«Γλυκό Σταφύλι» με Σεφαραδίτικες μουσικές (ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ!)

(ΑΚΟΥΣΕ) Σεφαραδίτικες Μουσικές με Ελληνικούς στίχους και διασκευές του Βασίλη Νταλλή. Τραγουδούν: Παντελής Θαλασσινός, Σοφία
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Παπάζογλου, Γιώργος Αιγιώτης, Αρετή Κετιμέ, Κατερίνα Χαρμάνη, Μπάμπης Τσέρτος, Φίλιππος Πλακιάς (κατά σειρά).

Μετά τον εξαιρετικό δίσκο του Νικήτα Βοστάνη «Εδώ Αλεξάνδρεια», οι εκδόσεις του «Καθρέφτη» παρουσιάζουν άλλη μια πολυπολιτισμική δουλειά με τίτλο «Γλυκό σταφύλι» και διασκευασμένες παραδοσιακές Σεφαραδίτικες μελωδίες, πάνω στις οποίες μπήκαν ελληνικά λόγια του Βασίλη Νταλλή. Δυνατή η ομάδα των ερμηνευτών αποτελούμενη από τους Θαλασσινό, Παπάζογλου, Κετιμέ, Τσέρτο, Πλακιά και τους νεώτερους Αιγιώτη και Χαρμάνη.

1.Γλυκό σταφύλι (A La Una Yo Naci) Παντελής Θαλασσινός
2.Το μαγαζί (Hija Mia Mi Querida) Σοφία Παπάζογλου
3.Αυτοσχεδιασμός για το νυχτερινό
4.Νυχτερινό (Durme Durme) Γιώργος Αιγιώτης
5.Μαριλού (Morenica) Αρετή Κετιμέ
6.Εμιγρέδα (El Sueno Del Hija A Del Rey) Γιώργος Αιγιώτης
7.Νεράιδα (La Galana Y La Mar) Κατερίνα Χαρμάνη
8.Κυριακή στη Σαλονίκη (Primavera En Salonica) Μπάμπης Τσέρτος
9.Θα φύγω (Adio Querida) Αρετη Κετιμέ
10.Καθαρό νερό (Quando Veyo Hija Hermosa) Σοφία Παπαζογλου
11.Σερενάτα  (Por La Tu Puerta) Φίλιππος Πλακιάς
12.Τα μάτια σου (Κίρκη) (Tres Hermanicas) Γιώργος Αιγιώτης
13.Αυτοσχεδιασμός για το ταξίδι
14. Ταξίδι Επίλογος  (Οργανικό- Σύνθεση: Ηλίας Θεοδωρακόπουλος, Παναγιώτης Στούρας, Φάνης Φωτόπουλος)

Η ενορχήστρωση έγινε από τον Γιάννη Βιλλιώτη ο οποίος έπαιξε ακουστική κιθάρα, μαντολίνο, λαούτο.  Έπαιξαν επίσης οι μουσικοί: Θοδωρής Πετρόπουλος: μπουζούκι, τζουρά, Αβδελιώδης Αλέξανδρος: πιάνο στα «Γλυκό Σταφύλι», «Θα Φύγω», Γιάννης Τσέρτος: πιάνο στα «Σαλονίκη», «Ορχηστρικό», Χαρμάνη Κατερίνα: κλασική κιθάρα και ακορντεόν στα «Νεράιδα», «Καθαρό νερό», «Ορχηστρικό», Ντίνος Χατζηιορδάνου: ακορντεόν στα «Γλυκό Σταφύλι», «Θα Φύγω», «Σερενάτα», Παναγιώτης Στούρας: ακορντεόν στα «Μαγαζί», «Εμιγρέδα», «Τα μάτια σου», Σοφία Μέρμηγκα: κανονάκι, Νίκος Σκαφίδας: βιολί, Δημήτρης Τσούκας: κρουστά, Θοδωρής Κουέλης: μπάσο, δοξάρι, τσέλο, Αποστόλης Βαγγελάκης: κλαρίνο.

H ηχογράφηση έγινε από τον Γιάννη Βιλλιώτη. Η ηχογράφηση φωνών, το editing, οι μίξεις και το mastering έγιναν από τον Κώστα Μάκρα. Οι ζωγραφιές του εξωφύλλου είναι της Ειρήνης Ζαρρα. Τη γενική επιμέλεια είχε ο Μωυσής Ασέρ.



Έχει ενδιαφέρον η παρουσίαση των Σεφαραδίτικων τραγουδιών από τους παραγωγούς, στο καλαίσθητο ένθετο του δίσκου: Τα Σεφαραδίτικα τραγούδια (τραγούδια των Εβραίων με καταγωγή από την Ισπανία) είναι μέρος μιας ευρύτερης μεσογειακής μουσικής παράδοσης που συνδυάζει λατινικές ισπανόφωνες μελωδίες με τραγούδια της Μικράς Ασίας και της Πόλης, τις μουσικές του Αιγαίου και της Κρήτης, τους βαλκανικούς ρυθμούς και χορούς, τα τσιγγάνικα μοτίβα αλλά και τις ιταλικές καντάδες. Στο πέρασμα του χρόνου η συναλλαγή τους με μουσικές παραδόσεις από όλες τις περιοχές της Μεσογείου όπου έζησαν οι ισπανοεβραίοι ενσωμάτωσαν και άλλα τοπικά στοιχεία.

Τα τραγούδια αυτά έφτασαν στις μέρες μας κυρίως μέσα από τον προπολεμικό ρεμπέτικο αλλά και νεότερα τραγούδια. Δεν είναι τυχαίο πως μελωδικές φράσεις αλλά και ολόκληρα από τα τραγούδια αυτά περνάνε μέσα σε πολλά ελληνικά προπολεμικά τραγούδια του Τούντα του Σκαρβέλη του Νταλκά κ.α. αλλά και σε μελωδίες Μάνου Χατζιδάκι η του Σαλονικιού Σταύρου Κουγιουμτζή.

Η συνεργασία μας με τον Βασίλη Νταλλή είχε σαν αποτέλεσμα να εντάξουμε τις μουσικές αυτές στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Δημιουργικές «διασκευές» στίχοι στα ελληνικά και πρωτότυπες ενορχηστρώσεις και εισαγωγές.

Οι μουσικές και τα τραγούδια ταξιδεύουν φέρνουν τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς πιο κοντά. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους τους συνεργάτες που βοήθησαν να ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά και τους τραγουδιστές που συμμετείχαν.

Μωυσής Ασέρ – Νικήτας Βοστάνης / Άνοιξη 2014



Aκούγοντας αυτό το δίσκο, διαπιστώνω, για μια ακόμη φορά, πόσα κοινά στοιχεία έχουν τελικά τα Σεφαραδίτικα τραγούδια, με τα Ελληνικά. Αν δεν έχει ακούσει κάποιος τις πρωτότυπες μελωδίες και δεν ξέρει περί τίνος πρόκειται, κάλλιστα μπορεί να πιστέψει πως πρόκειται για καινούργια ελληνικά τραγούδια. Και νομίζω πως αυτό είναι τελικά χαρακτηριστικό που έχουν όλες οι μουσικές των χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο…

Κάτι ακόμα που θέλω να σημειώσω, είναι πως τον τελευταίο καιρό παρατηρώ πως επιστρέφουμε σιγά-σιγά στις πολυσυλλεκτικές- όσον αφορά τους ερμηνευτές- δουλειές. Κι αυτό είναι θετικό… Αρκεί οι συμμετέχοντες ερμηνευτές, μαζί με τα τραγούδια από τους προσωπικούς τους δίσκους και τις παλιότερες επιτυχίες άλλων τραγουδιστών,  να υποστηρίζουν και αυτά τα τραγούδια στις ζωντανές τους εμφανίσεις. Το επισημαίνω αυτό, γιατί είναι σύνηθες φαινόμενο, να συμμετέχει ένας τραγουδιστής λέγοντας 1-2 τραγούδια σε ένα δίσκο και μετά να μην τα ξαναπεί πουθενά… Οπότε, για να το πω πιο απλά, «τα τρώει η μαρμάγκα»…

Κλείνοντας, νομίζω πως έχει αξία να διαβάσουμε και τις σημειώσεις του στιχουργού: Πριν από μερικά χρόνια πρωτάκουσα τις ηχογραφήσεις της Σαββίνας Γιαννάτου με τα σεφαραδίτικα τραγούδια, χωρίς να γνωρίζω την ισπανοεβραϊκή διάλεκτο. Από μια διαίσθηση οδηγήθηκα στις πρώτες προσπάθειες να βάλω στίχους σκεφτόμενος ότι άλλες φορές βρίσκομαι κοντά και άλλες φορές μακριά στα πρωτότυπα. Δεν χρειάζεται, βέβαια, να τονίσω ότι αγάπησα αυτές τις μελωδίες που στη συνέχεια τις αναζήτησα σε πολλές και διαφορετικές εκτελέσεις. Απλοϊκά θα πω ότι όλη αυτή η προσπάθεια- γέννα για αναδημιουργία βγήκε από μια ερωτική «διάλεξη» της επαφής μου με τις παραδοσιακές μουσικές των λαών της Μεσογείου, ένα χώρο που έτσι κι αλλιώς είναι κοντά στις δικές μου επιλογές και δραστηριότητες. Οι στίχοι των τραγουδιών κατά μεγάλο ποσοστό χαρακτηρίζονται ερωτικοί με σαφείς επηρεασμούς από τον Γάλλο φαινομενολόγο Gaston Bachelard, ενώ οι μελωδικές και ενορχηστρωτικές επεκτάσεις καθορίστηκαν με γνώμονα την ενότητα του κάθε κομματιού και φυσικά μακριά από υπερβάσεις από μια δεδομένη παραδοσιακή αισθητική.

Ο δίσκος αυτός θα παρέμενε ένας ανεκπλήρωτος στόχος αν δεν υπήρχε η ουσιαστική βοήθεια της παρέας του Αιγίου και ειδικότερα του Ηλία Θεοδωρακόπουλου, του Παναγιώτη Στούρα και του Θοδωρή Πετρόπουλου. Ευχαριστώ όλους όσους υποστήριξαν αυτήν την προσπάθεια, ηθικά και πρακτικά. Τον φίλο Τάκη από το Αίγιο, τον Άρη από το Πολύγωνο, τον Στάθη από το Γύθειο, τον παλιόφιλο Κώστα Μπαρμπαντωνάκη, τον πατέρα μου και φυσικά το Μακάριο με το Πειναλέοντα που μας «φιλοξενεί».

Βασίλης Νταλλής / Απρίλιος 2014

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!