Ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου παρουσιάζει το έργο «Έλληνες φιλΈλληνες»

(ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ - ΑΚΟΥΣΤΕ) Συμμετέχουν: Θαλασσινός, Κότσιρας, Λέκκας, Μπάμπαλη, Καταλειφός, Ζαλμάς, Νικολακοπούλου, Λεμπεσόπουλος και η Δέσποινα Μπεμπεδέλη

«Έλληνες φιλέλληνες»


Στις 24 Ιουνίου ο Δήμος Νικολάου Σκουφά του Νομού Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου, διοργάνωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια εκδήλωση με το έργο του Σταμάτη Χατζηευσταθίου «Έλληνες φιλΈλληνες». Ένα ιδιαίτερο έργο για την Ελλάδα, έτσι όπως την είδαν σε διάφορες περιόδους της ιστορίας της Έλληνες και ξένοι φιλέλληνες ποιητές, λογοτέχνες, ιστορικοί, συγγραφείς και περιηγητές.

Το έργο κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες σε cd από το Δήμο Αγίου Νικολάου Σκουφά. Η ποίηση είναι των Κωστή Παλαμά, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Alexander Pushkin, Frederic Mistral, Johanna Kinkel, Juliusz Slowacki, Lord Byron και Vittorio Sereni, τα πέντε τραγούδια ερμηνεύουν οι Παντελής Θαλασσινός, Γιάννης Κότσιρας, Βασίλης Λέκκας, Ανδριάνα Μπάμπαλη και ο ίδιος ο Χατζηευσταθίου, ενώ για τις απαγγελίες χάρισαν τη φωνή τους η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου και οι ηθοποιοί Δημήτρης Καταλειφός, Σταύρος Ζαλμάς, Άρης Λεμπεσόπουλος και Δέσποινα Μπεμπεδέλη.

eksofyllliosf.jpg


Τα κομμάτια του cd


1) Χαιρετισμός των νεκρών φιλελλήνων (Ποίηση: Κωστής Παλαμάς) Παντελής Θαλασσινός
2) Εις την Ελλάδα! (Alexander Pushkin) Απαγγελία: Δημήτρης Καταλειφός
3) Ο βράχος και το κύμα (Αριστοτέλης Βαλαωρίτης) Γιάννης Κότσιρας
4) Ύμνος στην Ελλάδα (Frederic Mistral) Απαγγελία: Σταύρος Ζαλμάς
5) Η νίκη (Κωστής Παλαμάς) Σταμάτης Χατζηευσταθίου
6) Σε μια πίστη γραικιά (Alexander Pushkin) Απαγγελία: Λίνα Νικολακοπούλου
7) Άσμα για το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη (Johanna Kinkel) Βασίλης Λέκκας
8) Ταξίδι από την Παλαιστίνη στη Νεάπολη (Juliusz Slowacki) Απαγγελία: Δέσποινα Μπεμπεδέλη
9) The isles of Greece (Lord Byron) Ανδριάνα Μπάμπαλη
10) Ιταλός στην Ελλάδα (Vittorio Sereni) Απαγγελία: Άρης Λεμπεσόπουλος

Έπαιξαν οι μουσικοί

Θάνος Μιχαηλίδης (τύμπανα), Μίμης Ντούτσουλης (κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο), Δημήτρης Μπαρμπαγάλας (ακουστική & ηλεκτρική κιθάρα), Βαγγέλης Μαχαίρας (μπουζούκι, μαντολίνο, λαούτο), Βασιλική Μαζαράκη (βιολί), Θάνος Σταυρίδης (ακορντεόν), Θύμιος Παπαδόπουλος (κλαρίνο, φλάουτο), Άκης Κατσουπάκης (πιάνο, synthesizer, sound design). Η ενορχήστρωση έγινε από τον Άκη Κατσουπάκη και η ηχοληψία, η μίξη και το mastering από τον Ηλία Λάκκα στο studio Odeon. Το εξώφυλλο είναι ο πίνακας «Παλεύοντας σώμα με σώμα» του Ηλία Καρανίκα (1932-2013).

Λίγα λόγια για το δίσκο


Δυο χρόνια μετά το δίσκο της συνεργασίας του με τον Γεράσιμο Ανδρέατο με τίτλο «Κι ύστερα έρχεται η αγάπη», και σε τελείως διαφορετικό προσανατολισμό από τις τρεις προηγούμενες δουλειές του, ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου, παρουσιάζει τον τέταρτο δίσκο του, έχοντας συνοδοιπόρους στο δύσκολο και φιλόδοξο εγχείρημα, ξεχωριστούς ερμηνευτές και ηθοποιούς.

Σαφώς επηρεασμένος από την κατάσταση στη χώρα την τελευταία επταετία και διαβαίνοντας το δρόμο που χάραξαν συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης ή ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Χατζηευσταθίου επιλέγει μια σειρά από ποιήματα, που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, υμνούν την Ελλάδα και εξάρουν τους αγώνες της για ελευθερία και δικαιοσύνη. Όσο όμως κι αν ευνοεί η δραματική επικαιρότητα, δεν ξέρω ποια μπορεί να είναι η αποδοχή ενός δίσκου με αυτό το περιεχόμενο, τόσο από τα μέσα, όσο και από το κοινό, πολύ περισσότερο όταν, όσον αφορά τα τραγούδια, δεν είναι από εκείνα που μπορούν εύκολα να απομνημονευθούν και να τραγουδηθούν από ένα μέσο ακροατή.

Η όποια αποδοχή βέβαια δεν έχει καμία σχέση με την καλλιτεχνική προσπάθεια και το αποτέλεσμα. Κι αν μη τι άλλο, όταν για τις ανάγκες ενός δίσκου συγκροτείται μια ερμηνευτική ομάδα από καλλιτέχνες ενός βεληνεκούς από τον Γιάννη Κότσιρα μέχρι την Δέσποινα Μπεμπεδέλη, νομίζω πως, τουλάχιστον η μουσική «κοινότητα» οφείλει να δείξει το απαραίτητο ενδιαφέρον…

Λίγα λόγια του συνθέτη


Τα λόγια των ποιητών σχεδόν «διέταξαν» τις μουσικές για να φτάσει σε μας το πιο ανθρώπινο και παγκόσμιο μήνυμα: -«δεν είστε μόνοι»… Ευχαριστώ το Δήμο Νικολάου Σκουφά για το «ταξίδι» και όλους τους φίλους – ερμηνευτές – ηθοποιούς – ποιητές – μουσικούς – τεχνικούς που μπήκαν στο καράβι με την καρδιά τους.

Στην μνήμη των γονιών μου.

Σταμάτης Χατζηευσταθίου

Στην playlist που ακολουθεί, μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο.

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!