«Δίστομο - Ο ήχος της σφαγής» από τον Ηλία Μάστορη

(ΑΚΟΥΣΕ) Ένας φόρος τιμής στα θύματα μιας πρωτοφανούς τραγωδίας από το συνθέτη καθώς και στιχουργό Ηλία Μάστορη.
«Δίστομο» είναι ο τίτλος της οργανικής σύνθεσης που θα περιλαμβάνεται στο ορχηστρικό άλμπουμ με τίτλο «Ο ήχος της πόλης» με μουσικές συνθέσεις του Ηλία Μάστορη και θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Στην ηχογράφηση δίνουν το παρόν εξαιρετικοί μουσικοί, με σολίστ στο βιολί το Δημήτρη Τσιβγούλη, ενώ και ο Ηλίας Μάστορης προσθέτει το δικό του χρώμα στο μπουζούκι.

Αναλυτικότερα:

Κώστας Τρουμπούκης: Ακουστική κιθάρα, μαντολίνο
Δημήτρης Τσιβγούλης: Βιολί
Δημήτρης Γκίνης: Ακορντεόν
Έφη Ζαϊτίδου: Κανονάκι
Βασίλης Κορδάτος: Μαντολίνο
Ηλίας Μάστορης: Μπουζούκι

Ενορχήστρωση - Προγραμματισμός - Μίξη: Κώστας Τρουμπούκης
Ηχοληψία: KOSTMA STUDIO, Κώστας Τρουμπούκης
Δημιουργία βίντεο Αθηνά Καρβουνιάρη

«Δίστομο» η αναφορά του Ηλία Μάστορη


Είναι σημαντικό οι δημιουργοί με την τέχνη τους να υπογραμμίζουν στιγμές και θέματα μέσα από την μαρτυρική ιστορία του τόπου μας. Ο Ηλίας Μάστορης άλλωστε έχεις ισχυρούς δεσμούς με την ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας.

Πέρα από τα χρόνια του ’21, τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913 και στη Μικρασιατική εκστρατεία 1921-1922 που το Δίστομο είχε ξεχωριστή «συνεισφορά» η όμορφη αλλά και τυραννισμένη αυτή Κωμόπολη υπέστη στις 10 Ιουνίου του 1944 μια θηριωδία - ολοκαύτωμα. Την ημέρα αυτή, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, και συγκεκριμένα ο 2ος λόχος του 8ου Συντάγματος της 4ης Αστυνομικής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Γρεναδιέρων των Ες Ες έσφαξαν τους κατοίκους, και έκαψαν τα σπίτια τους. Αποκεφάλισαν τον ιερέα του χωριού, βίασαν γυναίκες, εκτέλεσαν βρέφη. Οι νεκροί του Δίστομου έφτασαν τους 228, εκ των οποίων οι 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων.

Η σύνθεση του Ηλία Μάστορη, σε τεταμένους και κρίσιμους καιρούς, έρχεται να υπενθυμίσει το δράμα στο «Δίστομο», να ταξιδέψει το «μήνυμα» του, να τιμήσει αυτούς που χάθηκαν.
HLIAS MASTORHS 2

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates