Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου - «Παράλληλες ιστορίες»

(ΑΚΟΥΣΕ – ΣΠΑΝΙΟ VIDEO & ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ) Όταν δυο ανέκδοτα ποιήματα της «γριάς» έγιναν τρία ξεχωριστά τραγούδια…

Ο Γιάννης Κακουλίδης για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου


Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2006 η εκπομπή «Στην υγειά μας» ήταν αφιερωμένη στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα που ακούστηκαν από τους καλεσμένους, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Κακουλίδης, ήταν και δυο ποιήματα της «γριάς» του στίχου, από ένα παλιό βιβλίο του με τίτλο «Το ελληνικό τραγούδι». Ήταν μια μελέτη του Κακουλίδη που κυκλοφόρησε το 1971, λογοκρίθηκε αμέσως - αφού εκτός των άλλων στις σελίδες του υπήρχαν στίχοι του Γιάννη Ρίτσου και του Μποστ - και αποσύρθηκε από την κυκλοφορία. Έκτοτε δεν έχει επανακυκλοφορήσει.

«Δεν γυρίζουν χελιδόνια»


Όπως ακούσατε στο video, το πρώτο ποίημα ήταν το «Δεν γυρίζουν χελιδόνια». Μελοποιήθηκε από το συνθέτη Σπύρο Κουρκουνάκη και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1978 σε δίσκο 45 στροφών με ερμηνευτή τον Τάκη Κωνσταντακόπουλο. Από την άλλη πλευρά ο δίσκος είχε το «Έσβησαν οι ώρες» ένα χασάπικο σε μουσική και στίχους του Κουρκουνάκη με ερμηνευτή τον Νίκο Δημητράτο.  

Το «Δεν γυρίζουν χελιδόνια» ηχογραφήθηκε άλλες δυο φορές. Η πρώτη ήταν το 2006 από τον Κώστα Μάντζιο στο δίσκο του Κουρκουνάκη «Τα μετά και τα πριν» και η δεύτερη το 2011 από τον Νίκο Δημητράτο στο δίσκο «Το παραμύθι της Ευτυχίας». (Ακούστε την εκτέλεση με τον Νίκο Δημητράτο) 

«Πού πήγανε οι φίλοι μου»


Το δεύτερο ποίημα της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου που αναγνώσθηκε στην εκπομπή παραπέμπει σε κάτι πιο γνωστό… 

Αυτοί που με αγάπησαν
ποιος ξέρει πού σταθήκαν
το δρόμο για τον γυρισμό
ποτέ δεν ξαναβρήκαν.

Που πήγανε οι φίλοι μου
οι Μάηδες κι οι ήλιοι μου.

Για τη μικρή μου τη Φιλιώ
ένα φιλί θα στείλω
να σμίξουνε τα χείλη μας
σα δαγκωμένο μήλο.

Έχασα τις αγάπες μου
το φως των οματιών μου
η μάνα κλαίει ένα γιο
κι εγώ τον αδερφό μου.

Εγώ δεν έχω πια βοριά
κατάρτι να μου σπάσεις
ούτε πανιά μου άφησες
να τ'αποκουρελιάσεις.

Από πελάγου και στεριά
βοριά μου με χτυπούσες
δεν πρόφτασα να μάζευα
αγάπες που σκορπούσες.

Μες στο βαθύ το πέλαγο
ξυλάρμενο οδεύω
ούτε λιμάνι πάω να βρω
ούτε χαρές γυρεύω.

«Εγώ δεν έχω πια βοριά»


Το 1976 κυκλοφόρησε από τη Μinos ο τρίτος προσωπικός δίσκος του Αντώνη Ρεπάνη με τίτλο «Τι να μας κάνει ο μπαγλαμάς» (ανέκδοτος μέχρι σήμερα σε cd). (Ουσιαστικά ήταν ο δεύτερος δίσκος του με νέο υλικό, αφού το πρώτο «πορτρέτο» του Ρεπάνη που κυκλοφόρησε το 1972 περιείχε ηχογραφήσεις από δίσκους 45 στροφών). Όλα τα τραγούδια ήταν σε μουσική του Ρεπάνη και σε στίχους των Π.Καμηλιέρη, Β. Γούλια, Τ. Οικονόμου, Ρ. Βαλάση, Δ. Γκούτη, Χ. Πετράκη, ενώ δυο τραγούδια, το ομώνυμο και το «Εγώ δεν έχω πια βοριά» είχαν στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Ακούγοντας το «Εγώ δεν έχω πια βοριά» είναι ευδιάκριτο πως οι στίχοι που ακούγονται στα δυο «κουπλέ» προέρχονται από το ποίημα «Πού πήγανε οι φίλοι μου»... 
EYTYXIAPAPAGIANNOPOYLOY 2
EYTYXIAPAPAGIANNOPOYLOY 3

«Σκορπίσανε οι φίλοι μου»


Η διαδρομή του ποιήματος όμως δεν σταμάτησε εκεί. Το 1978 στον διπλό πολυσυλλεκτικό δίσκο του Γιώργου Νταλάρα «Οι Μάηδες οι ήλιοι μου», ανάμεσα σε τέσσερα τραγούδια του Γιάννη Σπανού (που αποτέλεσαν και τη μοναδική συνεργασία μεταξύ του συνθέτη και του ερμηνευτή μέχρι σήμερα), ήταν το «Σκορπίσανε οι φίλοι μου», που δεν ήταν άλλο από μια επιλογή από τους στίχους του μεγάλου ποιήματος της Ευτυχίας, οι οποίοι έδωσαν μάλιστα το γενικό τίτλο στο δίσκο…
EYTYXIAPAPAGIANNOPOYLOY 4

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!