«Καρτερώ σαν τις στιγμές του ’70, να βρούμε θέση Αλεξίου και Νταλάρα μες στις μπουάτ…»

(ΣΠΑΝΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ – ΑΚΟΥΣΕ) Είναι κάποιες φορές που ένα θέμα γίνεται αφορμή για να δημιουργηθεί ένα άλλο…
Πριν από μερικές μέρες δημοσιεύθηκε στο Ogdoo.gr ένα κείμενό μου, σχετικά με το τραγούδι των Αδελφών Τζαβάρα «Πες μου γιατί», σε μουσική Γιάννη Ιερωνυμίδη και στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου, που περιγράφει την ασυμφωνία στους χαρακτήρες και τα γούστα ενός ζευγαριού, όπου ο ένας ακούει «Στελλάρα», ενώ η άλλη προτιμά τον «Νταλάρα»… (μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι εδώ)

Λίγο μετά τη δημοσίευση μου τηλεφώνησε ο καλός φίλος Γιώργος Κυριακόπουλος, λέγοντάς μου: «Διάβασα το άρθρο σου για τα Τζαβαράκια… Έχω ένα τραγούδι που αναφέρει μέσα την Αλεξίου και τον Νταλάρα, που μάλλον δεν το ξέρεις…»

Αφού μου είπε τα στοιχεία του τραγουδιού, που όντως δεν γνώριζα, στην επόμενη συνάντησή μας στην Αθήνα, μου έφερε το δίσκο… Ένα δίσκο που, όχι απλώς έβλεπα για πρώτη φορά, αλλά δεν είχα ιδέα για σχεδόν κανέναν από τους συντελεστές του... Συνθέτης και στιχουργός είναι ο Νίκος Γκουβίτσας, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στον Οδηγό Ελληνικής Δισκογραφίας του Πέτρου Δραγουμάνου, γεννήθηκε το 1946 στη Νεάπολη της Ηλείας, ζει στην Αθήνα από το 1968 και είναι υπάλληλος των ΕΛΤΑ. Ο δίσκος έχει τον τίτλο «Πού να πάω, βρέχει ο Θεός», κυκλοφόρησε το 1981 από τη μικρή εταιρεία Discogram και τραγουδούν οι Γιάννης Τροκάνης, Γιώργος Παπάς, Όλγα Μάνδυλα, Μανώλης Ξενουδάκης και Ανθή Μελά. Ο μόνος συντελεστής του δίσκου που γνώριζα λοιπόν, είναι ο ενορχηστρωτής του, συνθέτης Χρύσανθος Μουζακίτης.

Ανάμεσα στα 12 λαϊκά τραγούδια του δίσκου, υπάρχει κι ένα - λαϊκή μπαλάντα θα το χαρακτήριζα - με τίτλο «Καρτερώ», με τραγουδιστή τον Μανώλη Ξενουδάκη, που μεταφέροντας το κλίμα μιας ολόκληρης εποχής, λέει:

Καρτερώ, μέσα στους δρόμους της Αθήνας,  
ν’ ανταμωθούμε όπως τότε με λαχτάρα με τα πλακάτ,
καρτερώ σαν τις στιγμές του εβδομήντα,
να βρούμε θέση Αλεξίου και Νταλάρα μες στις μπουάτ…

Eυχαριστώ ιδιαιτέρως το φίλο Γιώργο Κυριακόπουλο…

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!