Ο Παναγιώτης Στεργίου «Παρέα με τους φίλους του»

(ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ - ΑΚΟΥΣΤΕ) Παρουσίαση του νέου «συλλεκτικού» δίσκου του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, με αφορμή τα γενέθλιά του.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Σαν σήμερα…


Ξεκινώντας να γράψω για τον καινούργιο δίσκο ενός από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού των τελευταίων ετών, του Παναγιώτη Στεργίου, διαπίστωσα πως, εντελώς συμπτωματικά, σήμερα είναι τα γενέθλιά του.

Ο Παναγιώτης Στεργίου γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1962 και εκτός από μπουζουξής έχει υπογράψει συνθετικά μια σειρά λαϊκών τραγουδιών, αρκετά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες… Αναφέρω ενδεικτικά: «Του βοριά ο γιος», «Θα κάνω ότι μου αρέσει», «Μπρος γκρεμός και πίσω εσύ» και άλλα…

«Με τους φίλους μου παρέα»


Το 2009 κυκλοφόρησε το «Σόλο», η πρώτη του δισκογραφική δουλειά και πριν από λίγο καιρό έφτασε στα χέρια μας ο δεύτερος προσωπικός δίσκος του Παναγιώτη Στεργίου με τίτλο «Με τους φίλους μου παρέα», που αποτελείται από δυο cd με 23 ορχηστρικά κομμάτια με πολλές και ενδιαφέρουσες συμμετοχές.

Παίζουν λοιπόν (κατά σειρά... ακρόασης) οι: Θανάσης Πολυκανδριώτης, Βαγγέλης Λιόλιος, Μανώλης Καραντίνης, Δημήτρης Κορδατζής, Βαγγέλης Τρίγκας, Μάκης Μαυρόπουλος, Γιώργος Ρόκας, Χρήστος Νικολόπουλος, Θανάσης Τσιβγούλης, Πέτρος Δράμαλης, Γιώργος Δράμαλης, Νίκος Τατασόπουλος, Παναγιώτης Τερζίδης, Πάνος Αποστολίδης, Μανώλης Πάππος, Δημήτρης Βύζας, Παντελής Κωνσταντινίδης, Θανάσης Βασιλάς, Ανδρέας Καραντίνης, Ηλίας Πουρτσίδης, Θόδωρος Κατσαρός, Χρήστος Μπέκας, Νίκος Παΐσιος, Δημήτρης Ράντος, Δημήτρης Ρέππας, ενώ τις ενορχηστρώσεις και το programming επιμελήθηκαν ο Γιώργος Καραγιάννης και ο Νίκος Σταυρόπουλος.

Τα κομμάτια των cd


Cd 1

1) Waves of love (Σύνθεση: Παναγιώτης Στεργίου) Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι) & Βασίλης Κετεντζόγλου (κιθάρα)
2) Remember… soundtrack (Παναγιώτης Στεργίου) Θανάσης Πολυκανδριώτης (μπουζούκι) & Γιάννης Θεριανός (βιολί)
3) Caprice in G Minor (Παναγιώτης Στεργίου) Παναγιώτης Στεργίου & Γιώργος Καραγιάννης (πιάνο)
4) Influences (Παναγιώτης Στεργίου) Παναγιώτης Στεργίου & Γιώργος Καραγιάννης (πιάνο)
5) Μediterranean waltz (Παναγιώτης Στεργίου) Βαγγέλης Λιόλιος & Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι) & Τάσος Καντάς (ακορντεόν)
6) Balkan routes (Παναγιώτης Στεργίου) Μανώλης Καραντίνης & Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι)
7) Solitary dancing (Παναγιώτης Στεργίου) Δημήτρης Κορδατζής & Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι)
8) Together with Vangelis (Παναγιώτης Στεργίου) Βαγγέλης Τρίγκας & Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι)
9) Greek kalamatianos (Παναγιώτης Στεργίου) Μάκης Μαυρόπουλος & Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι)
10) Hora in D minor (Παναγιώτης Στεργίου) Γιώργος Ρόκας & Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι)
11) Smyrna Trοumpa (Παναγιώτης Στεργίου) Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι), Σπύρος Γλένης & Αρσένης Νάσσης
12) Greek colors (Παναγιώτης Στεργίου) Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι)

Cd 2

1) Chris' knives (Παναγιώτης Στεργίου) Χρήστος Νικολόπουλος (μπουζούκι)
2) Solo of the company (Θανάσης Τσιβγούλης, Γιώργος Δράμαλης, Παναγιώτης Στεργίου) Θανάσης Τσιβγούλης, Γιώργος Δράμαλης, Πέτρος Δράμαλης, Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι)
3) Together with Nikos (Παναγιώτης Στεργίου) Νίκος Τατασόπουλος & Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι)
4) Balkan (Παναγιώτης Τερζίδης) Παναγιώτης Τερζίδης & Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι)
5) Together with Panos (Παναγιώτης Αποστολίδης) Παναγιώτης Αποστολίδης & Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι)
6) Άνοιξε, άνοιξε (Γιάννης Παπαϊωάννου - Χαράλαμπος Βασιλειάδης) Μανώλης Πάππος & Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι) & Φρόσω Γλύτσου (τσέλο)
7) Τοgether with George (Γιώργος Δράμαλης) Γιώργος Δράμαλης & Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι)
8) Together with Vyzas (Δημήτρης Βύζας) Δημήτρης Βύζας & Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι)
9) Eastern Mediterranean (Παναγιώτης Στεργίου) Παντελής Κωνσταντινίδης & Θανάσης Βασιλάς (μπουζούκι) & Δημήτρης Τσιβγούλης (βιολί)
10) San magemeno (Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας) Ανδρέας Καραντίνης, Ηλίας Πουρτσίδης, Θεόδωρος Κατσαρός, Χρήστος Μπέκας, Νίκος Παΐσιος, Δημήτρης Ράντος, Παναγιώτης Στεργίου (μπουζούκι)
11) Pamvotis (Γιώργος Γιαννιώτης) Παναγιώτης Στεργίου, Κώστας Καραγκιοζίδης, Δημήτρης Ρέππας, Γιώργος Γιαννιώτης (μπουζούκι)

Μικρή ένσταση υπάρχει όσον αφορά την αποκλειστικά ξενόγλωσση αναγραφή των τίτλων των τραγουδιών και των ονομάτων των μουσικών στο ένθετο. Αυτό βέβαια, είναι ένα φαινόμενο που το βλέπουμε πλέον συχνότατα στους καινούργιους δίσκους.

Η φωτογράφηση του Παναγιώτη Στεργίου έγινε από τον Γιώργο Χρηστάκο. Οι φωτογραφίες των καλλιτεχνών είναι από το προσωπικό τους αρχείο και από το αρχείο της «δικής μας» Κίκας Α. Ρόκα. Οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στο στούντιο «Kappa», εκτός από το «Chris' knives» που ηχογραφήθηκε στα στούντιο «Ν» και «Κappa» και το «Solo of the company» που γράφτηκε στο «111». Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την «ζεύξις».

Λίγα λόγια του Θανάση Πολυκανδριώτη


Για τον Παναγιώτη μόνο καλά λόγια έχω να πω. Πρώτα για το ήθος του και μετά για την ιδιαίτερη αξία του ως σολίστας, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και συνθέτης τραγουδιών. Τον γνώρισα αργά θα έλεγα, αλλά αμέσως τον αγάπησα για την αφοσίωσή του στις αξίες της ζωής που δυστυχώς ξεχνάμε, καθώς και της τέχνης του μπουζουκιού. Για τους λόγους αυτούς, συμμετέχω στη δισκογραφική του δουλειά, που τη θεωρώ εξίσου σημαντική με τις μουσικές έρευνες που κατά καιρούς έχουν γίνει στην ελληνική μουσική τόσο από παλαιότερους όσο και από νεώτερους μπουζουξήδες. Καλοτάξιδο Παναγιώτη και να σκέφτεσαι από τώρα το επόμενο βήμα γιατί οι νέοι «μπουζουκίστες» το περιμένουν πώς και πώς.

Να’ σαι καλά φίλε Παναγιώτη Στεργίου
Θανάσης Πολυκανδριώτης, 27/10/2016

«Φίλος είναι ο αδελφός που επιλέγεις…»


Με αυτή την ξεχωριστή φράση ξεκινά το σημείωμα του Παναγιώτη Στεργίου στο ένθετο:

Φίλος λένε ότι είναι ο αδελφός που επιλέγεις. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, γιατί όλοι οι φίλοι μου απεδείχθησαν τα πιο άξια αδέλφια μου. Πριν από μερικά χρόνια με την κυκλοφορία της πρώτης μου δισκογραφικής δουλειάς, πέτυχα ένα μεγάλο στόχο: να αναδείξω μέσα από αυθόρμητες μελωδίες, το μουσικό εύρος του μπουζουκιού. Η έκπληξη ήταν διπλή όταν μετά την κυκλοφορία του δίσκο «ΣΟΛΟ» πολλά νέα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική, ανταποκρίθηκαν σ’αυτό το κάλεσμα και έγινα η αιτία να δραστηριοποιηθούν στο χώρο του μπουζουκιού, να δοκιμάσουν νέα μονοπάτια και να ανακαλύψουν νέους ορίζοντες. Εκτός από μεγάλη χαρά, όλο αυτό με γέμισε και ευθύνη. Την ευθύνη να συνεχίσω την προσπάθειά μου, τόσο για την ανάδειξη του οργάνου, όσο και για το μουσικό εύρος του. Και επειδή ο ήχος του μπουζουκιού εξαρτάται από την ποιότητα του οργάνου αλλά κυρίως από τον σολίστα, στο νέο μου αυτό εγχείρημα, είχα συνοδοιπόρους μου τα αδέλφια μου, τους φίλους μου. Μου έκαναν την τιμή και βάλανε στις μελωδίες μου την προσωπική τους σφραγίδα διακεκριμένοι σολίστες του είδους, κάνοντας αυτό το δίσκο μια συνεύρεση ανθρώπων με την ίδια αγάπη. Δεν βρίσκω λόγια να τους ευχαριστήσω.
Σας εύχομαι καλή ακρόαση,

Παναγιώτης Στεργίου

Ένας «συλλεκτικός» δίσκος


Ακούγοντας τους δυο δίσκους, έχω την αίσθηση, πως, τουλάχιστον όσον αφορά τους καθιερωμένους συνθέτες που συμμετέχουν σαν σολίστες, όπως είναι ο Χρήστος Νικολόπουλος ή ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, ο Παναγιώτης Στεργίου προσπάθησε και πέτυχε να γράψει με το «ύφος» και το «χρώμα» των συνθετών. Ακούγοντας δηλαδή το «Chris' knives», ο ακροατής αντιλαμβάνεται αμέσως, πως αυτό είναι το κομμάτι που παίζει ο Νικολόπουλος.

Εκτιμώντας προσωπικά, θα προτιμούσα, μάλλον, μια ενορχήστρωση με πιο «ακουστικό» ήχο, αφού η ενορχηστρωτική γραμμή «πάτησε», κυρίως, σε σύγχρονα «μονοπάτια». Μπορεί βέβαια, ο στόχος να είναι, να περάσει το μπουζούκι σε ένα νεότερο ακροατήριο, αφού όπως αναφέρει σχετικά το δελτίο τύπου: «Ο Παναγιώτης Στεργίου, πιο ώριμος από ποτέ, με τη δουλεία αυτή σκιαγραφεί το δρόμο για ένα σύγχρονο, ελληνικό ήχο του μπουζουκιού παρουσιάζοντας ορχηστρικά κομμάτια που αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για μελέτη από τις νεότερες γενιές, ενώ δυο τουλάχιστον από αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να ενταχθούν ως υποχρεωτικά σε ένα πιθανό πρόγραμμα ενιαίου κύκλου σπουδών γύρω από το μπουζούκι».

Από κει και πέρα, θεωρώ πως ο όρος «συλλεκτικός δίσκος», που έχει χρησιμοποιηθεί τελευταία κατά κόρον, για παντός είδους νέους δίσκους και συλλογές, εδώ βρίσκει την πραγματική σημασία του, αφού η συγκέντρωση τόσων σημαντικών μπουζουξήδων, που καλύπτουν τέσσερις γενιές, σε μια δισκογραφική δουλειά με καινούργιο υλικό, δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο. Δεν ξέρω καν, αν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!