«30 χρόνια FM 100»: Το cd και η παρουσίαση στο Β’ Πρόγραμμα ΕΡΑ

(ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ - ΑΚΟΥΣΕ) Το cd για τα 30χρονα του FM 100 και η παρουσίασή του στο Β’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

«FM 100 - 30 χρόνια μαζί»


Σε εκδήλωση που διοργάνωσε την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017 η Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ) του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης γιορτάστηκαν τα 30 χρόνια λειτουργίας του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης FM 100, ενώ παράλληλα τιμήθηκε η μνήμη των δυο σημαντικών ραδιοφωνικών παραγωγών του σταθμού Δημήτρη Διβιδή και Φώτη Φερενίδη, που έφυγαν το περασμένο καλοκαίρι από τη ζωή σε ηλικία 48 και 47 ετών αντίστοιχα.

Με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο Ogdoo.gr, αναφερθήκαμε αναλυτικά στις λεπτομέρειες της εκδήλωσης, στην οποία παρουσιάστηκε ένα cd που εκδόθηκε από τη ΔΕΠΘΕ, με την ευγενική συμμετοχή αγαπημένων καλλιτεχνών, που φιλοξενήθηκαν στις εκπομπές του Φώτη και του Δημήτρη. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του cd θα διατεθούν αποκλειστικά τη στήριξη του φιλανθρωπικού έργου των οργανώσεων ΛΑΜΨΗ, ΜΕΡΙΜΝΑ, ΣΤΟΡΓΗ και ΣΥΖΩΗ, που είναι αφιερωμένο στην ανακούφιση των άτυχων παιδιών. Τα 2000 cd που εκτυπώθηκαν για αυτό το σκοπό, διατίθενται αποκλειστικά από τις οργανώσεις αυτές.

Οι καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του FM100, παραχωρώντας έργα τους σε αυτό το cd είναι οι Γεωργία Βεληβασάκη, Ευάγγελος Βελώνιας, Γιώργος Δημητριάδης, Ανδρέας Ζιάκας, Κώστας Λειβαδάς, Νόνικα Μαλκουτζή, Κρινιώ Νικολάου, Σωκράτης Παπαϊωάννου, Στάθης Παχίδης, Μανόλης Πετσανάκης, Βάϊα Πολίτου († Μ. Κασσιανή), Κώστας Πρατσινάκης, Ιωάννα Αναστασιάδου, Βασίλης Ρούβαλης, Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, Ζωή Τηγανούρια, Γιώργος Τιάκας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μαρία Φωτίου και Αίσων Χαρατσάρης. Αξίζει να σημειωθεί πως δυο από τα τραγούδια του cd, είναι δημιουργίες των εκλιπόντων ραδιοφωνικών παραγωγών. Η «Άγνωστη Πατρίδα» που ερμηνεύει η Μαρία Φωτίου είναι σε στίχους του Φώτη Φερενίδη και μουσική της Βάιας Πολίτου († Μ. Κασσιανής), ενώ «Η βροχή» που ερμηνεύει η Κρινιώ Νικολάου είναι σε στίχους και μουσική του Δημήτρη Διβιδή.
30xroniaFM100

Τα τραγούδια του cd


1) Άγνωστη πατρίδα [Βάια Πολίτου (+Μ. Κασσιανή) - Φώτης Φερενίδης] Μαρία Φωτίου
2) Εγώ σ’ αγάπησα εδώ (Κώστας Λειβαδάς) Ελένη Τσαλιγοπούλου (ζωντανή ηχογράφηση)
3) Last Tango (Ζωή Τηγανούρια) Ορχηστρικό
4) Πάροδος (Ανδρέας Ζιάκας - Βασίλης Ρούβαλης) Γεωργία Βεληβασάκη
5) Το παραμύθι της ζωής μου (Αίσων Χαρατσάρης) Νόνικα Μαλκουτζή
6) Όσο φεύγεις (Σωκράτης Παπαϊωάννου) Σωκράτης Παπαϊωάννου
7) Η βροχή (Δημήτρης Διβιδής) Κρινιώ Νικολάου
8) Πορτοκαλί (Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος) Χρώμα
9) Μίμης ο μπίλιας (Γιώργος Δημητριάδης) Γιώργος Δημητριάδης
10) Φεγγάρι βοτσαλάκι (Κώστας Πρατσινάκης - Ιωάννα Αναστασιάδου) Κώστας Πρατσινάκης)
11) Ποιος σε κερνάει (Στάθης Παχίδης - Βαγγέλης Βελώνιας) Στάθης Παχίδης
12) Ανάσες ψυχής (Γιώργος Τιάκας) Γιώργος Τιάκας

Αξίζει να σημειώσουμε πως πέντε από τα τραγούδια του cd (1,4,7,10,12) είναι ακυκλοφόρητα και γράφτηκαν αποκλειστικά για αυτή την έκδοση.

Η ιδέα του εξωφύλλου και του εντύπου ήταν της προϊσταμένης παραγωγής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης Παλμύρας Αρσλάνογλου, που μαζί με την ραδιοφωνική παραγωγό και πρόεδρο της Νεοσύστατης Ένωσης Ραδιοφωνικών Παραγωγών Μακεδονίας - Θράκης Δέσποινα Αυγερίδου ανέλαβαν την οργάνωση και επιμέλεια παραγωγής του cd. Η δημιουργία του εξωφύλλου και του εντύπου έγινε από την Ελένη Παπαδοπούλου. Στο ένθετο του cd οι συνάδελφοι του Δημήτρη και του Φώτη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης έγραψαν δυο λόγια αγάπης για τους εκλιπόντες.
enthetoFM100

Παρουσίαση στο Δεύτερο Πρόγραμμα


Την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018 το cd παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Σιδερή Πρίντεζη στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Στο video μπορείτε να ακούσετε το σχετικό απόσπασμα.

Λίγα λόγια του Προέδρου


Εκ μέρους της Διοίκησης της ΔΕΠΘΕ ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Λάζαρος Ζαχαριάδης σημειώνει στο ένθετο της έκδοσης:

Το κενό που αφήνει στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100 ο αδόκητος χαμός του Δημήτρη Διβιδή και του Φώτη Φερενίδη, δεν είναι, απλά και κατά το τετριμμένο, «δυσαναπλήρωτο». Είχαν την ακεραιότητα, το χάρισμα, την ποιότητα, να επηρεάζουν τον κοινωνικό και επαγγελματικό τους περίγυρο μόνο θετικά. Με τον λόγο τους, τις μουσικές επιλογές τους και τη στάση τους απέναντι στα πράγματα, κατόρθωναν να αγγίζουν, διακριτικά αλλά συναισθηματικά, όλους όσοι άκουγαν τις εκπομπές τους.

Οι συνεργάτες τους χάνουν δύο έντιμους συναδέλφους, δύο πρότυπα ραδιοφωνικών παραγωγών, δύο φίλους.

Ο FM 100 χάνει μέρος της ταυτότητας και της ψυχής του.

Σε μια εποχή γεμάτη δυσκολίες και προκλήσεις, η απώλεια του Φώτη και του Δημήτρη συνέπεσε με την συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας του FM 100. Εκατοντάδες χιλιάδες ώρες καθημερινής προσφοράς στο κοινό της Θεσσαλονίκης του αγαθού της αδέσμευτης ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Αντί άλλης χειρονομίας, η διοίκηση της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης αποφάσισε να παντρέψει το πένθος με τη γιορτή και να τροφοδοτήσει την ελπίδα. Το CD αυτό τιμά τη μνήμη των αγαπημένων μας και αποτελεί ταυτόχρονα, ελάχιστο δείγμα στήριξης του έργου των οργανώσεων ΛΑΜΨΗ, ΜΕΡΙΜΝΑ, ΣΤΟΡΓΗ και ΣΥΖΩΗ που είναι αφιερωμένο στην ανακούφιση των άτυχων παιδιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!