«Τραγούδια σαν προσευχή» με τη Χαριτίνη Πανοπούλου (ΔΙΣΚΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ)

(ΑΚΟΥΣΕ) «Τραγούδια σαν προσευχή, δημωδώς και εντέχνως τη Θεομήτορι» σε επιμέλεια Ζαχαρία Καρούνη.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Πρόσφατα έφθασε στα χέρια μου μια αξιόλογη έκδοση, ένα διπλό cd με παραδοσιακά «Τραγούδια σαν προσευχή, δημωδώς και εντέχνως τη Θεομήτορι», που κυκλοφόρησε από το Σύλλογο «Η Υπεραγία Θεοτόκος» του Πράσινου Λόφου Ηρακλείου Αττικής, σε επιμέλεια παραγωγής, καλλιτεχνική επιμέλεια και ενορχήστρωση του Ζαχαρία Καρούνη «Άρχοντα του Α’Αναλογίου της Ενορίας». Τραγουδά μια νέα, σημαντική ερμηνεύτρια, η Χαριτίνη Πανοπούλου.

Στο πρώτο cd (ή «συμπαγή δίσκο», όπως χαρακτηρίζεται στο ένθετο), ακούγονται 15 παραδοσιακά τραγούδια της στεριάς και της θάλασσας, της χαράς και της ξενιτιάς, του γάμου και μοιρολόγια, του γλεντιού και της αναπολήσεως.

1)Μες του Αιγαίου τα νερά (Κάλυμνος-Ίσσος)
2)Ώρα καλήν τζι ώρα αγαθή (Κύπρος-Τραγούδι του Γάμου)
3)Ω Παναγία Δέσποινα (Πελοπόνησσος- Συρτός- Καλαματιανός)
4)Καλέ συ Παναγιά μου (Μικρά Ασία- Συρτός)
5)Το στόλισμα της νύφης (Κως-Τραγούδι του Γάμου)
6)Δώδεκα Ευζωνάκια (Ανατολική Θράκη- Ανατολική Θράκη-Συρτός)
7)Της Παναγιάς το όνομα (Ήπειρος-Συρτός στα δύο)
8)Χαρά που το’χουν τα βουνά (Ρούμελη-Τσάμικος)
9)Σήμερα μαύρος ουρανός (Στερεά Ελλάδα-Μοιρολόι)
10)Καταπολιανή (Πάρος-Αγέρανος)
11)Κυρά μου Πορταΐτισσα (Αστυπάλαια-Συρτός)
12)Έχε γεια Παναγιά (Κωνσταντινούπολη-Χασάπικο γρήγορο)
13)Ω Παναγιά Γαλαντζανή (Λέρος-Συρτός Δωδεκανήσου-Αέρικη παραλλαγή)
14)Νέβα κατέβα Παναγιά (Ρόδος-Τραγούδι του Γάμου)
15)Μες του Μαγιού τις μυρωδιές (Κρήτη-Πεντοζάλης)

Στο δεύτερο cd συμπεριλαμβάνονται οι μελωδίες των ίδιων τραγουδιών, αλλά με στίχους που έγραψε ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ιωαν. Παπαδάκης, (Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπεραγίας Θεοτόκου Πρασίνου Λόφου Αττικής, Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου), ο οποίος στο εκτενές σημείωμά του στο ένθετο του δίσκου γράφει, πως οι στίχοι είναι «…αφιερωμένοι στο Πάντιμο Πρόσωπο της Αειπαρθένου Θεοτόκου… Προνοία Εκείνης… ως ελάχιστο χρέος στην Κυρία και Ευεργέτιδα της όλης δραστηριότητος της Ενορίας, Συλλόγου και επί μέρους Τομέων της πνευματικής κινήσεώς της». 

Στο ίδιο σημείωμα, που όπως και ολόκληρη η έκδοση, είναι γραμμένα με το πολυτονικό σύστημα αναφέρεται πως: «Τα τραγούδια αυτά κυκλοφορούν και είναι γνωστά σε διάφορες παραλλαγές. Επιλέξαμε την πλέον γνωστή σε μας, αλλά αφιερώσαμε κεχωρισμένως τα ίδια στην Δέσποινά μας και Πρέσβειρα, επενδύσαντες τους αυτούς Δημοτικούς Σκοπούς με αποκλειστικώς Θεομητορικώς, δογματοδιδακτικούς στίχους, με κάθε σεβασμό στην δημοτική, λαϊκή μας Παράδοσι, αλλά και με μεγαλύτερο σεβασμό και απόλυτη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη στην Υπεραγία Μητέρα του Μονογενούς». 

ΣΔ 2

1)Στον Γάμο της Κανά
2)Στρωμνή ασκητική
3)Διόρθωση ημαρτημένων
4)Ικεσία θερμή
5)Πάντα παιδί!
6)Αγκάλη σωτηρίας
7)Μάνα του κόσμου
8)Αγία Εύα Δίκαιη
9)Χρέος απαράβατο
10)Χαίρε Κεχαριτωμένη
11)Μητρική δωρεά
12)Πάν’ απ’τ’άστρα
13)Πρεσβεία θερμή
14)Νόστιμον ήμαρ
15)Μητρικό αίτημα

Δεύτερες φωνές έκανε ο Ζαχαρίας Καρούνης, ενώ παίζουν οι μουσικοί: Σωτήρης Μαργώνης & Μανώλης Κόττορος (βιολί), Κώστας Σιδερής (λαούτο, Ταμπουρά), Κώστας Μήτσιος (λαούτο), Κωνσταντίνος Καλατζής (κρουστά), Παναγιώτης Βέργος (σαντούρι), Ανδρέας Σκάνδαλος (κανονάκι), Γιώργος Αλεβίζος (ούτι), Διονύσης Θεοδώσης & Άρης Ντάνος (κλαρίνο) Λευτέρης Ανδριώτης (κρητική λύρα). Συμμετέχουν επίσης τμήμα της Μικτής Θεομητορικής Χορωδίας Πρασίνου Λόφου, αλλά και τα παιδιά της ίδιας Χορωδίας. Υπεύθυνη για την οργάνωση και κίνηση, την επιλογή των τραγουδιών και διδασκαλία των Χορωδιών ήταν η Χαριτίνη Πανοπούλου. Οι ηχογραφήσεις και μίξεις καθώς και η διαδικασία τελικού ποιοτικού ελέγχου έγιναν στο «Ηχογραφείο Κυριαζής» από τον Αθανάσιο Καλέα. Κάποια τραγούδια ηχογραφήθηκαν στο Ιδιωτικό Ερασιτεχνικό Θεομητορικό Ηχογραφείο της Ενορίας ΠΑΝΑΓΙΑΣ του Πράσινου Λόφου, με υπεύθυνο τον Αρχιμανδρίτη Τέρτιο Κων. Κωνσταντόπουλο και συνυπεύθυνους Ηχοληψίας τους Χρήστο Τσαρμπόπουλο και Άγγελο Λιανό. (Αλήθεια, έχουμε ξαναχρησιμοποιήσει ποτέ τη λέξη «Ηχογραφείο»; Δεν είναι πολύ πιο όμορφη από το studio;)

Ο πίνακας που κοσμεί ο εξώφυλλο είναι του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου και έχει τίτλο «Η μάνα και το παιδί». Ο σχεδιασμός της έκδοσης έγινε από την Ελένη Ομ. Τσακίρογλου.

Η συγκεκριμένη έκδοση δεν είναι βέβαια ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία με παραδοσιακά τραγούδια. Το θέμα είναι πώς προσεγγίζονται αυτά και σε ποιους απευθύνονται. Κι εδώ έχουμε να κάνουμε με ερμηνείες, ενορχηστρώσεις, αλλά και με τα παιξίματα των ξεχωριστών μουσικών, που σέβονται τον παραδοσιακό ήχο, και δεν αλλοιώνουν τα τραγούδια με ψιμύθια και περιττές προσθήκες. Όσο για τη νέα μελοποίηση ενός υλικού που έχει κάνει τη διαδρομή του στο χρόνο και, από μια μεγάλη μερίδα του κοινού, ενδεχομένως θεωρείται ανέγγιχτο, νομίζω πως με αυτό τον τρόπο, ο «δύσκολος» για τα παιδικά αυτιά παραδοσιακός ήχος, θα φτάσει, ενδεχομένως, ευκολότερα, μέσω των κατασκηνώσεων και των κατηχητικών σχολείων, στους μικρότερους ηλικιακά ακροατές. Κι αυτό είναι θετικό… Από κει και πέρα, όποιος έχει τις ενστάσεις του, μπορεί να ακούσει τον πρώτο δίσκο με τις «κλασικές» εκτελέσεις…

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!