Οι «άγνωστες» ηχογραφήσεις του Σωκράτη Μάλαμα στον «Ερωτόκριτο»

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Ανέκδοτες ηχογραφήσεις του Σωκράτη Μάλαμα, που γιορτάζει σήμερα τα γενέθλιά του.
29/09/2016

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα… 59 χρόνια πριν


Στις 29 Σεπτεμβρίου 1957 γεννήθηκε στη Συκιά της Χαλκιδικής ο Σωκράτης Μάλαμας. Εντελώς συμπτωματικά, πριν από 2-3 μέρες έφτασε στα χέρια μου ένας δίσκος - ντοκουμέντο, στον οποίο συμμετέχει ο Μάλαμας, που εκδόθηκε πολύ πρόσφατα, αν και ηχογραφήθηκε πολλά χρόνια πριν…

Ο «Ερωτόκριτος» των Ρώτα - Παρασχόπουλου


Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε σε μια συλλεκτική έκδοση λίγων αντιτύπων το cd με τη μουσική και τα τραγούδια που έγραψε ο Πάρις Παρασχόπουλος, πάνω σε στίχους του Βασίλη Ρώτα για τον «Ερωτόκριτο» του Ρώτα… Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Νίκος Παπάζογλου, Σωκράτης Μάλαμας, Αγγελική Λεμονή, Όλγα Αθανασιάδου και ο Σταύρος Ζιώγας.

Τα τραγούδια του cd


1) Έναρξη
2) Το τραγούδι του Ερωτόκριτου (τραγούδι: Νίκος Παπάζογλου)
3) Σόλο τζουράς
4) Πρώτο τραγούδι του ποιητή, Περνούν οι μέρες (τραγούδι: Σωκράτης Μάλαμας)
5) Το τραγούδι της ταβέρνας (τραγούδι: Σταύρος Ζιώγας και χορωδία)
6) Θέμα λυρικό
7) Δεύτερο τραγούδι του ποιητή, Μέρα και νύχτα (τραγούδι: Σωκράτης Μάλαμας)
8) Χορευτικό
9) Το τραγούδι της τσιγγάνας (τραγούδι: Αγγελική Λεμονή)
10) O χορός της τσιγγάνας
11) Το τραγούδι της Αρετούσας (τραγούδι: Όλγα Αθανασιάδου)
12) Φινάλε ορχήστρα Λαϊκό και φάλτσο

Έπαιξαν οι μουσικοί


Η ηχογράφηση έγινε στο studio «Αγροτικό» από τον Γιώργο Ξάνθη και τον Νίκο Παπάζογλου. Το remastering έγινε από τον Γιώργο Παπανικολάου στο Εργαστήρι Ηλεκτροακουστικής και Μουσικής Τεχνολογίας του Α.Π.Θ. Η γραφιστική επιμέλεια και ο σχεδιασμός εξωφύλλου έγινε από τον Θανάση Σέρβο.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Σταύρος Ζιώγας (τζουρά), Γιάννης Κολοβός (κοντραμπάσο), Δημήτρης Μυστακίδης (λαούτο), Σωκράτης Μάλαμας (κιθάρα στα 2,4,7), Αναστασία Φλωρά, Βασίλης Κατσίκης (κρουστά), Κοσμάς Παπαδόπουλος και ο Πάρις Παρασχόπουλος που είχε τη μουσική διεύθυνση και έπαιξε κιθάρα, μπαγλαμά και κρουστά.

Λίγα λόγια για το δίσκο


Ο «Ερωτόκριτος» του Βασίλη Ρώτα γράφτηκε αρχικά για να γίνει κινηματογραφική ταινία, αλλά τελικά έγινε θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Όλγας Παναγοπούλου, που έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο της Ρεματιάς στο Χαλάνδρι το 1989 και στη συνέχεια ταξίδεψε σε πολλά μέρη, φθάνοντας μέχρι τα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας. Ο Παρασχόπουλος ξεκίνησε να γράφει τη μουσική στα τέλη του ’89 με αρχές του ’90. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτή τη δουλειά καταγράφεται η πρώτη εμφάνιση του Δημήτρη Μυστακίδη στη δισκογραφία, ενώ ο Σταύρος Ζιώγας που τραγουδά το «Τραγούδι της ταβέρνας» έφυγε πριν από λίγες ημέρες από τη ζωή.
malam
Την άποψή μου για τις κυκλοφορίες αυτών των ανέκδοτων πονημάτων, την έχω γράψει επανειλημμένα. Μακάρι η προσπάθεια του Παρασχόπουλου να βρει μιμητές και στο μέλλον να βγουν στο φως κι άλλες τέτοιες αξιόλογες, ανέκδοτες εργασίες…

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!