Το Τρίο Μορένο και ο Γιάννης Καλατζής – Σπάνιος Αμερικάνικος Δίσκος!

(ΑΚΟΥΣΕ) «From Athens with love» (Από την Αθήνα με αγάπη) ο τίτλος ενός ιδιαίτερα σπάνιου δίσκου με εκπληκτικές συμμετοχές!
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Συναρπάζουν, διεγείρουν, καθηλώνουν. Τα τραγούδια τους είναι σύγχρονα και ανατρεπτικά. Είναι γνωστοί στην Ευρώπη με το όνομα «Τριο Μορένο» και είναι οι Γιάννης Καλαϊτζής, Αλέκος Πάντας, Φραγκίσκος Δακρότσης.

Ο πρώτος τους δίσκος μεγάλης διάρκειας «Το Τρίο Μορένο τραγουδά την Ελλάδα» ήταν μία παρουσίαση δύναμης των νέων και εφευρετικών ταλέντων που έγινε bestseller. Τα παιδιά, που έφερε σε αυτή τη χώρα ο επιχειρηματίας John D. Stames, βρέθηκαν ένα πρωί εκτοξευμένα στην κορυφή της δημοσιότητας!

Στην Αθήνα, τα singles τους βρίσκονται στη συλλογή της Μελίνας Μερκούρη και του Μάνου Χατζιδάκι. Η Katherine Hepburn, πιθανότατα η νούμερο ένα φιλέλληνας στην Αμερική, έχει δηλώσει σκλάβος τους! To ανάλαφρο και εύθυμο «Drat! The Student!!» καθώς και ο υποβλητικός «Ζορμπάς», του οποίου η άψογη έκφραση έκανε τον Irving Berlin να αναφωνήσει «Πρέπει να συνθέσω κάτι γι' αυτούς!», ξεχωρίζουν ιδιαίτερα.

Έτσι, για να μην πολυλογούμε, έχουμε τρεις νέους, το «Τρίο Μορένο»! Συνοδευόμενοι από τον ανερχόμενο George Kent, οι τρεις ταλαντούχοι κιθαρίστες μουσικοί Αλέκος, Φραγκίσκος και Γιάννης (οι οποίοι επίσης παίζουν τα κομμάτια με μπουζούκι) αποχαιρετούν την Αθήνα. Αν σας συναρπάσουν και σας καθηλώσουν, κατηγορείστε τα νιάτα τους!

Val Arms

Ο Val Arms είναι καλλιτέχνης και κριτικός στο διεθνή έκδοση του Atlantis, αναγνωρίζεται από τους ειδικούς, όπως το Variety, ως μία από τις πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες των ημερών μας.

Αυτά αναγράφονταν στο οπισθόφυλλο ενός δίσκου με το «Τρίο Μορένο» που κυκλοφόρησε στην Αμερική, από την «Sunset Springs» με τίτλο «From Athens with love» («Από την Αθήνα με αγάπη»). Πουθενά δεν σημειώνεται η ημερομηνία κυκλοφορίας, αλλά αν κρίνω από τις επανεκτελέσεις των τραγουδιών που περιέχει και δεδομένου ότι το Τρίο διαλύθηκε στα 1965-66, υποθέτω πως ο δίσκος κυκλοφόρησε εκείνη τη περίοδο. Πουθενά επίσης, στο εξώφυλλο ή στην ετικέτα, δεν αναγράφονται οι δημιουργοί των έντεκα τραγουδιών, που είναι:

1)Γειτονιές και περίχωρα (Γιώργος Ζαμπέτας-Χρήστος Στίππας)
2)Χωρισμός (Γιώργος Ζαμπέτας-Δημήτρης Χριστοδούλου)
3)Σαν τα πουλιά (Γιώργος Ζαμπέτας-Δημήτρης Χριστοδούλου)
4)Θα φύγω να σωθώ (Βασίλης Βασιλειάδης-Πάνος Γαβαλάς)
5)Ο μαθητής (Γιώργος Ζαμπέτας-Χαράλαμπος Βασιλειάδης)
6)Το πάπλωμα (Γιώργος Μητσάκης)
7)Πάει, πάει (Γιώργος Ζαμπέτας-Χαράλαμπος Βασιλειάδης)
8)Από βυθό σ’ άλλο βυθό (Σταύρος Ξαρχάκος-Βαγγέλης Γκούφας-Βασίλης Ανδρεόπουλος)
9)Την καταράστηκα (Βασίλης Βασιλειάδης)
10)Στρώσε το στρώμα σου για δυο & Συρτάκι (Μίκης Θεοδωράκης-Ιάκωβος Καμπανέλλης)
11)Ζηλεύω και πονώ (Αγάπη, ζήλεια, πόνος) (Γεράσιμος Κλουβάτος)

Το «Τρίο Μορένο» ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη στις αρχές της δεκαετίας του’60, από τον Γιάννη Καλατζή και δυο φίλους του. Εμφανίσθηκε τότε σε εκπομπές στο ραδιοφωνικό σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Θεσσαλονίκης. Γενικά δεν έχουμε πολλές πληροφορίες γι’ αυτό το Τρίο. Αλλά κι αυτές που υπάρχουν είναι αντικρουόμενες, όσον αφορά τις χρονολογίες και τα πρόσωπα… Προφανώς, από την ίδρυσή του, μέχρι την τελευταία περίοδο του συγκροτήματος, υπήρξαν αλλαγές στα πρόσωπα. Στο ένθετο του cd «Όταν τα Τρίο τραγουδούν» που κυκλοφόρησε από την Ελληνική Ραδιοφωνία, σαν αρχικά μέλη του συγκροτήματος αναφέρονται οι Γιάννης Καλατζής, Αντώνης Ματθαίου και Λάμπρος Νικολαΐδης, ενώ στις πληροφορίες του Πέτρου Δραγουμάνου, στον Οδηγό Ελληνικής Δισκογραφίας, σαν μέλη, εκτός του Καλατζή, φέρονται οι Άγης Γιαννόπουλος και Κώστας Φραγκοράπτης. Σε αντίθεση με το σημείωμα στο οπισθόφυλλο του δίσκου «From Athens with love», που γράφει πως το γκρουπ αποτελούσαν οι Γιάννης Καλατζής, Αλέκος Πάντας και Φραγκίσκος Δακρότσης. Αναφέρεται επίσης, πως είχε ήδη κυκλοφορήσει ο δίσκος «Το Τρίο Μορένο τραγουδά την Ελλάδα», για τον οποίο δεν βρήκα περισσότερα στοιχεία…

Το 1962 εμφανίσθηκαν με το Νίκο Σταυρίδη και τον Μίμη Φωτόπουλο, να τραγουδούν τη σύνθεση του Γιώργου Κατσαρού «Ο Γρηγόρης κι ο Σταμάτης» στην κινηματογραφική ταινία «Ο Σταμάτης κι ο Γρηγόρης». Ηχογράφησαν επίσης κάποια τραγούδια των Κατσαρού, Γιώργου Μουζάκη, Γιώργου Μητσάκη κ.α., άλλοτε μόνοι τους και άλλοτε στο πλευρό τραγουδιστών όπως ο Πάνος Γαβαλάς, η Γιώτα Λύδια, ο Αντώνης Ρεπάνης, η Πόλυ Πάνου, η Λάουρα, ο Τώνης Μαρούδας και άλλοι. Το 1965, ο Μαρούδας ακούγοντας την ιδιαίτερη φωνή του Καλατζή, του πρότεινε, να κατέβει μόνιμα από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, όπου το 1967 ξεκίνησε την προσωπική του πορεία με τα τραγούδια του Γιώργου Μητσάκη….

Στο συγκεκριμένο δίσκο έπαιξε κλαρίνο ο George Kent. Eίναι χαρακτηριστικό πως εκτός από τις μεγάλες επιτυχίες, όπως Το «Στρώσε το στρώμα σου», «Ο μαθητής», «Το πάπλωμα» κλπ, υπάρχουν τραγούδια, που, σήμερα τουλάχιστον, δεν ακούγονται ιδιαίτερα και σε κάποιους μπορεί να μη λένε και τίποτα… «Θα φύγω κι ας πονώ», «Την καταράστηκα», «Ζηλεύω και πονώ», «Σαν τα πουλιά»…

-Ευχαριστώ το φίλο και συνεργάτη Θοδωρή Χαϊκάλη για τη μετάφραση του κειμένου του οπισθοφύλλου, και το φίλο ραδιοφωνικό παραγωγό Σιδερή Πρίντεζη για τις πληροφορίες του.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!