Εστουδιαντίνα - «Σκοποί και τραγούδια της καθ’ ημας Ανατολής»

(ΑΚΟΥΣΕ – ΣΠΑΝΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ) Με αφορμή τα γενέθλια του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Ένας σημαντικός δίσκος που παρέμεινε εκτός κυκλοφορίας.

Ανδρέας Κατσιγιάννης


Στις 3 Οκτωβρίου 1976 γεννήθηκε στην Αθήνα ο Ανδρέας Κατσιγιάννης. Η ενασχόλησή του με τη μουσική άρχισε από πολύ μικρή ηλικία, ενώ πολύ σύντομα ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά σαντούρι τόσο στους δίσκους όσο και στις συναυλίες. Παράλληλα, σπούδασε βυζαντινή μουσική και ανώτερα θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου. Το 1998 με δική του πρωτοβουλία και με τη βοήθεια φίλων μουσικών από τη Νέα Ιωνία του Βόλου ιδρύθηκε η Εστουδιαντίνα της Νέας Ιωνίας. Η πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Smyrne» κυκλοφόρησε το 2003, σε παραγωγή του Γιώργου Νταλάρα

«Σκοποί και τραγούδια της καθ’ημας Ανατολής»


Το τριήμερο 13 με 16 Νοέμβρη του 2008 διοργανώθηκε στην Αθήνα, από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία, το 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας. Στα πλαίσια του συνεδρίου, στις 13 Νοέμβρη η Εστουδιαντίνα πραγματοποίησε μια μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής με ερμηνευτές τον Μανώλη Μητσιά, τον Παντελή Θαλασσινό, την Ασπασία Στρατηγού και τον Θοδωρή Μέρμηγκα. Εκεί παρουσιάστηκε και ο δίσκος της Εστουδιαντίνας με τίτλο «Σκοποί και τραγούδια της καθ’ημας Ανατολής», με 14 οργανικά και 3 τραγούδια που ερμήνευσαν ο Παναγιώτης Λάλεζας, η Ασπασία Στρατηγού και ο Θοδωρής Μέρμηγκας.

Τα τραγούδια του cd

1) Εμβατήριο Σμύρνης
2) Μπαμ
3) Καρδιοκλέφτρα (Ιωάννη Δραγάτση ή Ογδοντάκη) Θοδωρής Μέρμηγκας
4) Βλάχικο χασάπικο
5) Μαντηλάτος χορός
6) Ζεϊμπέκικο Μεσότοπου
7) Αζιζιές
8) Αχ βρε θάλασσα κακούργα (Παναγιώτη Τούντα) Ασπασία Στρατηγού
9) Κρασοπίνω (Παναγιώτη Τούντα)
10) Χασάπικο Πολίτικο (Της λατέρνας)
11) Της λατέρνας (version 2)
12) Φωτιές
13) Καρσιλαμάς Καλλίπολης
14) Τα τσαχπίνικα σου μάτια (Κώστα Σκαρβέλη) Παναγιώτης Λάλεζας
15) Απτάλικος
16) Ο μόρτης (Λορέντζου Μπαρούση)
17) Χόρες

Τα κομμάτια στα οποία δεν αναγράφεται ο δημιουργός είναι παραδοσιακά.

Οι συντελεστές


Η καλλιτεχνική διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τον Ανδρέα Τσεκούρα, τον Κυριάκο Γκουβέντα τον Δήμο Βουγιούκα και τον Ανδρέα Κατσιγιάννη. Η ηχοληψία και η ηχητική επεξεργασία έγιναν από τους Νίκο Βαμβακά και Γιάννη Βογιατζή, ενώ επιπρόσθετες ηχογραφήσεις έγιναν από τον Γιώργο Ζαγόρη στο studio A 440.

Η έκδοση συνοδεύεται από ένα καλαίσθητο βιβλιαράκι με ειδικά μουσικολογικά και λαογραφικά σχόλια του Ανδρέα Κατσιγιάννη και του Βαγγέλη Μπαντελά και με αναλυτικές πληροφορίες για την ιστορία των τραγουδιών.

Λίγα λόγια από την Εστουδιαντίνα


Το παρόν ηχητικό προϊόν αποτελεί μέρος ηχογραφήσεων της Εστουδιαντίνας που προέκυψε κατά καιρούς από ζωντανές εμφανίσεις, από πρόβες ή από ηχογραφήσεις για τις ανάγκες τηλεοπτικών παραγωγών. Οι ηχογραφήσεις έχουν γίνει με την απλή παλιά «συνταγή» της ζωντανής ηχογράφησης όλων των μουσικών μαζί, κάτι που σήμερα η τεχνολογική πρόοδος το απαγορεύει ρητά, με αποτέλεσμα το ηχητικό προϊόν να υστερεί σε ταυτότητα και σε ψυχή. Για όσους λοιπόν γνωρίζουν και εκτιμούν, μπορούν εύκολα να νιώσουν την αξία και την ουσία του συγκεκριμένου cd.

Καλή ακρόαση

Ακρόαση και σκέψεις…


Το υλικό έχει να κάνει, κυρίως, με κομμάτια που πρωτόπαιξαν οι Εστουδιαντίνες της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης και διασώθηκαν από τους δίσκους γραμμοφώνου.

Δεν ξέρω αν σε δουλειές όπως αυτή, με κομμάτια που έχουν καταγραφεί στο συλλογικό υποσυνείδητο και με ερμηνείες μουσικών και ερμηνευτών που, κατά την ταπεινή μου γνώμη, αγγίζουν το τέλειο, είναι απαραίτητη άλλη μια «κριτική»… Ακούγοντας τα κομμάτια που επέλεξα για ακρόαση, νομίζω πως θα συμφωνήσετε μαζί μου…

Λίγο καιρό μετά την αρχική κυκλοφορία και με αφορμή τα δέκα χρόνια της ορχήστρας, τα οργανικά κομμάτια του δίσκου συμπεριλήφθηκαν σε ένα cd και διανεμήθηκαν μαζί με εφημερίδα του Βόλου. Το μόνο βέβαιο είναι πως θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, έτσι ώστε αυτός ο σπάνιος δίσκος να πάει σε περισσότερα σπίτια… Μέσω των δισκοπωλείων ή, έστω, μέσω κάποιας μεγάλης εφημερίδας πανελλαδικής κυκλοφορίας…

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!