Ανδρέας Κατσιγιάννης - «Ίμβρος-Τένεδος: Της Μνήμης και της Λήθης» (ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ!)

(ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ & VIDEO & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Ακούγονται 7 ορχηστρικά θέματα και 2 τραγούδια, σε 2 εκτελέσεις το καθένα. Στα ελληνικά με το Γιώργο Νταλάρα και στα τουρκικά με το Ζulfu Livaneli.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί από το «Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών» (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ) το cd με τη μουσική και τα τραγούδια του Ανδρέα Κατσιγιάννη, σε ποίηση του Κωνσταντινουπολίτη πολυβραβευμένου ποιητή Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, από το ντοκιμαντέρ «Ίμβρος-Τένεδος: Της μνήμης και της λήθης». Το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ ανέλαβε τη δημιουργία δυο ιστορικών ντοκιμαντέρ σχετικά με τα δυο νησιά, σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ, με αφορμή την επαναλειτουργία-ύστερα από 48 χρόνια- της Ελληνικής Αστικής Σχολής Ίμβρου τον Σεπτέμβριο 2012. Η σκηνοθεσία είναι του Πάνου Αγγελόπουλου και της Ειρήνης Σαρίογλου και η εικαστική επιμέλεια του Παύλου Χαμπίδη. Τα δυο ντοκιμαντέρ πρόκειται να παρουσιαστούν στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2013, ενώ το cd κυκλοφορεί από το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ υπό την αιγίδα της UNESCO και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τραγουδούν στα ελληνικά ο Γιώργος Νταλάρας και στα τουρκικά ο Ζulfu Livaneli. Ακούγονται επτά ορχηστρικά θέματα και δυο τραγούδια, σε δυο εκτελέσεις το καθένα. Την απόδοση και μετάφραση των ποιημάτων στα τουρκικά έκανε ο Κώστας Σαρίογλου.

1) Εκ βαθέων – Γιώργος Νταλάρας
2) Εξορία – Γιώργος Νταλάρας
3) Πουνέντες
4) Τένεδος
5) Ίμβρος
6) Πανηγύρι
7) Ψίθυροι
8) Σχοινούδι
9) Αρασιά
10) Εκ βαθέων – Γιώργος Νταλάρας - Ζulfu Livaneli.
11) Εξορία – Γιώργος Νταλάρας - Ζulfu Livaneli.

Τα τραγούδια «Εκ βαθέων» & «Εξορία» ενορχηστρώθηκαν από τον Ανδρέα Κατσιγιάννη και τον Γιώργο Νταλάρα και ηχογραφήθηκαν τον Μάιο του 2012 στο studio Odeon. Την ηχοληψία έκανε η Νιόβη Παναγιωτάτου και την μίξη ο Ηλίας Λάκκας.

Εκτός του Ανδρέα Κατσιγιάννη που έπαιξε σαντούρι, λαούτο και συνθετικούς ήχους, έπαιξαν οι Γιώργος Παπαχριστούδης, πιάνο, Νίκος Μέρμηγκας, λαούτο, πολίτικο λαούτο και μαντολίνο, Κυριάκος Γκουβέντας, βιολί, βιόλα, Χάρης Λαμπράκης, νέι, Πάνος Δημητρακόπουλος, κανονάκι, Απόστολος Βαλαρούτσος, κιθάρα, Απόστολος Μόσιος, κιθάρα, Γιάννης Πλαγιαννάκος, κόντρα μπάσο, Ζαφείρης Κουκουσέλης, ακορντεόν και Ανδρέας Παππάς, κρουστά.
Στα ορχηστρικά έπαιξαν οι Μάνος Αχαλινωτόπουλος, κλαρίνο, καβάλ, Κυριάκος Γκουβέντας, βιολί, Νίκος Μπάιμπας, κανονάκι, Απόστολος Βαλαρούτσος, κιθάρα, Φίλιππος Ρέτσιος, κόντρα μπάσο, Ζαφείρης Κουκουσέλης, συνθετικούς ήχους, Ανδρέας Κατσιγιάννης, σαντούρι, λαούτο, τζουρά, πιάνο. Οι ηχογραφήσεις των ορχηστρικών έγιναν στο studio A440 με ηχολήπτη τον Γιώργο Ζαγόρη και στο Studio Refil με ηχολήπτη τον Φίλιππο Ρέτσιο.

Στο ιδιαίτερα καλαίσθητο ένθετο του cd, το οποίο περιλαμβάνει τα κείμενα και τους στίχους στα ελληνικά και στα αγγλικά, o Ανδρέας Κατσιγιάννης σημειώνει:
Στη μουσική, μαζί με τις νότες, υπάρχει πάντα, ένα Γιατί, που ο δημιουργός αναζητά να απαντήσει για να δέσει στέρεα το μουσικό του καμβά. Ερώτηση και μια έστω μικρή εξήγηση-απάντηση, είναι το στιγμιαίο του αντίδωρο στο αιτούμενο της ψυχής, σε δεδομένο χώρο και χρόνο. Η γλώσσα της μουσικής, είναι περιεκτική. Αυθεντική και στέρεα. Γι' αυτό – παρά τις διαφορές- μια μουσική νότα αρκεί να κάνει τους λαούς να επικοινωνήσουν, πέρα από τους καθημερινούς στροβιλισμούς και της αγωνίες της επιβίωσης. Να συναντήσουν στη μουσική λιμάνια ηρεμίας και δρόμους συνεννόησης, πέρα από εντάσεις, να επουλώσουν πληγές του χθες. Έλληνες και Τούρκοι μπορούν να χτίσουν ο αύριο της αγάπης και της ειρήνης, γιατί οι λαοί έχουν αποδείξει περίτρανα πως μπορούν και χτίζουν ακόμα και μετά από θύελλες. Η Ίμβρος και η Τένεδος μετά από έναν μακρύ και τραχύ ιστορικό δρόμο, σήμερα, οδεύουν στο δρόμο της ελπίδας, όραμα και πόθος όσων είδαν το φως εδώ. Η παρουσία μου στην Ίμβρο, γέννησε το σκίρτημα για το μουσικό αυτό ταξίδι. Έδωσε το γιατί, και ενέπνευσε την απάντηση που καταθέτω. Η δημιουργία των τραγουδιών πάνω σε ποίηση του σπουδαίου Κωνσταντινουπολίτη ποιητή Δ.Κ. Παπακωσταντίνου με τη μοναδική συμβολή/ερμηνεία του Zulflu Livaneli και του Γιώργου Νταλάρα, είναι αφιερωμένη στο δεσμό που η μουσική γεννά. Στο δεσμό, που συντηρεί τη μνήμη, πέρα από τις μυλόπετρες σκοπιμοτήτων ή άγνοιας. Το τραγούδι υπηρετεί και εκφράζει τη μνήμη, το σεβασμό στον άνθρωπο, τη χαρά της ζωής, αλλά και το αίτημα για κοινή πορεία των λαών στη γραμμή που η δικαιοσύνη χαράσσει. Ρότα λοιπόν αγάπης και ειρήνης με προορισμό την Ίμβρο και την Τένεδο.
Ανδρέας Κατσιγιάννης

Έχοντας θητεύσει αρκετά χρόνια στη μουσική επένδυση ντοκιμαντέρ ιστορικού περιεχομένου και γενικότερα στη μουσική για εικόνα, ο Κατσιγιάννης καταφέρνει για μια ακόμη φορά να συνταιριάξει μελωδίες και ενορχηστρώσεις με τον καλύτερο τρόπο, με το θέμα της ταινίας. Στον «Πουνέντε» διακρίνεται η μελωδία της «Εξορίας», ενορχηστρωμένη με πολύ διαφορετικό τρόπο, όπως επίσης και στο «Ψίθυροι», του οποίου η μουσική βασίζεται στο παλαιότερο τραγούδι του Κατσιγιάννη «Ένα φιλί για κείνον» (στίχοι: Λ.Παπαδόπουλου). Επίσης, έχω την αίσθηση πως, συνθετικά, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω άλλους δημιουργούς με τους οποίους έχει συνεργαστεί ο τραγουδιστής, ο Κατσιγιάννης έχει βρει αυτό που λέμε «το κουμπί του Νταλάρα». Το ίδιο ισχύει, κατά τη γνώμη μου και για παλαιότερους συνθέτες όπως ο Μιχάλης Τερζής και ο Βασίλης Δημητρίου, με τους οποίους συνεργάστηκε ο Νταλάρας, σε μικρότερο βαθμό, τα τελευταία χρόνια...

Ο Γιώργος Νταλάρας σημειώνει στο cd:
Γνώρισα την Ίμβρο αργά. Άργησα και εγώ όπως οι πολλοί από εμάς. Άφησα ένα κομμάτι της σκέψης μου σε αυτό το νησί. Κλείνω τα μάτια μου και βλέπω τους δρόμους του νησιού, τις γειτονιές και τα ερείπια. Τραγουδάω σ' αυτήν την ταινία για την Ίμβρο και την Τένεδο, γιατί «Τα φάρμακα σου φέρε τέχνη της ποιήσεως, που κάμνουνε- για λίγο- να μη νοιώθεται η πληγή»(1). Γι'αυτό καταφεύγω στο τραγούδι, γιατί κάθε συνεισφορά για αυτούς τους δύο τόπους είναι ένα βάλσαμο, μια παρηγοριά για τη δική μου ψυχή. Ευχαριστώ το ΙΔΙΣΜΕ για την τιμητική πρόσκληση, το φίλο μου Ανδρέα Κατσιγιάννη για τα τραγούδια, το μεγάλο φίλο μου Zulfu Livaneli, που τίμησε με την παρουσία του, και το τραγούδι του, συμβολικά και ουσιαστικά αυτή την προσπάθεια. Ευχαριστώ τους φίλους μου από την Ίμβρο που ήρθαν σ' άλλη γη και σ' άλλη θάλασσα, γνωρίζοντας ότι δε θα βρεθεί πόλη καλύτερη από αυτή που άφησαν πίσω. Και αυτή η πόλη η «ωραία και λατρευτή» (2) τους ακολουθεί παντού, γι' αυτό σ' αυτήν πάντα φτάνουμε νοερά ή πραγματικά και εμείς οι φίλοι μαζί τους.
Γιώργος Νταλάρας
Οκτώβριος 2012

Δυο λόγια και από τον Zulfu Livaneli που λέει πως:
Η εκπληκτική ερμηνεία του φίλου μου, Γιώργου Νταλάρα και η δική μου συμμετοχή με Τουρκικούς στίχους είναι σαν να στέλνουν από κοινού έναν χαιρετισμό στις αλλοτινές όμορφες μέρες που έχουν χαθεί, των δύο πανέμορφων νησιών...
Zulfu Livaneli

Εκ μέρους του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ η γενική γραμματέας κ. Ειρήνη Σαρίογλου αναφέρεται στο ιστορικό αυτής της συνεργασίας:
Όλα ξεκίνησαν από μια τυχαία συνάντηση με το φίλο Ανδρέα Κατσιγιάννη λίγες μέρες πριν αναχωρήσουμε, οι συνεργάτες μου και εγώ, για κινηματογράφηση στην Ίμβρο και την Τένεδο. Ήταν δική του ιδέα, όχι απλώς να μας ακολουθήσει στα δύο Αιγαιοπελαγίτικα νησιά για να δει την αλήθεια των τόπων και των ανθρώπων αλλά και να μοιραστεί μαζί τους ένα μουσικό ταξίδι. Έτσι διοργανώσαμε δύο αξέχαστες μουσικές βραδιές, με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Βόλου και της Ορχήστρας Εστουδιαντίνα, στην Ίμβρο στις 10 και 11 Αυγούστου 2011.

Τα εννέα αυτά τραγούδια του cd κρύβουν μέσα τους εικόνες και αισθήματα από το ταξίδι εκείνο και αποτελούν τη μουσική επένδυση του ντοκιμαντέρ που δημιουργήσαμε για την Ίμβρο και την Τένεδο. Δύο μελοποιημένα ποιήματα του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών Κωνσταντινουπολίτη ποιητή Δημ.Παπακωνσταντίνου ερμηνεύουν μοναδικά ο Γιώργος Νταλάρας και ο Zulfu Livaneli. Τους ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή τους.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται και σε όλους τους συντελεστές και χορηγούς της προσπάθειας αυτής, με τη στήριξη των οποίων ολοκληρώθηκε το εγχείρημα αυτό.

Η πρωτοβουλία-κατάθεση ψυχής-του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (ΙΔΙΣΜΕ) επιχειρεί να καταγράψει την ιστορία και τον πολιτισμό των δύο νησιών μέσα από τις μαρτυρίες των γηγενών κατοίκων. Η γέφυρα που ενώνει τις εικόνες των τοπίων με τις προφορικές μαρτυρίες είναι μουσική του Ανδρέα. Ήχοι Ανατολής, μελωδίες Αιγαίου να μας γυρίζουν πάλι εκεί... στις αλησμόνητες Ίμβρο και Τένεδο.
Ειρήνη Σαρίογλου

Για περισσότερες πληροφορίες: Εύη Μακρή, Διευθύντρια Επικοινωνίας ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.
(Κιν. 698 566 2063, 210 66 69 131 - 140, www.idisme.gr - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. )

1:Κ.Π.Καβάφης, Μελαγχολία Ιάσωνος Κλεάνδρου- ποιητού εν Κομμαγανή 595 μ.Χ
2:Δημ. Κ.Παπακωνσταντίνου, Εξορία
Φωτογραφίες: Κυριάκος Κοπαλάς - Αγνή Δούναβη
www.dalaras.gr

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!