Δυο σπάνιες συλλογές του Μίκη Θεοδωράκη

(ΑΚΟΥΣΕ) Δυο σπάνιες συλλογές του Μίκη Θεοδωράκη από τη δεκαετία του ’60 που βρίσκονται, εδώ και πολλά χρόνια εκτός κυκλοφορίας
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Οι μεγάλες επιτυχίες του Μίκη Θεοδωράκη


Το 1965 κυκλοφόρησε από την Odeon μια συλλογή με 11 επανεκτελέσεις επιτυχιών του Μίκη Θεοδωράκη – καθώς και ένα νέο τραγούδι - από τους τραγουδιστές που «ανήκαν»  τότε στη συγκεκριμένη εταιρεία.

1) Bάρκα στο γιαλό (στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης) Κλειώ Δενάρδου και χορωδία
2) Τι να την κάνω τη χαρά (Νότης Περγιάλης) Ηλίας Ιακωβίδης και χορωδία
3) Ο καημός (Δημήτρης Χριστοδούλου) Θόδωρος Κανακάρης και χορωδία Κορίνθου
4) Είναι μακρύς ο δρόμος σου (Πάνος Κοκκινόπουλος) Γιάννης Γράψας
5) Αγάπη μου (Γιάννης Θεοδωράκης) Μαρινέλλα και χορωδία Λυρικής Σκηνής
6) Νύχτα μαγικιά (Μίκης Θεοδωράκης) Ηλίας Ιακωβίδης και χορωδία
7) Στρώσε το στρώμα σου για δυο (Ιάκωβος Καμπανέλλης) Ηλίας Ιακωβίδης και χορωδία
8) Όμορφη πόλη (Γιάννης Θεοδωράκης) Μαρινέλλα και χορωδία Λυρικής Σκηνής
9) Γωνιά, γωνιά (Δημήτρης Χριστοδούλου) Οργανικό, σόλο ακορντεόν: Κώστας Σταματάκης
10) Στο περιγιάλι το κρυφό (Γιώργος Σεφέρης) Θόδωρος Κανακάρης και χορωδία Κορίνθου
11) Δόξα τω Θεώ (Ιάκωβος Καμπανέλλης) Ηλίας Ιακωβίδης και χορωδία
12) Μαργαρίτα Μαγιοπούλα (Ιάκωβος Καμπανέλλης) Κλειώ Δενάρδου και χορωδία

Μίκης Θεοδωράκης – Μια επανάσταση στη λαϊκή μουσική


Στο οπισθόφυλλο του δίσκου υπήρχε ένα κείμενο του Μ.ΣΚΟΥΝ (αγνώστων λοιπών στοιχείων), που έγραφε τα εξής:

Μια αδιόρατη χλωμάδα σκεπάζει πάντα το ευγενικό πρόσωπο του πανύψηλου άνδρα. Είναι ο καθρέφτης ενός πλούσιου ψυχικού κόσμου με χίλια δυο ξεσπάσματα, εμπνεύσεις και ερωτηματικά… Είναι η όψη ενός ερμηνευτή και μαζί ενός μεγάλου συνθέτη. Εκφραστικά μάτια, που δείχνουν όλη τη μεγάλη και δυνατή φλόγα του δημιουργού.

Αυτός είναι ο Μίκης Θεοδωράκης. Μια επανάσταση στη λαϊκή μουσική. Τούτος εδώ ο Κρητικός βλαστός μας έμαθε πόση ποιότητα, βάθος και αξία έχει η λαϊκή μουσική. Μας έκανε να μην αισθανόμαστε μόνο την ανάγκη της, όταν πρόκειται να διασκεδάσουμε ανέμελα, να ξεχάσουμε τις πίκρες, τα βάσανά μας. Μας έμαθε να τη χρειαζόμαστε, όταν θέλουμε να δούμε, να απολαύσουμε όλη εκείνη τη γοητεία και τις αστείρευτες έμφυτες χάρες του λαού μας. Ο Μίκης Θεοδωράκης μας γνώρισε σε κάποιο καινούργιο πρόσωπο της λαϊκής μουσικής, πιο σοβαρό, περισσότερο φινετσάτο, πιο κρυστάλλινο, με μελωδικούς χυμούς και θαυμάσιους συνδυασμούς χρωμάτων.

Αυτός είναι ο Μίκης Θεοδωράκης. Και αυτόν σας προσφέρουμε με τον θαυμάσιο δίσκο που περιεργάζεστε, και σε λίγο θα ακούσετε στο πικ-άπ. Διαλέξαμε δώδεκα από τα πιο χαρακτηριστικά του τραγούδια που δείχνουν έντονα την εντυπωσιακή του παρουσία στη σύγχρονη ελληνική μουσική. Μελωδικά κομμάτια που αγαπήθηκαν και αγαπιούνται πολύ, που τραγουδήθηκαν και θα τραγουδιούνται πάντα. Είναι συνθέσεις που είναι άφθαρτες, που γι’ αυτές ίσως ο χρόνος έκανε εξαίρεση και όχι μόνο δεν τις έσβησε, αλλά τους έδωσε αυτό που λέμε «αιώνια νιότη».

Η εταιρεία ΟDEON με τούτο τον δίσκον κάνει σπονδή σ’ αυτή την αθάνατη μουσική…

Μ.ΣΚΟΥΝ.

Μικρές λεπτομέρειες των ηχογραφήσεων


Οι ηχογραφήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στη διετία 1964 – 1965, εκτός από τα δυο τραγούδια με την Κλειώ Δενάρδου, από την επιθεώρηση «Μαγική πόλη», που ηχογραφήθηκαν το 1963 και κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών. Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας στα περισσότερα είναι του Χρήστου Λεοντή. Σε δυο από αυτά μάλιστα, με ερμηνευτή τον Θόδωρο Κανακάρη, τραγουδά και η Χορωδία Κορίνθου, που την ίδια εποχή συμμετείχε στην ηχογράφηση της «Καταχνιάς» του Χρήστου Λεοντή και του Κώστα Βίρβου. Το 1965 η Χορωδία Κορίνθου ηχογράφησε το «Περιγιάλι» και τον «Καημό» για ένα δίσκο 45 στροφών. Οι εκτελέσεις αυτές δεν έχουν συμπεριληφθεί σε κάποιο μεταγενέστερο δίσκο. 

Όλα τα τραγούδια κυκλοφόρησαν αρχικά σε 45άρια, εκτός από το «Είναι μακρύς ο δρόμος σου» και το «Γωνιά, γωνιά» τα οποία δεν έχουν εντοπισθεί σε μικρούς δίσκους. Ίσως πρόκειται για ηχογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά για αυτή τη συλλογή. 

Τα μισά τουλάχιστον από τα τραγούδια δεν συμπεριλήφθηκαν αργότερα σε συλλογές κλπ, ενώ το μοναδικό κομμάτι που βρίσκεται εδώ σε πρώτη εκτέλεση είναι η «Νύχτα μαγικιά» με τον Ηλία Ιακωβίδη και χορωδία, το οποίο το 1983 συμπεριλήφθηκε στη συλλογή «30 χρυσές επιτυχίες Νο 2» που κυκλοφόρησε από την Columbia.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει επίσης σε δυο από τις πρώτες σόλο ηχογραφήσεις της Μαρινέλλας, ενώ ήταν ακόμα στο πλευρό του Καζαντζίδη, σε διεύθυνση του Χρήστου Λεοντή, με τη συμμετοχή της χορωδίας της Λυρικής Σκηνής. Αυτά τα τραγούδια μπήκαν αργότερα σε διάφορες συλλογές τόσο του συνθέτη, όσο και της ερμηνεύτριας.

Οι μεγάλες επιτυχίες του Μίκη Θεοδωράκη


Στο ίδιο περίπου κλίμα κυκλοφόρησε το 1966 από την εταιρεία Fidelity μια συλλογή με τίτλο «Οι μεγάλες επιτυχίες του Μίκη Θεοδωράκη» και δώδεκα ηχογραφήσεις της περιόδου 1960 – 1966.

1) Η μυρτιά (Νίκος Γκάτσος) Γιοβάννα
2) Όμορφη πόλη (Γιάννης Θεοδωράκης) Γιάννης Βογιατζής και χορωδία
3) Πού πέταξε τ’ αγόρι μου (Γιάννης Ρίτσος) Νάνα Μούσχουρη
4) Ο καημός (Δημήτρης Χριστοδούλου) – Βάρκα στο γιαλό (Μίκης Θεοδωράκης) Μουζάς – Λιγνός
5) Στρώσε το στρώμα σου (Ιάκωβος Καμπανέλλης) Κώστας Χατζής
6) Βασίλεψες αστέρι μου (Γιάννης Ρίτσος) Νάνα Μούσχουρη
7) Στο περιγιάλι το κρυφό (Γιώργος Σεφέρης) Μουζάς – Λιγνός
8) Απαγωγή (Μίκης Θεοδωράκης) Γιοβάννα
9) Μέσα στα μαύρα σου μαλλιά (Άκος Δασκαλόπουλος) Γιάννης Βογιατζής και χορωδία
10) Ήσουν καλός κι ήσουν γλυκός (Γιάννης Ρίτσος) Νάνα Μούσχουρη
11) Νανούρισμα (Κώστας Βίρβος) Γιοβάννα
12) Μαργαρίτα Μαγιοπούλα (Ιάκωβος Καμπανέλλης) Νίκη Καμπά

Σ’ αυτό το δίσκο έχουμε την πρώτη εκτέλεση της «Μυρτιάς» με την Γιοβάννα, σε ενορχήστρωση του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και τρία τραγούδια από την πρώτη ηχογράφηση του «Επιταφίου» με τη Νάνα Μούσχουρη με την ενορχήστρωση και πάλι του Χατζιδάκι.

Ξεχωρίζουν επίσης κάποιες ιδιαίτερες επανεκτελέσεις, όπως στο «Στρώσε το στρώμα σου» με τον Κώστα Χατζή, στην «Απαγωγή» και το «Νανούρισμα» με τη Γιοβάννα, αλλά και τα δυο τραγούδια από την επιθεώρηση «Όμορφη πόλη» με τον Γιάννη Βογιατζή και τη χορωδία του θεάτρου «Παρκ» σε διεύθυνση του Κώστα Κλάββα. Ο Βογιατζής άλλωστε, όπως και η Γιοβάννα (μαζί με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και την Ντόρα Γιαννακοπούλου), ήταν από τους συμμετέχοντες τραγουδιστές της επιθεώρησης που ανέβηκε το καλοκαίρι του 1962 στο θέατρο «Παρκ», πάνω σε κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη και του Μποστ και σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη.

Αξίζει να σημειωθεί πως καμιά από τις δυο συλλογές δεν έχει επανεκδοθεί σε cd, ενώ και οι δυο βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια εκτός κυκλοφορίας. Νομίζω πως ειδικότερα για την απόκτηση του πρώτου δίσκου, της Odeon, χρειάζεται μια μικρή περιουσία, αν φυσικά βρεθεί…

Υ.Γ: Ευχαριστώ ιδιαιτέρως, για μια ακόμη φορά, τον καλό φίλο Νικόλαο Πολίτη…

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!