Η μαγεία της κλασικής κιθάρας από την Βραζιλία μέχρι τον Πόντο

(ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ - ΑΚΟΥΣΤΕ) Με τις ευλογίες του Μίκη Θεοδωράκη οι «Επιρροές» του σολίστα της κιθάρας Μιχαηλάγγελου Τουμανίδη.

Michaelangelo Toumanidis «Influencias»


Πριν από λίγες μέρες έφτασε στα χέρια μου το «Influencias», ένας ξεχωριστός δίσκος, με συνθέσεις κλασικής μουσικής, flamenco, latin - jazz, δυο κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και μια «Φαντασία του Πόντου», διασκευασμένα και παιγμένα με την κλασική κιθάρα του Μιχαηλάγγελου Τουμανίδη.

michang1 1

Tα κομμάτια του cd


1) Berimbau (Baden Powell)
2) Fantasia Brasileira (Three popular Brazilian melodies)
a) Manha de Carnaval (from «Orfeu Negro») (Luis Bonfa)
b) Felicidade (from «Orfeu Negro») (Antonio Carlos Jobim)
c) Tico – Tico no Fuba (Zequinha de Abreu)
3) Fandangos (Paco de Lucia)
4) Allegro Solemne (from La Catedral) (Agustin Barrios Mangore)
5) Tango en skai (Roland Dyens)
6) Entre dos Aguas (Paco de Lucia) (Intro & Finale: Mediterranean Sundance by Al di Meola & Paco de Lucia)
7) Fantasia of Pontos (Michaelangelo Toumanidis)

Tribute to Mikis Theodorakis

8) Dance of Zorba (Ο χορός του Ζορμπά) (from «Zorba the Greek»)
9) Where has my boy flown (Πού πέταξε τ’ αγόρι μου) (from «Epitafios»)

Όλες οι διασκευές για κλασική κιθάρα έγιναν από τον Μιχαηλάγγελο Τουμανίδη, κρουστά έπαιξε ο Αλέξανδρος Τζιάφας, η ηχογράφηση και το mastering έγιναν στο studio «ΜΥΘΟΣ» από τον Σάκη Γκίκα, ενώ ο δίσκος κυκλοφόρησε από τον «Καθρέφτη ήχων αληθινών».

Ποιος είναι ο Μιχαηλάγγελος Τουμανίδης;


Ο Μιχαηλάγγελος Τουμανίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας σε ηλικία 6 ετών με δάσκαλο τον Δημήτρη Τουμανίδη και ολοκλήρωσε τη σπουδή του οργάνου στην τάξη του Κώστα Κοτσιώλη το 2009. Έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς κλασικής κιθάρας (με κορυφαία διάκριση το 1ο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας στη Νάξο, το 2009). Πραγματοποιεί συχνά εμφανίσεις ως σολίστ, σε μουσικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Τουρκία & Σερβία). Τον Οκτώβριο του 2013, συνέπραξε με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ερμηνεύοντας το «Κονσέρτο Νο.1» του Mario Castelnuov - Tedesco.

Έχει συμπράξει με μουσικούς και καλλιτέχνες όπως: Al di Meola (κιθάρα), Γιώτη Κιουρτσόγλου (μπάσο), Γιώργο Νιάρχο (πιάνο), Σάμι Αμίρη (πιάνο), Δημήτρη Παπαγγελίδη (κιθάρα), Βασίλη Λέκκα (τραγούδι), Παναγιώτη Καραδημήτρη (τραγούδι), Janet Kapuya (τραγούδι), Νίκο Νικολόπουλο (φλάουτο), Κωνσταντίνο Μπουντούνη (τσέλο), Aλέξανδρο Τζιαφά (κρουστά), Λευτέρη Κατσιφέρη (βιολί Κ.Ο.Α.), Κατερίνα Βούλγαρη (Flamenco χορός).

Από το 2007 μέχρι σήμερα, διδάσκει ως καθηγητής κιθάρας σε Μουσικές Σχολές, Ωδεία και Μουσικά Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αποτελεί μέλος του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Καθηγητών Κιθάρας EGTA - Hellas και μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του «Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου».

Λίγα λόγια του Μίκη


«Αγαπημένε μου Μιχαηλάγγελε σ’ ευχαριστώ και εύχομαι αυτό το cd να γίνει το ξεκίνημα για μια μεγάλη διεθνή καριέρα».
michang1 2

Λίγα λόγια για το cd

Ίσως είναι παρακινδυνευμένο και φανεί υπερβολικό αυτό που θα γράψω, αλλά τα συναισθήματα που μου προκάλεσε η ακρόαση αυτού του δίσκου, είχα να τα νιώσω από την εποχή που πρωτοάκουσα το περίφημο «Friday night in San Francisco» του τρίο των σπουδαίων κιθαριστών Al Di Meola, Paco De Lucia και John McLaughlin. Ίσως σε αυτό συνετέλεσε το ότι ανάμεσα στα κομμάτια είναι και το απόσπασμα από το κλασικό πλέον «Mediterranean Sundance»…

Αν και δεν έχω εντρυφήσει στο είδος, ώστε να κρίνω τεχνικά τις επιδόσεις του και δεν ξέρω αν είναι αυτό και το ζητούμενο, φαντάζομαι πως ο δίσκος του Μιχαηλάγγελου Τουμανίδη, αν και ο πρώτος του, έχει όλα τα φόντα για την κατάκτηση μιας περίοπτης θέσης ανάμεσα στους δίσκους των σπουδαίων Ελλήνων και ξένων δεξιοτεχνών της κλασικής κιθάρας. Πρόκειται για μια δουλειά που απευθύνεται σε ένα κοινό αρκετά ευρύτερο από αυτό των «εραστών» της κλασικής κιθάρας και που ακούγεται ευχάριστα τόσο μοναχικά, όσο και με παρέα. Αρκεί βέβαια η παρέα να ξέρει τι ακούει…

Video

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!