Ηλίας Ανδριόπουλος - «Ο Πρώτος Ύμνος»

(ΔΙΣΚΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - ΑΚΟΥΣΕ) Ο νέος δίσκος του Ηλία Ανδριόπουλου, ενός από τους μελωδικότερους συνθέτες των τελευταίων 40 χρόνων.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Η νέα δισκογραφική δουλειά του Ηλία Ανδριόπουλου, με τίτλο «Ο πρώτος ύμνος», βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στα δισκοπωλεία. Πρόκειται για ένα απάνθισμα από καινούργια και παλιά τραγούδια, με ποιητικό στίχο, γραμμένα με το γνωστό λυρισμό ενός από τους μελωδικότερους, κατά τη γνώμη μου, συνθέτες των τελευταίων 40 χρόνων. Τραγουδούν, στις νέες ηχογραφήσεις ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η χορωδία Ambitus, ανδρική χορωδία και ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ υπάρχουν τρεις παλαιότερες εγγραφές με την Μαρία Δημητριάδη και τον Κώστα Καράλη, καθώς και δυο οργανικά.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δελτίο τύπου: «Πρόκειται για μία καλλιτεχνική μαρτυρία του συνθέτη, όπου μέσα από δρόμους δημιουργικής ευαισθησίας, καταθέτει την δική του ερμηνεία για τα δεινά και τα φαντάσματα που τυραννούν και πνίγουν, χωρίς έλεος, τα τελευταία χρόνια την πατρίδα μας».

«Ο Πρώτος Ύμνος» - Τα περιεχόμενα και οι λεπτομέρειες

Στο νέο cd συμπεριλαμβάνονται δυο νέες συνθέσεις του Ανδριόπουλου, «Ο πρώτος ύμνος» (σε τρεις παραλλαγές) σε ποίηση δική του και η «Ανάμνησις» σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού. Ακούγεται επίσης, σε δυο εκδοχές, το «Ω φωνή, ω μητέρα» σε ποίηση του Ανδρέα Κάλβου, ένα κομμάτι που πρωτοηχογραφήθηκε από την Ιωάννα Φόρτη στο δίσκο «Ωδαί» το 2003. Και ακόμη, δυο τραγούδια με την Μαρία Δημητριάδη, που πρωτοκυκλοφόρησαν με τη φωνή της το 1990 στη συλλογή τραγουδιών του Ηλία Ανδριόπουλου «15 χρόνια τραγούδια» (το «Τα λόγια της αγάπης» είχε πρωτοηχογραφηθεί από τον Αντώνη Καλογιάννη το 1989 και το «Μέσα στην τρέλα της γιορτής» το 1989 επίσης από την Άννα Ζήση, με τίτλο «Έλα να δεις»). Ακούγονται επίσης και τρία κομμάτια - ένα με τον Κώστα Καράλη και δυο οργανικά - από το δίσκο «Μουσικό τοπίο» του 1992, σε νέα ηχητική επεξεργασία. Κομμάτια που βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό εκτός κυκλοφορίας. Υπάρχουν επίσης οι νέες προσεγγίσεις του δημιουργού σε δυο από τα γνωστά του τραγούδια, το «Αυτές οι ξένες αγκαλιές» που πρωτοτραγούδησε ο Νίκος Δημητράτος στο δίσκο «Εικόνες» το 1978 και το «Την αφρούρητη νυχτιά» από το έργο «Προσανατολισμοί», με πρώτη «διδάξασα» την Άλκηστις Πρωτοψάλτη το 1984.

«Ο Πρώτος Ύμνος» - Τα τραγούδια του δίσκου αναλυτικά

1) Ο πρώτος ύμνος – Δέησις (ποίηση: Ηλίας Ανδριόπουλος) Χορωδία Ambitus
2) Θρήνος (στο ίδιο θέμα) (Ηλίας Ανδριόπουλος) Τάσης Χριστογιαννόπουλος
3) Ανάμνησις (Διονύσιος Σολωμός) Τάσης Χριστογιαννόπουλος
4) Ω φωνή, ω μητέρα (Ανδρέας Κάλβος) Χορωδία Ambitus
5) Ο πρώτος ύμνος (Ηλίας Ανδριόπουλος) Τάσης Χριστογιαννόπουλος
6) Αυτές οι ξένες αγκαλιές (Μάνος Ελευθερίου) Χορωδία Ambitus
7) Ω φωνή, ω μητέρα (προανάκρουσμα) (Ανδρέας Κάλβος) Ηλίας Ανδριόπουλος
8) Την αφρούρητη νυχτιά (σε μορφή Ζακυνθινής αρέκιας) (Οδυσσέας Ελύτης) Ανδρική Χορωδία
9) Μελωδία της νύχτας – Ορχηστρικό
10) Με λένε πέλαγο (Διονύσης Καρατζάς) Κώστας Καράλης
11) Τα λόγια της αγάπης (Μάνος Ελευθερίου) Μαρία Δημητριάδη
12) Μέσα στην τρέλα της γιορτής (Άκος Δασκαλόπουλος) Μαρία Δημητριάδη
13) Επτανησιακό – Ορχηστρικό

Οι συντελεστές

Ο Αχιλλέας Γουάστωρ παίζει πιάνο στον «Πρώτο ύμνο», τον «Θρήνο» και την «Ανάμνηση». Η Χορωδία Ambitus, αποτελείται από νεαρά μέλη, απόφοιτους του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης και άλλους φίλους του χορωδιακού τραγουδιού, υπό την καθοδήγηση της Κατερίνας Βασιλικού, με τη συμβολή του Μιχάλη Χανού, που επεξεργάστηκε τη χορωδιακή εναρμόνιση και το μέρος του πιάνου και συνόδευσε τη χορωδία σε τρία τραγούδια. Φλάουτο στα «Αυτές οι ξένες αγκαλιές» και «Ω φωνή, ω μητέρα» έπαιξε ο Σέργιος Γιώτης. Στο κομμάτι «Την αφρούρητη νυχτιά» ο συνθέτης Παναγιώτης Μαρίνος και οι φίλοι του Ηλία Ανδριόπουλου από τη Ζάκυνθο, έδωσαν επιτυχημένα την μορφή λαϊκής αρέκιας.

Ο εξαιρετικός πίνακας του εξωφύλλου είναι του ζωγράφου Νίκου Καλαφάτη, που φιλοτέχνησε το πορτρέτο του Ηλία Ανδριόπουλου την Άνοιξη του 1982. Η ηχογράφηση των νέων κομματιών έγινε στο studio Sierra, με ηχολήπτη τον Άκη Πασχαλίδη. Οι φωτογραφίες της ηχογράφησης είναι της Κατερίνας Βασιλικού. Στο καλαίσθητο ένθετο υπάρχουν ένα εκτενές κείμενο του συνθέτη, οι στίχοι των τραγουδιών, καθώς και φωτογραφίες των συντελεστών. Ο σχεδιασμός της έκδοσης έγινε από την Μαρία Ανδριοπούλου και η παραγωγή από τους «Αργοναύτες».

Τόσο τα νέα κομμάτια του Ανδριόπουλου, όσο και οι παλαιότερες συνθέσεις του που επαναπροσεγγίζονται έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και βεβαίως οι ξεχωριστές ερμηνείες της Μαρίας Δημητριάδη και του Κώστα Καράλη που επαναφέρονται στην «επιφάνεια». Θεωρώ όμως, πως αυτό που λείπει τα τελευταία χρόνια από τον Ηλία Ανδριόπουλο, είναι καινούργια «έντεχνα» λαϊκά τραγούδια, όπως αυτά του παρελθόντος. Η τελευταία του δουλειά, με τέτοιο υλικό, ήταν ο σπουδαίος δίσκος «Αργοναύτες» με τον Μανώλη Μητσιά και τη Νένα Βενετσάνου το 1998. Από τότε ο συνθέτης δημιουργεί κυρίως, πάνω σε πιο λυρικές ή συμφωνικές «φόρμες». Και δεν είναι μόνο ο Ανδριόπουλος. Το φαινόμενο αφορά και άλλους δημιουργούς της ίδιας εποχής ή και παλαιότερους, όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος για παράδειγμα, αλλά και άλλοι… Είμαι της γνώμης πως η «φλέβα» των συνθετών αυτής της γενιάς, παρόλα τα χρόνια που έχουν περάσει, παραμένει αστείρευτη και μπορούν να δώσουν αρκετά ακόμα, στο «έντεχνο» ή στο λαϊκό τραγούδι…

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!