα» που κυκλοφόρησαν το 1978.

Ο μήνας έχει εννιά

Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο, φθάνουμε στο μακρινό 1953 και στην ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Το σωφεράκι»… Σε μια από τις πρώτες εμφανίσεις του στα κινηματογραφικά πλατό, βλέπουμε και ακούμε τον Μανώλη Χιώτη μαζί με τον σολίστα του μπουζουκιού και λαϊκό συνθέτη Γιάννη Τατασόπουλο να τραγουδούν ένα απόσπασμα από το «Μια ζωή την έχουμε» (ή «Ο μήνας έχει εννιά») του Μιχάλη Σουγιούλ σε στίχους του Γιώργου Τζαβέλλα. Μια εκτέλεση που παρέμεινε εκτός δισκογραφίας μέχρι σήμερα…

Κάποιο τρένο θα περάσει

Και πάλι ο Μανώλης Χιώτης…. Στα 1960 η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου γράφει και ο Μανώλης Χιώτης μελοποιεί και σιγοντάρει παράλληλα τη Μαίρη Λίντα στο τραγούδι «Κάποιο τρένο θα περάσει» που κυκλοφορεί σε δίσκο 45 στροφών…

Ζήσε μονάχα το σήμερα

Ήταν Μάης του 1969 όταν ο Γιώργος Νταλάρας, στα πρώτα του βήματα, έμπαινε στο στούντιο για να ηχογραφήσει ένα τραγούδι στο όνομα του τρικαλινού στιχουργού Γιώργου Σαμολαδά, με την ενορχηστρωτική επιμέλεια και διεύθυνση της ορχήστρας του Απόστολου Καλδάρα. Σύμφωνα με μαρτυρία του Γιώργου Νταλάρα στον υπογράφοντα, η σύνθεση ήταν του Απόστολου Καλδάρα, στενού φίλου και κουμπάρου του Σαμολαδά.

Το τραγούδι που έλεγε «Ζήσε μονάχα το σήμερα, γιατί όλα είναι εφήμερα…» δεν κυκλοφόρησε τότε, αλλά συμπεριλήφθηκε στη συλλογή τραγουδιών του ερμηνευτή «Για τα τραγούδια κι εγώ φταίω», που κυκλοφόρησε 24 χρόνια μετά…

Η φιλοσοφία του μπαγλαμά

Συνθέτης και στη «Φιλοσοφία του μπαγλαμά» ο Απόστολος Καλδάρας, με στιχουργό αυτή τη φορά την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και ερμηνευτή τον Γιάννη Καλατζή. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1970 τόσο σε 45άρι, όσο και στο μεγάλο δίσκο του Καλατζή «Κυρά Γιώργαινα». 

Άνθρωπε φιλοσόφησε

Βρισκόμαστε στα 1971 και στους κινηματογράφους προβάλλεται η ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Ζητείται επειγόντως γαμπρός» με τη Ρένα Βλαχοπούλου και τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Σε κάποια σκηνή της ταινίας ο Βασίλης Τσιβιλίκας εμφανίζεται να τραγουδά το «Άνθρωπε φιλοσόφησε» σε μουσική του Γιώργου Κατσαρού και στίχους του Σακελλάριου. Η φωνή όμως που ακούγεται δεν είναι του Τσιβιλίκα αλλά του Γιάννη Πάριου. Το τραγούδι δεν κυκλοφορεί τότε αλλά εντάσσεται το 1995 στη συλλογή τραγουδιών του Γιώργου Κατσαρού «Τα κινηματογραφικά».

Ο μπατίρης ο Λουκάς

Σειρά έχει το βαθιά φιλοσοφημένο «Ο μπατίρης ο Λουκάς» με τους στίχους του Κώστα Βίρβου, τη μουσική και την ερμηνεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση», μέσα από το μεγάλο δίσκο «Ουράνιο τόξο», που κυκλοφόρησε το 1972. Το τραγούδι κυκλοφόρησε παράλληλα και σε δίσκο 45 στροφών, ενώ δεσπόζει η χαρακτηριστική εισαγωγή με το μπουζούκι του Κώστα Παπαδόπουλου.

Το φιλοσόφησα πολύ

Το 1975 ο Φώντας Φιλέρης γράφει τους στίχους και ο Γιώργος Ζαμπέτας βάζει τη μελωδία, παίζει μπουζούκι και τραγουδά «Το φιλοσόφησα πολύ και το ’χω ρίξει στην τρελή», ένα τραγούδι που εντάσσεται στο δίσκο «Ντοκουμέντα»…  

Ο σεισμός

Δεν θα μπορούσε να λείπει βεβαίως «Ο σεισμός» του Άκη Πάνου, όπου ο «ποιητής» τα λέει όλα… Το τραγούδι ηχογραφήθηκε το 1978 με τον Μιχάλη Μενιδιάτη και τα χαρακτηριστικά σεγόντα του Γιάννη Πάριου, στη μοναδική συνεργασία του στη δισκογραφία με τον Άκη Πάνου.

Τι τα θέλεις τα λεφτά

Το 1984 και ο λαϊκός στιχουργός Βασίλης Παπαδόπουλος έβαλε στίχους σε μια παλιά μελωδία του Γιάννη Παπαϊωάννου και στο δίσκο με τη ζωντανή ηχογράφηση από το κέντρο «Ντέφι», που έφερε τον τίτλο «Χορέψτε γιατί χανόμαστε», η Ελένη Βιτάλη τραγουδούσε «Τι τα θέλεις τα λεφτά, να τα κάψεις τι τα θες…»

Σήμερα το ακούμε από μια μεταγενέστερη ζωντανή ερασιτεχνική ηχογράφηση από τις εμφανίσεις της ερμηνεύτριας με τον Γιώργο Νταλάρα και την Γλυκερία στην «Ιερά Οδό» τον περασμένο Δεκέμβρη. Και θα είναι παράλειψη αν δεν αναφέραμε πως στο μπουζούκι «ζωγραφίζει» ο Δημήτρης Λάππας…

Δυο πόρτες έχει η ζωή

Ήταν Άνοιξη του 1959 όταν ο Στέλιος με τη Μαρινέλλα και μαζί τους, λίγο αργότερα, όλη η Ελλάδα τραγουδούσαν τα λόγια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου:

«Όλα είναι ένα ψέμα, μια ανάσα μια πνοή σα λουλούδι κάποιο χέρι, θα μας κόψει μιαν αυγή…»

Το τραγούδι επανήλθε στη δισκογραφία με τη φωνή του Στέλιου στα 1993 στο «ζωντανό» δίσκο «Ένα γλέντι με τον Στελάρα»… Αυτή την εκτέλεση ακούμε σήμερα…

Πηγή: 1) Aπό την Wikipedia

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!