Στάθης Γκότσης & Δημήτρης Λέντζος: «Τα έργα της καρδιάς» με την Ασπασία Στρατηγού

Το Μάη του 2008 είχα την τύχη να πραγματοποιήσω την πρώτη συνέντευξη της Ασπασίας Στρατηγού στην καριέρα της, για το περιοδικό
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
«Μετρονόμος». Και λέω πως είχα την τύχη, γιατί θεωρώ πως πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες φωνές που πέρασαν από το τραγούδι μας τα τελευταία χρόνια. Μου είχε απαντήσει λοιπόν τότε, μεταξύ άλλων, η Ασπασία:


Ποια είναι τα όνειρα και τα σχέδια της Ασπασίας Στρατηγού;
Α.Σ: Δε συνηθίζω να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια , γιατί πιστεύω ότι είναι προτιμότερο να μην αιθεροβατώ. Έρχεται η στιγμή που όλα παίρνουν τον δρόμο τους. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν βάζω στόχους, απλά δεν βάζω μακροπρόθεσμους στόχους, για να μπορώ σιγά, σιγά να τους υλοποιώ.

 

Κάποιος προσωπικός δίσκος;
Α.Σ: Δε γνωρίζω, δεν απαντώ, και κυρίως δεν βιάζομαι, γιατί ότι είναι να γίνει θα γίνει στην ώρα του. Όπως είπαμε όλα απαιτούν την ωριμότητα και όλα θέλουν το χρόνο τους για να γίνουν. Αν βρεθούν τραγούδια και αξίζουν, σίγουρα θα το ήθελα, αλλά δεν είναι κάτι που με αγχώνει.


Θ.Γ: Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Χαρούλα Αλεξίου, η οποία ξεκίνησε το 1970 αλλά μέχρι να κάνει προσωπικό δίσκο πέρασαν πέντε χρόνια... Μέχρι τότε έκανε συμμετοχές... Αλλά τί συμμετοχές... «Μικρά Ασία», «Βυζαντινός Εσπερινός», «Οδός Αριστοτέλους» και πολλά άλλα.
Α.Σ: Χαρακτηριστικές συμμετοχές... Και είναι πολύ σημαντικό όταν κάνεις το δίσκο, να καμαρώνεις γι' αυτό μετά από κάποια χρόνια, να λες «Αυτός ήταν ο πρώτος μου προσωπικός και είμαι περήφανη γι' αυτό». Όχι βιαστικά πράγματα και παρορμητικά, να τον βγάλουμε για να τον βγάλουμε, για να 'μαστε στις τηλεοράσεις ή στα ραδιόφωνα... Δεν με απασχολεί ούτε η τηλεόραση, ούτε το ραδιόφωνο...


Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος λοιπόν σήμερα, που το «προξενιό» εξελίχθηκε σε «γάμο» κι έτσι, σε παραγωγή του «Μετρονόμου» του αεικίνητου Θανάση Συλιβού, ακούμε «Τα έργα της καρδιάς» σε μουσική Στάθη Γκότση και στίχους Δημήτρη Λέντζου. Και είμαι βέβαιος πως η Ασπασία, μετά από πολλές αξιόλογες δισκογραφικές συμμετοχές, θα αισθάνεται περήφανη γι’ αυτό τον πρώτο προσωπικό της δίσκο, που πλαισιώνεται από τις τραγουδιστικές συμμετοχές του Χρήστου Κωνσταντίνου, γνωστού σολίστα του μπουζουκιού και του βετεράνου Γιώργου Μπαγιώκη.


1) Τα έργα της καρδιάς
2) Παλιοί θεοί
3) Σαν την αρχαία βάτο
4) Όλα αλλάζουν
5) Το κομπόδεμα
6) Αχ χαρά μου μάγισσα
7) Με λέιζερ και χρώματα
8) Σιωπητήριο (Χρήστος Κωνσταντίνου)
9) Τυφλός καθρέφτης
10) Στο μετρό το τελευταίο
11) Τα σέπαλα τα πέταλα (Γιώργος Μπαγιώκης)
12) Τα παλιά εργοστάσια
13) Σκουριά και πορσελάνη


Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας έγινε από το Στάθη Γκότση.


Παίζουν οι μουσικοί
:
Πιάνο: Νεοκλής Νεοφυτίδης, κλασική κιθάρα: Βασίλης Κετεντζόγλου, Κώστας Γρηγορέας, μπάσο: Θανάσης Σοφράς, μπουζούκι, τζουρά: Γιάννης Σινάνης, σοπράνο σαξόφωνο, κλαρινέτο, φλάουτο: Θανάσης Ζέρβας, βιολί: Θέμης Νικολούδης, τσέλο: Ηλίας Σακαλάκ, κρουστά: Σωκράτης Γανιάρης. Στο «Σιωπητήριο» παίζει μπουζούκι ο Χρήστος Κωνσταντίνου. O πίνακας του εξωφύλλου και τα έργα στο ένθετο του δίσκου έγιναν από τη ζωγράφο Μόρφη Κατουμά.


Δεν είναι λίγες οι φορές τα τελευταία χρόνια, που ακούσαμε στίχους του Δημήτρη Λέντζου, μελοποιημένους από συνθέτες όπως ο Χρήστος Λεοντής, ο Μιχάλης Τερζής ή ο νεώτερος Νεοκλής Νεοφυτίδης και τραγουδισμένους από φωνές όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Νίκος Δημητράτος, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Γλυκερία, ο Δώρος Δημοσθένους, η Μαρία Σουλτάτου, η Σοφία Παπάζογλου, ο Γιώργος Μπαγιώκης κ.ά.


Αντίθετα ο Στάθης Γκότσης, ο οποίος είναι νευροεπιστήμονας, ερευνητής του ανθρωπίνου εγκεφάλου και φυσικός στο επάγγελμα, εμφανίζεται για πρώτη φορά στη δισκογραφία, ακολουθώντας τα χνάρια των δασκάλων του, όπως ο ίδιος θεωρεί τον Τσιτσάνη, το Θεοδωράκη, το Χατζιδάκι, το Χρήστο Λεοντή αλλά και πολλούς άλλους Έλληνες συνθέτες. Κι αυτό ακριβώς είναι «Τα έργα της καρδιάς». Μια δουλειά στα πρότυπα των σημαντικών δημιουργών, με μια εξαιρετική φωνή, δυο συμμετοχές κι ένα εικαστικό έργο στο εξώφυλλο. Όλα αυτά θυμίζουν βέβαια τις παλιές καλές εποχές του τραγουδιού. Απλά λαϊκά αλλά καθόλου απλοϊκά τραγούδια, σε ένα πετυχημένο πάντρεμα μεταξύ του λαϊκού και του λυρικού ύφους. Όσο για τους στίχους, αφού υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που γράφουν λόγια όπως:


«Μα η ζωή χωρίς αγάπη, είναι ψυχή χωρίς κορμί
κι από το τίποτα στο κάτι, είναι μεγάλη διαδρομή »
νομίζω πως ακόμα μπορούμε να ελπίζουμε σ’ ένα καλύτερο αύριο για το τραγούδι μας.


Με λίγα λόγια «Τα έργα της καρδιάς» είναι μια δουλειά που, χωρίς να έχει αυτοσκοπό το μεγάλο σουξέ και την γρήγορη αναγνώριση, τιμά τον ακροατή που θα επιλέξει να την ακούσει. Έχω δε την αίσθηση, πως αν κυκλοφορούσε κάποια χρόνια πριν, σήμερα θα είχε ήδη βρει τη θέση της στις καρδιές των ανθρώπων… Πιστεύω όμως πως αυτό θα γίνει έτσι κι αλλιώς και όσοι ενδιαφέρονται για τα ουσιαστικά πράγματα, αργά ή γρήγορα θα την ανακαλύψουν…


Φωτο:
Στάθης Γκότσης-Δημήτρης Λέντζος


 

 

 

 

 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!