Γιώργος Νταλάρας - Η πρώτη συνέντευξη κι ένα ανέκδοτο τραγούδι

(ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΟ: ΑΣΤΑΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΡΔΙΑ - 1969) Στις αρχές του Ιανουαρίου του 1970 το περιοδικό Βεντέτα φιλοξενούσε στο εξώφυλλό του τον Γιώργο Νταλάρα.
Ήταν η πρώτηπαρουσίαση και το πρώτο εξώφυλλο για το νεαρό, τότε, τραγουδιστή, που μετρούσε δύο χρόνια δισκογραφίας η οποία βασιζόταν στα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή, του Απόστολου Καλδάρα και του Γιώργου Μητσάκη. Ανάμεσα στα τραγούδια εκείνης της εποχής υπήρξαν ακόμη συνθέσεις του Γρηγόρη Φούντα σε στίχους Κώστα Βίρβου, του Μάνου Λοΐζου σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Άγγελου Σέμπου σε στίχους Κώστα Κινδύνη, του Λουκιανού Κηλαηδόνη σε στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου, αλλά και δύο τραγούδια του Τρικαλινού στιχουργού Γιώργου Σαμολαδά, ο οποίος υπήρξε παιδικός φίλος του Απόστολου Καλδάρα και μαζί είχαν γράψει τραγούδια όπως τα: «Ότι αγαπάω εγώ πεθαίνει», «Περιφρόνα με γλυκιά μου», Άσε πρώτα να ξεχάσω», «Πετροβολούσα τη ζωή», «Το καναρίνι» και πολλά άλλα, με τελευταία συνεργασία τους το 1974 και τη δημιουργία του κύκλου τραγουδιών «Ροβινσώνες» που τραγούδησαν η Χάρις Αλεξίου και ο Γιάννης Πάριος. Τον Μάιο του 1969 ο Γιώργος Νταλάρας φωνογράφησε (μαζί με τα τρία τραγούδια που ερμήνευε στον μεγάλο δίσκο «Συνάντηση» των Άγγελου Σέμπου - Κώστα Κινδύνη), δύο τραγούδια του Γιώργου Σαμολαδά. Τα «Ζήσε μοναχά το σήμερα» και «Άστατη σκληρή καρδιά» με την ορχηστρική επιμέλεια του Απόστολου Καλδάρα, τα οποία, όμως, δεν κυκλοφόρησαν. Μετά από πολλά χρόνια το πρώτο κυκλοφόρησε στον διπλό μεγάλο δίσκο με τα τραγούδια του Γιώργου Νταλάρα από τις 45 στροφές (1993). Το δεύτερο, όμως, παραμένει ανέκδοτο μέχρι σήμερα και το παρουσιάζουμε στο Όγδοο μαζί με την πρώτη συνέντευξη-παρουσίαση του Γιώργου Νταλάρα που έγινε από τον Μ. Κύταρη, στα τέλη του 1969.

Γιώργος Νταλάρας. Από το «Νέο Κύμα» στο βαρύ λαϊκό τραγούδι.

1967. Ή Πλάκα σφύζει από νυχτερινή ζωή και οι «μπουάτ» είναι κατάμεστες από κοινό και καλλιτέχνες. Είναι ή εποχή πού το «Νέο Κύμα» έχει κερδίσει τη μάχη και έχει πείσει ότι δεν το εκπροσωπούν τα «ταλέντα», άλλα σωστοί καλλιτέχνες, εμπνευσμένοι συνθέτες, ωραίες φωνές.

Ο Γιώργος Ζωγράφος, η Καίτη Χωματά, η Πόπη Αστεριάδη, βρίσκονται στο μεσουράνημά τους. Οι «μπουάτ» δίνουν διπλές παραστάσεις για να ικανοποιήσουν το κοινό πού περιμένει στην «ουρά». Ένα ολόκληρο πλήθος από τραγουδιστές κιθαρίστες, πιανίστες, πλανιέται στα πλακιώτικα στενά και χάνεται στα κέντρα του «Νέου Κύματος». Κι εκεί, με το φως των κεριών και τα χαμηλόφωνα τραγούδια, θα εκφράσουν τις ανησυχίες τους και θα γνωρίσουν το πρώτο χειροκρότημα.

Άγνωστο και χαμένο κυκλοφορεί από «μπουάτ» σε «μπουάτ» και το όνομα ενός νεαρού τραγουδιστού, του Γιώργου Νταλάρα. Είναι γραμμένο με κιμωλία σε μικρούς μαύρους πίνακες έξω από τις πορτούλες των «μπουάτ». Δεν το προσέχει κανείς. Το ίδιο και τη φωνή του πού, περνά σχεδόν απαρατήρητη καθώς ερμηνεύει τα τραγούδια της εποχής.

– Με άλλα λόγια, πάλεψες για να αποκτήσεις μία θέση στην Πλάκα, λέμε στον σημερινό Γιώργο Νταλάρα, πού δεν φαίνεται να αναπολεί καθόλου τα πρώτα του βήματα.

– Δεν υπήρχε τότε και κανένα άλλο μέσον να έρθεις σ' επαφή με το κοινό, μας απαντά. Αν κέρδιζες το κοινό μιας «μπουάτ», ήσουν επιτυχημένος. Έφτιαχνες αμέσως δίσκο και οι συνθέτες σε προτιμούσαν.

Ωστόσο, ο Γιώργος Νταλάρας δεν κατάφερε να κερδίσει το κοινό των «μπουάτ». Ίσως επειδή ή φωνή του δεν διέθετε εκείνο το εύθραυστο, το απαλό, πού απαιτούσε το «Νέο Κύμα». Ή φωνή του ήταν καθαρή, στέρεη, δυναμική, πού θα μπορούσε να εκφράσει επιτυχημένα ένα άλλο είδος τραγουδιού. Λόγου χάρη το λαϊκό...

Ευτυχώς, κατάλαβε σύντομα ότι ό δρόμος του ανοιγόταν προς το λαϊκό πεντάγραμμο και δεν έχασε πολύτιμο καιρό κυνηγώντας τραγουδιστικές χίμαιρες στα σκαμνιά της Πλάκας.

– Και πώς έγινε αυτή ή μεταμόρφωση; Ήταν εύκολο να βρεθείς από το «Νέο Κύμα» στο καθαρό λαϊκό;

Ο Γιώργος Νταλάρας χαμογελά, μ' εκείνο το ευγενικό διακριτικό του χαμόγελο. Ποιος είπε ότι γίνεται τίποτα χωρίς σκληρή δουλειά και εξαντλητικές πρόβες; Αυτό τουλάχιστον μαρτυρεί ή έκφραση του. Και αν λάβουμε ύπ' όψη μας τις γνώμες των συναδέλφων του, ο Νταλάρας δεν αποφασίζει τίποτα αν δεν είναι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει.

– Να σου πω, λέει. Έπεσα σε καλά χέρια. Σε έμπειρο συνθέτη και άνθρωπο, που πιστεύει πολύ στους νέους. Στον Γιώργο Μητσάκη. Τον περασμένο χειμώνα εργάστηκα κοντά του και βρήκα αληθινή στοργή. Τού άρεσε ή φωνή μου και μου έδωσε να τραγουδήσω σε δίσκους το τραγούδι του «Στην εποχή τού Πάγκαλου».

ΑΥΤΟΣ ήταν και ό πρώτος δίσκος πού έκανε γνωστή στο μεγάλο κοινό την γνήσια λαϊκή φωνή τού Γιώργου Νταλάρα. Ο νεαρός, ονειροπόλος τραγουδιστής και κιθαρίστας είχε βρει τον δικό του δρόμο χάρις στον «δάσκαλο», χάρις στην μελέτη του, χάρις στο ακλόνητο «πιστεύω» του ότι μπορεί να φτάσει ψηλά. Ήταν ή φλόγα πού έκαιγε στην καρδιά του, που του ζέσταινε τα όνειρά του, που του έδινε δύναμη να παλέψει στον τόσο σκληρό καλλιτεχνικό στίβο.

Θα πρέπει ασφαλώς να είναι ευχαριστημένος με τα όσα κατάφερε μέχρι τώρα, στο τόσο σύντομο διάστημα της καριέρας του.

– Θα ήμουν αχάριστος αν έλεγα το αντίθετο, παραδέχεται. 'Ωστόσο, βλέπω μπροστά μου πολύ δρόμο. Τα όσα πέτυχα μέχρι τώρα, δεν είναι παρά μία εισαγωγή, ένας πρόλογος. Άλλωστε, τι θα μπορούσα να πετύχω μέσα σε δύο χρόνια, όσο δηλαδή είναι όλη κι' όλη ή επαγγελματική μου καριέρα; Και μάλιστα με ένα χρόνο στον στρατό;

Θα πρέπει, λοιπόν, να περιμένουμε πολλά ακόμη πράγματα από τον στρατευμένο τραγουδιστή. Μέχρι τώρα, όμως, μας έδωσε πολλά ωραία τραγούδια του, όπως το «Ο ουρανός φεύγει βαρύς», του Σταύρου Κουγιουμτζή, το «Τρομαγμένο περιστέρι» του Καλδάρα, «Ο αναπτήρας» τού Μητσάκη, «Λάθος μεγάλο κάνεις» του Καλδάρα, για να κορυφωθεί η επιτυχία του με το τόσο πρωτότυπο τραγούδι του Σταύρου Κουγιουμτζή, «Νάτανε το '21», πού κατέρριψε ρεκόρ στις πωλήσεις.

Ρωτάμε τον Γιώργο Νταλάρα τι κάνει όταν δεν είναι... σκοπιά, ή δεν ηχογραφεί δίσκους.

– Αν μιλάτε για χόμπι, δεν μένει ούτε δευτερόλεπτο. Αυτά είναι μόνο... για τις συνεντεύξεις, μας άπαντα με χιούμορ. Θα ήθελα, όμως, να παίζω πιο πολύ κιθάρα και να διαβάζω κανένα βιβλίο.

Θά 'θελες να ζούσες αυτά που λέει η τελευταία επιτυχία σου, το «'21»;

Γιατί όχι; Μόνο που το τραγουδώ νοιώθω λεβέντης. Πού να το ζούσα κι όλας...

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!