Μητσιάς, Χατζής, Χατζηχριστοδούλου & Φανάρας τραγουδούν «Εt in Arcadia ego»

(AKOYΣΤΕ – ΣΠΑΝΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ) Συμμετέχουν: Μανώλης Μητσιάς, Κώστας & Αλέξανδρος Χατζής, Κώστας Χατζηχριστοδούλου, Γιώργος Φανάρας και ο Χρήστος Τσάγκας.

«Εt in Arcadia ego»


Το 2004 εκδόθηκε ένας δίσκος με το έργο «Et in Arcadia ego» («κι εγώ στην Αρκαδία»), σε μουσική του Βαγγέλη Σταυρόπουλου, ο οποίος μελοποίησε ποιήματα των Γιάννη Ρίτσου, Ανδρέα Νεοφυτίδη, Βασίλη Ρώτα, Ηλία Σιμόπουλου, Ηλία Γιαννικόπουλου, καθώς και τον «Ύμνο στον Πάνα».

Τραγουδούν ο Μανώλης Μητσιάς, ο Κώστας και ο Αλέξανδρος Χατζής, ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου, ο Γιώργος Φανάρας, συμμετέχει χορωδία και απαγγέλει ο ηθοποιός Χρήστος Τσάγκας. Ο δίσκος εκδόθηκε με την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας και διανεμήθηκε εκτός εμπορίου.

Οφείλω να ομολογήσω πως αγνοούσα την ύπαρξη αυτής της δουλειάς, μέχρι πριν από λίγες ημέρες, όταν διαβάζοντας το βιογραφικό του Γιώργου Φανάρα, πληροφορήθηκα πως συμμετείχε σε αυτήν.

Τα κομμάτια του cd


1) Overture (Ύμνος στον Πάνα) (μετάφραση: Πάικου Νικολαΐδη – Ασιλάνη) Απαγγελία: Χρήστος Τσάγκας
2) Ύμνος εις Πάναν – Ορχηστρικό
3) Ερωτικό (ποίηση: Ανδρέας Νεοφυτίδης) Μανώλης Μητσιάς, Μαρία Αλεξίου
4) Αηδονολάλημα (Ποίηση: Bασίλης Ρώτας) Κώστας Χατζηχριστοδούλου
5) Αγάπη (απόσπασμα από την «Εαρινή Συμφωνία» του Γιάννη Ρίτσου) Κώστας Χατζής
6) Νανούρισμα – Ορχηστρικό
7) Απ’ τα βουνά στα πέλαγα (Ποίηση: Aνδρέας Νεοφυτίδης) Μανώλης Μητσιάς
8) Του Ολυμπισμού η δάδα (Ποίηση: Ηλίας Σιμόπουλος) Γιώργος Φανάρας
9) Et in Arcadia ego (Ποίηση: Ηλίας Γιαννικόπουλος) Αλέξανδρος Χατζής
10) Αρκαδία – Ορχηστρικό, απαγγελία: Χρήστος Τσάγκας

Η επιμέλεια και η διεύθυνση παραγωγής έγινε από τον Άκη Γκολφίδη και τον Γιώργο Παγιάτη. Η ηχογράφηση έγινε στο studio Sierra ενώ συμπληρωματικές ηχογραφήσεις έγιναν στο studio Polysound και στο Odeon. Μηχανικός ήχου ο Άκης Γκολφίδης και ηχολήπτες οι Ηλίας Λάκκας, Δημήτρης Μουρλάς, Άκης Πασχαλάκης, Γιάννης Γιαννακόπουλος, Αλέξανδρος Χρυσίδης με βοηθούς τους Γιώργο Μπότη και Δημήτρη Κολιαδήμα. Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας έγινε από τον Γιώργο Παγιάτη.

Έπαιξαν οι μουσικοί:

ARCADIA EGO 6

Το σημείωμα του συνθέτη:


Στο ένθετο του cd ο Βαγγέλης Σταυρόπουλος σημειώνει: «… δεν ξέρω τι ορίζει ή τι θα ορίζει η “παγκοσμιοποίηση” και αυτή η “νέα τάξη πραγμάτων”. Αυτό που καταθέτουν οι κλασικές αξίες του Αρκαδικού Ιδεώδους, είναι ο μπούσουλας της ζωής και έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Το Αρκαδικό Ιδεώδες που καθημερινά αναζητάμε με διαφορετικούς τρόπους ο καθένας δίνει πολλές απαντήσεις στο νόημα της ζωής και της αποστολής στην πορεία του Ανθρώπου. Είναι το όνειρο που μπορείς να πιάσεις γιατί έχει την δύναμη της φύσης, της ελευθερίας, του Έρωτα…

Απ’ τα βάθη της ψυχής μου θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους αυτούς που βοήθησαν να γίνει το όνειρο έργο».

Βαγγέλης Σταυρόπουλος

Σκέψεις για το έργο


Τα «πώς» και τα «γιατί» της έκδοσης, νομίζω πως εξηγούνται τόσο στο σημείωμα του συνθέτη όσο και της Γεωργίας Δάλκου, που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω…

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω γιατί αυτό το έργο - όνειρο ζωής του συνθέτη του - δεν κυκλοφόρησε ευρύτερα και έμεινε εκτός αγοράς. Όπως θα διαπιστώσετε από τα δυο κομμάτια που διαλέξαμε για να ακούσετε, έχουμε να κάνουμε με ένα «δύσκολο» συμφωνικό έργο, που χρειάζεται αρκετές ακροάσεις για να αφομοιωθεί, ενώ η συμμετοχή των σημαντικών ερμηνευτών λειτουργεί καταλυτικά στο τελικό αποτέλεσμα.

Λίγα λόγια από τον ενορχηστρωτή


«Τα συναισθήματα που σε φορτίζουν αυτού του είδους τα έργα είναι απερίγραπτα. Το Αρκαδικό ιδεώδες σου δίνει φτερά να πετάξεις και να βρεις πανέμορφους ηχητικούς δρόμους – περάσματα που λειτουργούν καταλυτικά στην ψυχή».

Γιώργος Παγιάτης

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!