Θοδωρής Νικολάου: Η «ομπρέλα» ενός νέου ερμηνευτή με μέλλον

(ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ - ΑΚΟΥΣΕ) Η πρώτη δισκογραφική δουλειά ενός νέου, ελπιδοφόρου ερμηνευτή με σημαντικές δημιουργικές υπογραφές και συμμετοχή του Παντελή Θαλασσινού.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Κάποτε στη Νάουσα…


Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2012 βρέθηκα στον Άγιο Νικόλαο της Νάουσας, για να παρακολουθήσω μια συναυλία - αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα με τον Γιώργο Νταλάρα και την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Λίγο μετά τη συναυλία, από το ανοιχτό παράθυρο του δωματίου στο ξενοδοχείο που διανυκτέρευα, ένιωσα να ‘ρχεται ένας γλυκός ήχος από μια παρέα νέων παιδιών με τις κιθάρες τους, που έπαιζαν και τραγουδούσαν κάποια από αυτά που όλοι αγαπάμε και τραγουδάμε σε παρόμοιες στιγμές. Μια από τις φωνές που τραγουδούσαν, ξεχώριζε και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Ρωτώντας την άλλη μέρα για να μάθω σχετικά, μου είπαν πως πρόκειται για έναν νέο τραγουδιστή που λέγεται Θοδωρής Νικολάου. «Αυτό το παιδί έχει μέλλον» είπα στο συνομιλητή μου. «Αν προσέξει λίγο τις επιλογές του, θα μπορέσει να σταθεί στο καλλιτεχνικό στερέωμα…».

Η «Ομπρέλα» του Θοδωρή Νικολάου


Από τότε δεν ξαναείδα τον Θοδωρή. Κατά καιρούς όμως, έπεσαν αρκετές φορές στην αντίληψή μου κάποια τραγούδια που «ανέβαιναν» στο youtube από ζωντανές εμφανίσεις του. Όπως έμαθα πρόσφατα, ο Θοδωρής Νικολάου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα, από το 2009 μέχρι σήμερα παρακολουθεί μαθήματα κλασικού τραγουδιού με καθηγητή τον Γιώργο Μισαηλίδη, ενώ συνεργάστηκε με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου της Πάτρας και το μουσικό σχήμα «Ηχότροπον». Συνεργάστηκε επίσης με τους συνθέτες Ηλία Ανδριόπουλο και Σάκη Παπαδημητρίου, καθώς και με τους Χρόνη Αηδονίδη, Βασίλη Λέκκα και Γεράσιμο Ανδρεάτο.

Ώσπου πριν από λίγες ημέρες έλαβα με χαρά την «Ομπρέλα», την πρώτη δισκογραφική δουλειά του, με δέκα τραγούδια κι ένα οργανικό, που υπογράφουν δημιουργοί όπως ο Αντώνης Μιτζέλος, ο Νίκος Αντύπας, ο Ηλίας Κατσούλης, ο Μιχάλης Γκανάς, ο Θοδωρής Λαχανάς, ο Νεκτάριος Μπήτρος, ο Γιώργος Μπήτρος, η Πένυ Παπαδάκη και ο ίδιος ο Θοδωρής Νικολάου. Στο «Μαύρο τρυγόνι» συμμετέχει τραγουδώντας ο Παντελής Θαλασσινός, ενώ σε δυο τραγούδια κάνει φωνητικά η Μαριάννα Γερασιμίδου.

Τα τραγούδια του cd


1) Ομπρέλα (μουσική: Θοδωρής Λαχανάς, στίχοι: Νεκτάριος Μπήτρος, Θοδωρής Λαχανάς)
2) Κροτίδες (μουσική: Θοδωρής Λαχανάς, στίχοι: Νεκτάριος Μπήτρος)
3) Μαύρο τρυγόνι (μουσική: Νεκτάριος Μπήτρος, στίχοι: Ηλίας Κατσούλης, Νεκτάριος Μπήτρος) συμμετέχει ο Παντελής Θαλασσινός*
4) Των αθανάτων το νερό (μουσική: Αντώνης Μιτζέλος, στίχοι: Νεκτάριος Μπήτρος) β’ φωνές: Μαριάννα Γερασιμίδου
5) Αβάνα (μουσική: Αντώνης Μιτζέλος, στίχοι: Ηλίας Κατσούλης) β’ φωνές: Μαριάννα Γερασιμίδου
6) Άσπρο μου πουκάμισο (μουσική: Νίκος Αντύπας, στίχοι: Μιχάλης Γκανάς)
7) Παράσταση θα δώσω (μουσική: Νίκος Αντύπας, στίχοι: Νεκτάριος Μπήτρος, Γιώργος Μπήτρος)
8) Δέντρο μου θαλασσινό (μουσική: Νίκος Αντύπας, στίχοι: Νεκτάριος Μπήτρος)
9) Και η γη αλλιώς γυρίζει (μουσική / στίχοι: Νεκτάριος Μπήτρος)
10) Σου το ‘πα θέλει δύναμη (μουσική: Θοδωρής Λαχανάς, στίχοι: Πένυ Παπαδάκη)
11) Έψιλον (Ιωάννα) (μουσική: Θοδωρής Νικολάου) Πρόκειται για το βασικό θέμα της ταινίας μικρού μήκους του Αντώνη Κωνσταντουδάκη με τίτλο «Έψιλον».

*Το «Μαύρο τρυγόνι»


Ο Νεκτάριος Μπήτρος έγραψε τους στίχους στο ρεφραίν του τραγουδιού. Οι στίχοι του Ηλία Κατσούλη αναφέρονται στον Μιχαήλ Μητσάκη (Μέγαρα 5 Αυγούστου 1868 - Αθήνα 1916), που υπήρξε δημοσιογράφος και συγγραφέας, καθώς και ένας εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της Νέας Αθηναϊκής Σχολής. Σε ηλικία 28 ετών (1896) κλείστηκε στο Δρομοκαΐτειο φρενοκομείο. Βγαίνει από το άσυλο και τριγυρίζει ελεύθερος στους δρόμους της Αθήνας, «ζωντανό» όμως λείψανο πια ενός προικισμένου συγγραφέα. Ξανακλείστηκε στο Δρομοκαΐτειο το 1911, όπου και πέθανε τον Ιούνιο του 1916.

H καλλιτεχνική επιμέλεια ήταν του Θοδωρή Νικολάου, οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τους Δημήτρη Μπέλλο, Θοδωρή Λαχανά και Αντώνη Μιτζέλο, ο οποίος ενορχήστρωσε και έπαιξε ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα στα τραγούδια του, όπως και ο Νίκος Αντύπας, που στα δικά του τραγούδια είχε την ευθύνη της ενορχήστρωσης, της εκτέλεσης και του προγραμματισμού.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Βαγγέλης Καρίπης (μπεντίρ, ταραμπούκα, ρεκ), Λευκή Κολοβού (βιολοντσέλο), Δημήτρης Μαργιολάς (μαντολίνο, λαούτο), Αλεξάνδρα Κλάδη (μαντολίνο), Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο), Χρήστος Περτσινίδης (κλασική, ακουστική κιθάρα), Θανάσης Σοφράς (κοντραμπάσο), Δημήτρης Μπέλλος (πλήκτρα, προγραμματισμός), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Θύμιος Παπαδόπουλος (κλαρινέτο), Νίκος Γιαννάκης (ακουστική κιθάρα), Στάθης Μαραγκός (κρουστά, ταραμπούκα, πήλινο τουμπερλέκι, νταούλι, ντέφι, ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα), Γιώργος Μούρτος (τύμπανα), Χρήστος Σύγγελος (πλήκτρα, προγραμματισμός), Γιάννης Παπαδήμος (βιολί), Λεωνίδας Τζίτζος (πλήκτρα, additional arrangements), Λεωνίδας Φιλίντας (μπάσο), Δημήτρης Χωριανόπουλος (τύμπανα), Λευτέρης Πουλιού (σαξόφωνο, Hammond), Νίκος Ράλλης (τρομπέτες, τρομπόνι), ούτι (Haig Yazdjian), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί) και ο Θοδωρής Νικολάου που έπαιξε κλασική κιθάρα.

Δεύτερες φωνές έκανε ο Θοδωρής Λαχανάς, ισοκράτημα στο «Σου το ‘πα θέλει δύναμη» ο Γιάννης Ηλιάδης και ο Χρήστος Αγγελάκης, οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Μαργετουσάκη, η διεύθυνση παραγωγής έγινε από την Πέγκυ Καλλίρη, τον Μάνο Μιχαηλίδη και τον Θοδωρή Νικολάου, ενώ ο δίσκος κυκλοφορεί από την MLK. Στο ιδιαίτερα καλαίσθητο βιβλίο που συνοδεύει το cd, εκτός από τους στίχους και τις φωτογραφίες, εμπεριέχονται κείμενα των δημιουργών των τραγουδιών.
nikolaouthodoriscover

Λίγα λόγια του ερμηνευτή


Πολλά αυτά που νιώθω. Πολλά αυτά που θα ήθελα να γράψω.

Ιστορίες, συγκυρίες, άνθρωποι, προσωπικές διαδρομές για τα μέχρι εδώ.

Συναισθήματα χαράς για την επίτευξη ενός πρώτου στόχου, αλλά και προβληματισμός για τη σημερινή κατάσταση στην ελληνική δισκογραφία, στο τραγούδι μας, στην κοινωνία. Αγωνία για τα επόμενα βήματα αλλά συγχρόνως και ανυπομονησία.

Σαν ένας μαθητής εμβρυακής κατάστασης που τον καθοδηγούν, σαν από άλλες ζωές, ήχοι, τραγούδια και μουσικές, προσωπικότητες από όλες τις εποχές και περιόδους.

Μια «ομπρέλα» δηλαδή, προστασίας, δύναμης, μνήμης, υποχρέωσης. Μια «ομπρέλα» προσωπικός οδηγός, που θαρρείς ότι κλείνοντάς την γίνεται «όπλο» μιας προσπάθειας για την ανακάλυψη της ψυχής της.

Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους δημιουργούς που μου εμπιστεύτηκαν τα τραγούδια τους. Εύχομαι να φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους, αλλά και να τιμήσω τη μουσική τους διαδρομή. Ευχαριστώ θερμά όλους τους μουσικούς που με τίμησαν με τη συμμετοχή τους και έδωσαν ζωή στα τραγούδια του δίσκου. Ευχαριστώ πολύ τον Παντελή Θαλασσινό για τη φιλική και ουσιαστική συμμετοχή του. Τιμή μου!
Τέλος, ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Γιώργο Μισαηλίδη, που «παλεύει» μαζί μου τα τελευταία (πολλά) χρόνια και την Πέγκυ Καλλίρη για τη πίστη της σε μένα.

Καλή ακρόαση,

Θοδωρής Νικολάου
10 Νοεμβρίου 2017

Λίγα λόγια για το δίσκο


Αν θα έπρεπε να δώσω ένα «στίγμα» για το δίσκο του Θοδωρή Νικολάου, θα έλεγα πως πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, που μοιράζεται σε δυο μέρη. Ένα μέρος του δίσκου αποτελείται από τρία τραγούδια του Νίκου Αντύπα, με τον αναγνωρίσιμο ήχο του συνθέτη τους και μπαλάντες των Αντώνη Μιτζέλου, Θοδωρή Λαχανά και Νεκτάριου Μπήτρου κι ένα μέρος με τραγούδια με πιο λαϊκό «χρώμα», όπως οι «Κροτίδες» και με επιρροές από το παραδοσιακό τραγούδι και τις μουσικές των Βαλκανίων, όπως το «Σου το ‘πα θέλει δύναμη» και το «Και η γη γυρίζει».

Με λίγα λόγια, έχουμε μια δουλειά στην οποία αξίζει κανείς να σταθεί. Ανάλογη ελπίζω να είναι και η συνέχεια της διαδρομής του Θοδωρή Νικολάου στο ελληνικό τραγούδι…

Στη λίστα που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε πέντε από τα τραγούδια του δίσκου.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!