“KOMPANÍA Live!”: Καλό ελληνικό τραγούδι… ολλανδικής παραγωγής

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Η πρώτη δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος.
Παλαιά και αδιέξοδη η συζήτηση για το αν τα ρεμπέτικα μας (αλλά και γενικά τα λαϊκά μουσικά μας ακούσματα) εκφράζονται στο σήμερα ως νοσταλγικές προβολές ενός παρελθόντος, οριστικά πεπερασμένου - ή αν απαντούν σε σύγχρονα αισθητικά και κοινωνικά αιτούμενα. Και ο γράφων αδυνατεί να απαντήσει, μια και «πατάει σε δυο βάρκες»: Από τη μια ανήκει -λόγω ηλικίας- σ’ αυτό το πεπερασμένο παρελθόν (με εικόνες και ήχους που συνεχώς πυρπολούν τη μνήμη) κι από την άλλη επιμένει να επιβιώνει, ως ενοικιαστής σε καθεστώς επικείμενης έξωσης, σε μια εποχή που ανήκει -όπως και πρέπει- σε νέους ιδιοκτήτες. Κι αυτοί οι νέοι ιδιοκτήτες έχουν τους δικούς τους κώδικες ευαισθησίας, κώδικες που συχνά εμείς οι απερχόμενοι τους αντιπαθούμε και τους εχθρευόμαστε γιατί απλώς δεν έχουμε την ικανότητα να τους κατανοήσουμε…


Αυτές οι σκέψεις κλωθογύριζαν στο μυαλό όταν άκουσα την καινούργια δουλειά -υπό μορφήν CD- της μουσικής μπάντας KOMPANÍA, η οποία αποτελείται από την Κατερίνα Τσιρίδου (τραγούδι, μπαγλαμάς, κρουστά), τον Δημήτρη Κρανίδα (τραγούδι, μπουζούκι, ούτι), τον Σωτήρη Παπατραγιάννη (τραγούδι, μπαγλαμάς, κρουστά), τον Νίκο Πρωτόπαπα (κιθάρα, φωνητικά) και τον Γιάννη Καλαφατέλη (ακορντεόν). Ο τίτλος του CD είναι «KOMPANÍA - Live!» και πρόκειται για μια πραγματικά θαυμάσια δουλειά, που -χωρίς να γίνεται ρετρό- πατάει στέρεα στο παρελθόν και κατορθώνει (έτσι τουλάχιστον νομίζω) να δει κατά πρόσωπο αυτό που βιώνουμε ως σύγχρονη εποχή, ο καθένας από τον δικό του εξώστη ή τη δική του τρύπα.

Γιατί ποιος μπορεί να κατακυρώσει σε κάποια συγκεκριμένη εποχή την αιωνίως νέα, ωραία και πολυταξιδεμένη «Μισιρλού», που ευτυχεί εδώ να εκφραστεί μέσα από τη ζεστή φωνή της Κατερίνας Τσιρίδου; Κι ακόμα, ποιος μπορεί χαρακτηρίσει «παρελθόν» ή και «παρόν» -έτσι μονοσήμαντα- την υπέροχη «Ρομάντζα» του Ρούκουνα, που, με τη χαρακτηριστική λαϊκή φωνή του Παπατραγιάννη, σε κάνει να ντρέπεσαι που επέτρεψες στα μάτια σου να υγρανθούν (και όχι από συνάχι). Και τέλος, τι μπορείς να πεις γι’ αυτά τα παιδιά που δεν διστάζουν -και πολύ καλά κάνουν- να εντάξουν στο λαϊκό τους ρεπερτόριό και το κλασικό αρχοντορεμπέτικο «Άλα» του Μιχάλη Σουγιούλ, με τον προφανή κίνδυνο να δεχτούν επικρίσεις από κάποιους καλόπιστους σταυροφόρους της ρεμπέτικης ορθοδοξίας.

Σε κάθε περίπτωση, το «KOMPANÍA - Live!» είναι μια καλή και προσεγμένη δουλειά και το ότι τα τραγούδια αποδίδονται στο ζωντανό περιβάλλον μιας συναυλίας κι όχι στην γυάλινη ασφάλεια του στούντιο δεν επιδρά αρνητικά στον δυναμισμό και τον λυρισμό του όλου αποτελέσματος. Αντίθετα, εμβολιάζει την όλη προσπάθεια με ισχυρή δόση αυθεντικότητας και -τηρουμένων βεβαίως των αναλογιών και των αποστάσεων- παραπέμπει στον παλαιό και ένδοξο 33ρη δίσκο «Μια βραδιά στου Τζίμη του Χοντρού» (με την αξέχαστη Μαρίκα Νίνου). Ας σημειωθεί εδώ ότι το ο «φυσικός» χώρος της ηχογράφησης δεν επηρεάζει δυσμενώς ούτε τις φωνές των καλλιτεχνών αλλά ούτε και τους σωστούς ήχους των μουσικών οργάνων. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί εδώ (για να μην γίνουν παρεξηγήσεις ως προς το ξενόγλωσσο των πληροφοριών στο εξώφυλλο) ότι το συγκεκριμένο CD δεν είναι ελληνικής αλλά ολλανδικής παραγωγής και ότι είναι ηχογραφημένο κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας, στην πόλη Nijmegen, σε μία παλιά Λουθηρανική εκκλησία!

Ως προς την ιστορία της μπάντας, έχοντας ως κύρια πηγή το www.kompania.gr, σημειώνουμε τα εξής:

Η “KOMPANÍA” δημιουργήθηκε, επίσημα, στα τέλη του 2011, παρόλο που τα μέλη της έπαιζαν μαζί ήδη για αρκετά χρόνια και με κάθε ευκαιρία. Καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία και όλη την μετέπειτα πορεία της μπάντας, έχουν διαδραματίσει η Margot Schenk (μάνατζερ/παραγωγός) και ο Loek Schrievers (ηχολήπτης/παραγωγός). Είναι πρώην μέλη του Ολλανδικού ρεμπέτικου συγκροτήματος “Palio-Paréa”. Είχαν ακούσει την ορχήστρα πολλές φορές, κατά τη διάρκεια ταξιδιών ή συναυλιών τους στην Αθήνα και αποφάσισαν πως η μουσική της πρέπει να ακουστεί και εκτός Ελλάδας. Πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας! Αρχικό μέλος της ορχήστρας υπήρξε και ο βιολιστής Έκτορας Κοσμάς, ο οποίος όμως έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2012, δύο μόλις μήνες πριν πραγματοποιηθεί η πρώτη περιοδεία της “KOMPANÍA” σε Ολλανδία και Βέλγιο. Εκείνη η πρώτη περιοδεία, σημείωσε σημαντική επιτυχία, με επιστέγασμα την κυκλοφορία ενός CD με ζωντανές ηχογραφήσεις, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιοδείας. Το CD “KOMPANÍA - Live!” παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2012 σε δύο ακόμη συναυλίες, σε Ολλανδία και Βέλγιο, οι οποίες επίσης έτυχαν μεγάλης αποδοχής και πήραν εξαιρετικές κριτικές από κοινό και δημοσιογράφους. Το επόμενο βήμα της “KOMPANÍA”, στο εξωτερικό, είναι μία ακόμη περιοδεία, την άνοιξη του 2013 (Απρίλιος/Μάιος) στην Ευρώπη, ενώ μια ακόμη ευρύτερη σειρά παραστάσεων προγραμματίζεται ήδη και για το 2014.

Κλείνοντας -μαζί με την ανεπιφύλακτη προτροπή μας για την αγορά του CD- σημειώνουμε ότι το καλαίσθητο εξώφυλλο έχει σχεδιαστεί από το Σωτήρη Παπατραγιάννη, ο οποίος, εκτός από μουσικός, είναι και εξαίρετος ζωγράφος-σκιτσογράφος.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates