Ο Νταλάρας σε ένα άγνωστο κυπριακό «νανούρισμα»

(ΣΠΑΝΙΑ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ) Μια σπάνια ηχογράφηση του ερμηνευτή, που παρέμεινε εντός κυπριακών συνόρων.
Το 2008 κυκλοφόρησε στην Κύπρο μια εξαιρετική έκδοση με τίτλο «Κυπριακά Παραδοσιακά Τραγούδια για παιδιά μέσα από την επιστήμη της μουσικής παιδαγωγικής», που δυστυχώς έμεινε κλεισμένη εντός των συνόρων της Μεγαλονήσου.

Η πολυτελής κασετίνα περιείχε ένα cd με 13 παιδικά τραγούδια από την Κύπρο, ένα βιβλίο με τις παρτιτούρες και επεξηγηματικά στοιχεία για τη διάλεκτο των τραγουδιών, καθώς και πέντε βιβλία με ισάριθμα εικονογραφημένα τραγούδια με αντιπροσωπευτικές εικόνες του περιεχομένου της κάθε στροφής του τραγουδιού, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν για τη μουσική ανάγνωση των τραγουδιών από τα παιδιά. 

Η συλλογή, καταγραφή και δόμηση των τραγουδιών έγιναν από τον Μιχάλη Χατζημιχαήλ, η επιλογή και διασκευή από τον Μιχάλη Χατζημιχαήλ και την Αύρα Πιερίδου Σκουτέλλα, η οποία είχε επίσης την ευθύνη για τη διεύθυνση της χορωδίας, τη διδασκαλία των τραγουδιών, το σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκδοσης και τις μουσικοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις. Η Αύρα Πιερίδου Σκουτέλλα και ο Μιχάλης Χατζημιχαήλ έκαναν και την παραγωγή της έκδοσης.

Συμμετείχαν τραγουδώντας αφιλοκερδώς ο Γιώργος Νταλάρας, η Κύπρια παραδοσιακή τραγουδίστρια Πελαγία Κυριακού και το Φωνητικό Παιδικό Σύνολο Κοκκινοχωρίων, που αποτελείται από παιδιά ηλικίας 8-12 χρονών από το Παραλίμνι, τη Δερύνεια, τη Σωτήρα, το Λιοπέτρι, το Φρέναρος και άλλα χωριά της περιοχής Κοκκινοχωρίων.

Όπως αναφέρει στο βιβλίο η Αύρα Πιερίδου Σκουτέλλα, τα πρώτα 7 τραγούδια προσφέρονται διασκευασμένα σε σύγχρονη ηχογράφηση, η οποία χρησιμοποιεί το παραδοσιακό στοιχείο και μέσα από σμίξιμο με μουσικά στοιχεία της δύσης και της ανατολής, εξελίσσεται σε σύγχρονη κυπριακή μουσική πρόταση. Τα παιδιά θα μπορέσουν να συνδέσουν τα ακούσματα της σύγχρονης ζωής τους με τα τραγούδια και να τα αποδεχτούν ως μέρος της καθημερινής τους ζωής. Στη συνέχεια πέντε από τα τραγούδια (8-12) προσφέρονται και με παραδοσιακή συνοδεία, με την εκτέλεση δηλαδή, λαούτου, παραδοσιακού βιολιού και κρουστών. Αυτός ο συνδυασμός επιτρέπει στα παιδιά να εξερευνήσουν και να συνειδητοποιήσουν την έκφραση του Κυπριακού μουσικού στοιχείου (α) ως διαδικασία πρόσμιξης διαφορετικών μουσικών στοιχείων μέσα από τα οποία διαφαίνεται η σύγχρονη Κυπριακή δημιουργία και η προσωπική έκφραση και (β) ως ιδιαίτερος ξεχωριστός ήχος ο οποίος καθορίζει το γεωγραφικό χώρο της Κύπρου. Επιπρόσθετα στην ηχογράφηση προσφέρεται για ακρόαση το δεύτερο ταχτάρισμα σε ρυθμό καλαματιανού «Η πουμπουρία» (αγριομέλισσα, πεταλούδα) με παραδοσιακή συνοδεία. 

Ταχτάρισμα είναι το τραγούδι που λέει κάποιος όταν παίζει με ένα μωρό, κουνώντας το πάνω, κάτω για να το διασκεδάσει ή να ησυχάσει.

Τα τραγούδια του cd είναι:

1) Φέγγει το πρόσωπό σου (νανούρισμα)  Γιώργος Νταλάρας
2) Στου παππού μου την αυλήν
3) Το φίδιν τζι’ο κατσόσοιρος
4) Τα ψέματα
5) Η νεροκολοτζιά
6) Ντίλι, ντίλι
7) Του καλού μου γιου το γάμο (ταχτάρισμα) Πελαγία Κυριακού
8) Στου παππού μου την αυλήν
9) Το φίδιν τζι’ο κατσόσοιρος
10) Τα ψέματα
11) Η νεροκολοτζιά
12) Ντίλι, ντίλι
13) Η πουμπουρία (ταχτάρισμα)

Σόλο: Μαρία Μαρκουλλή (7,13), Μαρία Νικολάου (3,7,13), Πιέρος Παναγή (5), Ελένη Στρατή (7,13).

Η ενορχήστρωση, εκτέλεση, μίξη και το mastering στις ηχογραφήσεις των τραγουδιών 1-7 έγιναν από τον Κώστα Κακογιάννη, ο οποίος συνέθεσε και τις εισαγωγές στα συγκεκριμένα τραγούδια. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο στούντιο του «Παράκεντρου» στο χωριό Λεμύθου από τον Οκτώβριο του 2007, μέχρι τον Ιανουάριο του 2008.

Ο Κώστας Κακογιάννης έπαιξε τα ακόλουθα όργανα: Πιθκιαύλιν, βιολί, λαούτο, φλάουτο, κλαρίνο, τσέλο, ακορντεόν, φλάουτο μπάσο, πίκολο, κιθάρες, άλτο & μπάσο recorder, ούτι και διάφορα κρουστά.

Οι ηχογραφήσεις στα 8-13 έγιναν στο City Studio από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι τις 15 Μαρτίου 2008, από τον Αντρέα Γιωργαλλή. Έπαιξαν βιολί ο Ευφίξιος Σατσιάς και ο Σάββας Στεφάνου, λαούτο ο Γιώργος Φούντος και Μιχάλης Χατζημιχαήλ, ταμπουτσιά, τουμπερλέκι, κρουστά ο Γιάννος Κυριακίδης και Μιχάλης Χατζημιχαήλ.

Η εικονογράφηση έγινε από τη Λουΐζα Καϊμάκη, η ετοιμασία παρτιτούρων από τον Μάριο Πογιατζή, ο ορθογραφικός, γραμματικός και συντακτικός έλεγχος των κειμένων από την Ελένη Χατζηγιώργη Μουαΐμη και η επιμέλεια σχεδιασμού των εντύπων από την Νάταλη Παυλίδου και τον Τάσο Αναστασιάδη.

Νομίζω πως ανεξάρτητα από την διάλεκτο και τον «τοπικό» χαρακτήρα της έκδοσης, αξίζει να την αναζητήσει κάποιος, πολύ περισσότερο αν στην οικογένεια υπάρχουν μικρά παιδιά….

Στο video που ακολουθεί έχετε την ευκαιρία να ακούσετε το «Φέγγει το πρόσωπό σου» με τον Γιώργο Νταλάρα, ένα τραγούδι που δεν έχει συμπεριληφθεί σε κάποιο άλλο cd του ερμηνευτή.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!