Εστουδιαντίνα & Τσέρτος «Η ποίηση στη μουσική και οι λαϊκοί δημιουργοί» (NEOΣ ΔΙΣΚΟΣ)

(ΑΚΟΥΣΕ) Κάθε δισκογραφική εργασία της ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, ένα κόσμημα για την ελληνική μουσική.
Στις 8 Ιανουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Μαγνησίας μια συναυλία, τα έσοδα της οποίας είχαν ως σκοπό τη στήριξη κοινωφελών σκοπών, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Βόλου. Παίζει ένα κλιμάκιο της Εστουδιαντίνας, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη και τραγουδούν, ο Μπάμπης Τσέρτος, ο Απόστολος Μόσιος, η Ελεάννα Βαρελά και σε ένα τραγούδι ο Κατσιγιάννης. Ένα μέρος από την ηχογράφηση της συναυλίας κυκλοφόρησε σε cd και διανεμήθηκε μαζί με την εφημερίδα «Θεσσαλία». Τα έσοδα από τις πωλήσεις του cd διατέθηκαν και αυτά, σε κοινωφελείς σκοπούς. Έξι από τα κομμάτια είναι συνθέσεις του Ανδρέα Κατσιγιάννη, ενώ ακούγονται και πέντε σπουδαία ελληνικά τραγούδια.

1)Πράσινο και γαλάζιο (Ανδρέας Κατσιγιάννης) Οργανικό
2)Τη νύχτα (Η μετανάστις) (Ανδρέας Κατσιγιάννης-Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης) Μπάμπης Τσέρτος
3)Δάκρυ στο γυαλί (Ανδρέας Κατσιγιάννης-Ηλίας Κατσούλης) Μπάμπης Τσέρτος-Ελεάννα Βαρελά
4)Ένα φιλί για κείνον (Ανδρέας Κατσιγιάννης-Λευτέρης Παπαδόπουλος)Ελεάννα Βαρελά-Απόστολος Μόσιος
5)Νοσταλγός (Ανδρέας Κατσιγιάννης-Ηλίας Κατσούλης) Μπάμπης Τσέρτος
6)Της μάνας (Ανδρέας Κατσιγιάννης-Ελένη Λαχανίδου) Απόστολος Μόσιος
7)Άπονη ζωή – Στα χέρια σου μεγάλωσαν (Φτωχολογιά) (Σταύρος Ξαρχάκος-Λευτέρης Παπαδόπουλος) Μπάμπης Τσέρτος
8)Οι πρωθυπουργοί (Μάρκος Βαμβακάρης) Μπάμπης Τσέρτος, χορωδία
9)Όμορφη και παράξενη πατρίδα (Δημήτρης Λάγιος-Οδυσσέας Ελύτης) Απόστολος Μόσιος
10)Την πόρτα ανοίγω το βράδυ (Μίκης Θεοδωράκης-Τάσος Λειβαδίτης) Ανδρέας Κατσιγιάννης
11)Δέντρο το δέντρο (Μίκης Θεοδωράκης-Γιάννης Ρίτσος) Μπάμπης ΤσέρτοςΗ ηχοληψία, η επιμέλεια ηχογράφησης και η μίξη ήχου έγιναν από τον Γιώργο Ζαγόρη στο Studio A440 στο Βόλο. Το Mastering έγινε από τον Γιάννη Μπαξεβάνη.Στη συναυλία έπαιξαν οι μουσικοί: Ανδρέας Κατσιγιάννης (σαντούρι, λαούτο, κιθάρα), Κώστας Γεδίκης (μπουζούκι, λάφτα, μαντολίνο, λαούτο), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Γιάννης Τσέρτος (πιάνο), Φίλιππος Ρέτσιος (μπάσο), Απόστολος Μόσιος (κιθάρα).

Πρέπει να σημειωθεί πως σ’ αυτό το cd εκδίδεται για πρώτη φορά, ένα πολύ ωραίο τραγούδι για τη μάνα, σε στίχους Ελένης Λαχανίδου, μουσική του Κατσιγιάννη και ερμηνεία από τον ταλαντούχο και ελπιδοφόρο Βολιώτη τραγουδοποιό Απόστολο Μόσιο. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Μπάμπης Τσέρτος, σε συνέντευξή του στην Κίκα Α.Ρόκα (που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, αυτή την εποχή βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας ενός δίσκου με καινούργια τραγούδια σε μουσική του Κατσιγιάννη. Όπως υπολογίζουν ο δίσκος θα είναι έτοιμος προς το φθινόπωρο.

Στο συγκεκριμένο δίσκο ακούμε ωραία παιξίματα και ερμηνείες με προσωπικό ύφος-τόσο από τον Τσέρτο, όσο και από τους νεώτερους ερμηνευτές- που ξεφεύγουν από τις δύσκολες πρώτες εκτελέσεις. Όλα αυτά ηχογραφημένα με καθαρό, ακουστικό ήχο…  Αν και, προσωπικά, θα προτιμούσα, αντί για τα κλασικά μεν, πολυακουσμένα δε, κομμάτια, το cd να περιείχε, εξ ολοκλήρου, δημιουργίες του Κατσιγιάννη, που, ενδεχομένως, να μην έχουν ακουστεί ιδιαίτερα. Έχω την αίσθηση βέβαια, πως τα παλιά τραγούδια επιλέχθηκαν με πρωταρχικό κριτήριο τη στιχουργική τους και συνδέονται άμεσα με τη σημερινή εποχή και κοινωνική κατάσταση… 

Δεδομένου ότι κάθε δουλειά της ορχήστρας του Βόλου αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, ένα κόσμημα για την ελληνική μουσική, θέλω να επισημάνω, πως θα πρέπει με κάποιο τρόπο, αυτό το cd να διανεμηθεί ευρύτερα και να ξεφύγει από τα στενά όρια του Νομού Μαγνησίας και τα σημεία διανομής της εφημερίδας. Αυτό, δυστυχώς, είναι χαρακτηριστικό αρκετών δίσκων που κυκλοφόρησαν κατά καιρούς «εσωτερικά» στην περιοχή του Βόλου, από την Εστουδιαντίνα ή τους μουσικούς της και δεν διανεμήθηκαν ευρύτερα… Αν μη τι άλλο, θεωρώ πως, τουλάχιστον οι μεγάλες εταιρείες μας, δεν έχουν και πολλά πιο ενδιαφέροντα πράγματα να μας προτείνουν τα τελευταία χρόνια…

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!