Ο νέος δίσκος του Γιώργου Νταλάρα για την Κύπρο

(ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ - ΑΚΟΥΣΤΕ) Η «9η Ιουλίου» του Βασίλη Μιχαηλίδη σε μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη με Νταλάρα, Πατσαλίδη, Χατζηχριστοδούλου και «Διάσταση».
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Η «9η Ιουλίου» σε cd


Στις 28 Απριλίου παρουσιάστηκε στη Λεμεσό το cd με τη ζωντανή ηχογράφηση των συναυλιών με το έργο «9η Ιουλίου» σε μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη και ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη, που πραγματοποιήθηκαν στο θέατρο «Ριάλτο» της Λεμεσού στις 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2016, με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, του Κύρου Πατσαλίδη, του Κώστα Χατζηχριστοδούλου και του Φωνητικού Συνόλου «Διάσταση» υπό τη διεύθυνση της Αντριάνας Στεργίδου. Αξίζει να σημειωθεί και οι δυο παραστάσεις ήταν sold out, ενώ η έκδοση του cd πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του ποιητή.

Τα τραγούδια του cd


1) Αντάν αρτζιέψαν οι κρυφοί ανέμοι - Χορωδία
2) Ήτουν μια νύχτα - Κύρος Πατσαλίδης, Κώστας Χατζηχριστοδούλου, Χορωδία
3) Ύστερα ‘πέψασιν καμιάν δωδεκαρκάν αθθρώπους - Γιώργος Νταλάρας, Χορωδία
4) Η σύλληψη - Κώστας Χατζηχριστοδούλου, Χορωδία
5) Η Ρωμιοσύνη - Χορωδία
6) Ο μάρτυρας - Χορωδία
7) Μούλλωσε τζιαι κατάλαβα - Γιώργος Νταλάρας, Χορωδία
8) Είπεν τζιαι δεν ετέλειωσεν ο άρκοντας το πειν του - Κύρος Πατσαλίδης, Χορωδία
9) Ο βοσκός - Κώστας Χατζηχριστοδούλου, Χορωδία
10) Τότες ο Μουσελλίμ – αγάς είπεν εις τους αγάδες - Κύρος Πατσαλίδης, Χορωδία
11) Τότες Αρχιεπίσκοπος εψήλωσεν το δειν του - Γιώργος Νταλάρας
12) Ύστερα οι τζ’ελλάτηδες - Γιώργος Νταλάρας, Κύρος Πατσαλίδης, Κώστας Χατζηχριστοδούλου, Χορωδία

Έπαιξαν οι μουσικοί

Γιώργος Σπύρου (μπουζούκι), Θεόδουλος Βακανάς (μπουζούκι), Αγγελίνα Τκάτσεβα (σαντούρι), Ευθύμιος Παπαδόπουλος (λαούτο), Κώστας Αποκίδης (ακουστική κιθάρα), Θεόδωρος Κρασίδης (φλάουτο), Ανδρέας Κελίρης (βιόλα), Ευγενία Καραπατάκη (βιολοντσέλο), Γιάννης Σκέντερ (κοντραμπάσο), Ρόδος Παναγιώτου (κρουστά).

Η ηχοληψία έγινε από τον Ανδρέα Γιωργαλλή και οι μίξεις με το mastering από τον Ηλία Λάκκα. Η οργάνωση και η παραγωγή έγιναν από τον Πολιτιστικό Όμιλο «Διάσταση».
iouli89.jpg

Λίγα λόγια για τον ποιητή και το έργο


Ο Βασίλης Μιχαηλίδης που γεννήθηκε το 1849 ή το 1853 και πέθανε το 1917, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της Κυπριακής λογοτεχνίας, ενώ η «9η Ιουλίου», είναι ίσως το σπουδαιότερο ποιητικό έργο που γράφτηκε στην Κυπριακή διάλεκτο. Σύμφωνα με στοιχεία που «αλίευσα» από το διαδίκτυο, το ποίημα «Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου» αναφέρεται στον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού στις 9 Ιουλίου 1821. Το ποίημα γράφτηκε την περίοδο 1884 - 1895 και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1911.

Η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων και του cd «βασάνιζε» τους συντελεστές για δέκα χρόνια, γιατί, όπως αναφέρεται στο σημείωμα του Πολιτιστικού Ομίλου της «Διάστασης»: «To έργο έπρεπε να μιλήσει στην καρδιά του κόσμου γιατί οι στίχοι αυτοί είναι ένα κομμάτι της ψυχής των Κυπρίων και δεν πρέπει κανείς να πειραματίζεται με τις ψυχές των ανθρώπων».

Όπως σημειώνει ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης στο ένθετο: «Αν ο Ελλαδικός χώρος γέννησε τον Σολωμό και τον Μακρυγιάννη, η Κύπρος γέννησε τον Βασίλη Μιχαηλίδη. Έχοντας αυτά υπ’ όψιν άρχισα να γράφω την μουσική προσπαθώντας να βρω την δύναμη της αλήθειας που κρύβει η γλώσσα του Βασίλη Μιχαηλίδη. Οι στίχοι που επιλέχτηκαν για μελοποίηση ήταν οι στίχοι που ο λόγος γίνεται πιο δραστικός και με δραματική φόρτιση. Ομολογώ πως η επιλογή έγινε με κάποια δυσκολία γιατί το έπος της 9ης Ιουλίου είναι ο καθρέφτης του λαού της Κύπρου, οι ελπίδες και τα πάθη του και κάθε στίχος είναι ένα κομμάτι της ψυχοσύνθεσης του λαού μας».

Όποιος έχει ακούσει τις προηγούμενες εργασίες του Μιχάλη Χριστοδουλίδη με τα τραγούδια για την Κύπρο («Ες γην εναλίαν Κύπρον», «Των αθανάτων», «Η καρδιά μου πεθυμώντα», «1955» κλπ.), θα αναγνωρίσει και στην «9η Ιουλίου» τον ήχο του συνθέτη, που βασίζεται στο «έντεχνο» τραγούδι και την παραδοσιακή μουσική της Κύπρου. Η παρουσία του βαρύτονου Κύρου Πατσαλίδη δίνει μια «συμφωνική» διάσταση στα τραγούδια, ενώ σημαντική είναι και η συνδρομή του Κώστα Χατζηχριστοδούλου, ερμηνευτή με μακρά διαδρομή στο τραγούδι της Κύπρου, γνωστού από τις συνεργασίες του με τον Μάριο Τόκα…

Το σημείωμα της «Διάστασης» κλείνει με τις ευχαριστίες προς τον Γιώργο Νταλάρα:

«Τέλος ευχαριστούμε τον μεγάλο μας και αληθινό φίλο, τον Γιώργο Νταλάρα, που για ακόμη μια φορά έγινε Κύπριος, ένα με μας, και μας έκανε ξανά να δακρύσουμε και να νιώσουμε περήφανοι, γιατί…
H Ρωμιοσύνη έν’φυλή συνότζιαιρη του κόσμου, κανένας εν εβρέθηκεν για να την ιξηλείψη, κανένας, γιατί σιέπει την που τα’ψη ο Θεός μου. Η Ρωμιοσύνη έν’να χαθεί, όντας ο κόσμος λείψει!»

Αν και «δύσκολο» έργο, κυρίως λόγω «ειδικού» περιεχομένου και διαλέκτου, θεωρώ πως η κυκλοφορία του και στην Ελλάδα θα έβρισκε τη σχετική ανταπόκριση. Ελπίζω κάποια στιγμή να βρει τη θέση του στις προθήκες των ελληνικών δισκοπωλείων.

Πληροφορίες σχετικά με την αγορά του cd δίνονται στα τηλέφωνα: 00357 25372855 / 99452879.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!