Ζήκας & Αλλαγιάννη & Γλυκερία - «Η αγάπη είναι ελεύθερη»

(VIDEO & ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ) Ένας από τους ωραιότερους λαϊκούς δίσκους που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Γιώργος Ζήκας: «Όταν ο έρωτας χτυπά διπλά. Όταν η φιλία γίνεται έρωτας. Όταν οι νότες μπλέκουν τις λέξεις με τραγουδοκλωστή, βάλσαμο για τις πληγές μας τα τραγούδια. Σας ευχαριστώ όλους για την ερωτική συνεργασία».

«Με μπουνάτσες και μποφόρια» τραγουδούσε το 1986 η Γλυκερία (στο δίσκο «Μάτια μου») σε μουσική και λόγια του Γιώργου Ζήκα, σημειώνοντας και οι δυο τους, μ’ αυτή την πρώτη συνεργασία, μια από τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες επιτυχίες τους. Και ήταν ένα χρόνο μετά, όταν με στίχους του Ζήκα και μουσική του Θοδωρή Παπαδόπουλου, τραγουδούσε «Τα ταρώ», ένα κομμάτι που δεν ακούστηκε βέβαια ιδιαίτερα, από το δίσκο «Με πανσέληνο».

23 χρόνια μετά, φαίνεται πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, για να πραγματοποιήσουν κάτι πιο ολοκληρωμένο. Στην παρέα προστέθηκε και η Βάσω Αλλαγιάννη κι έτσι το φθινόπωρο του 2010 κυκλοφόρησε από τη Legend o δίσκος με τίτλο «Η αγάπη είναι ελεύθερη». Ιδιαίτερα χαρακτηριστικές οι συμμετοχές των φίλων που πλαισιώνουν την Γλυκερία… Κώστας Μακεδόνας, Μελίνα Ασλανίδου, Δημήτρης Σταρόβας, ο ηθοποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, σ’ ένα τραγούδι που απαιτούσε θεατρική ερμηνεία και στις δεύτερες φωνές ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και ο Κώστας Φωτιάδης. Ο δίσκος περιέχει έντεκα καινούργια τραγούδια, πέντε επανεκτελέσεις και μια δεύτερη εκτέλεση του τραγουδιού «Έρωτας μοιάζει η φιλία».

1) Η αγάπη δεν είναι δεδομένη (β’ φωνή Γεράσιμος Ανδρεάτος)
2) Σε εμπιστεύτηκα
3) Πάμε νότια (στίχοι Γιώργος Ζήκας - συμμετέχει ο Δημήτρης Σταρόβας - φωνητικά Κώστας Φωτιάδης, Άγγελος Σφακιανάκης, Burning Spear, Κώστας Σέγγης)
4) Χωρίς εσένα (μουσική-στίχοι Βάσω Αλλαγιάννη)
5) Η κουρσάρα (στίχοι Γιώργος Ζήκας- συμμετέχει ο Κώστας Μακεδόνας)
6) Ο γλάρος (μουσική-στίχοι Βάσω Αλλαγιάννη)
7) Της Ηλέκτρας κόλπα (συμμετέχει ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος)
8) Όλα έχουν γίνει (μουσική-στίχοι Γιώργος Ζήκας) (β’ φωνή Γεράσιμος Ανδρεάτος)
9) Έρωτας μοιάζει η φιλία (Radio edit) (συμμετέχει η Μελίνα Ασλανίδου)
10) Απόψε σιωπηλοί (μουσική-στίχοι Βάσω Αλλαγιάννη)
11) Έλα πάμε να φύγουμε (β ’φωνή Κώστας Φωτιάδης)
12) Οι φίλοι στο σπίτι (β’ φωνή Κώστας Μακεδόνας)
13) Η αγάπη είναι ελεύθερη (β’ φωνή Γεράσιμος Ανδρεάτος)
14) Τρελός Αύγουστος
15) Ότι ζητάω το αρνιέμαι
16) Θυμάσαι (Χορωδία: Άγγελος Σφακιανάκης, Κώστας Φωτιάδης, Στέλιος Φωτιάδης, Φώτης Βλάχος, Αντώνης Ρήγας, Γιάννης Μυτιληναίος, Μιχάλης Κυρίτσης-Σπίνουλας, Μαρία Αρβανίτη, Έλσα Σταύρου, Ελένη Χαρού, Νίνα Κουμή)
17) Έρωτας μοιάζει η φιλία (συμμετέχει η Μελίνα Ασλανίδου)

Η ενορχήστρωση έγινε από τον Στέλιο Φωτιάδη και είναι άξια αναφοράς η λίστα των μουσικών που συμμετέχει στο δίσκο, με ονόματα όπως των Βασίλη Σαλέα: κλαρίνο, Λάζαρου Κουλαξίζη και Ντάσο Κούρτι: ακορντεόν, Θάνου Γκιουλεντζή: βιολί, Θωμά Κωνσταντίνου: λαούτο, Δημήτρη Καπηλίδη: πιάνο, Χρήστου Περτσινίδη: ακουστική, ηλεκτρική και 12χορδη κιθάρα, Κυριάκου Κολοκοντέ: 12χορδη κιθάρα, Δημήτρη Σταρόβα, Κώστα Φωτιάδη, Χρήστου Ταμπουρατζή: ηλεκτρική κιθάρα, Γιώργου Ρόκα: μπουζούκι, μπαγλαμά, Πόλυ Πελέλη: ηλεκτρικό, ακουστικό μπάσο, Κώστα Λιόλιου και Πέτρου Πελέλη: τύμπανα, Κώστα Σέγγη: πλήκτρα, Κυριάκου Κοντάκου: βιολί, Μελέτη Πόγκα: μπάντζο, tobro, Γιώργου Ζαρέα: τρομπόνι, Νίκου Καρατζά: κρουστά, Βαγγέλη Κατσαρέλη: τρομπέτα και ενορχήστρωση πνευστών στο «Πάμε νότια». Χορωδία γυναικών: Γλυκερία, Βάσω Αλλαγιάννη, Δήμητρα Μαστορίδου, Μαρία Παπαγεωργίου, Μαρίνα Σένα. Η παραγωγή από τον Άγγελο Σφακιανάκη, ενώ ολόκληρος ο δίσκος αφιερώνεται από την τραγουδίστρια στη μητέρα της Αικατερίνη και τον αδερφό της Χρήστο Κωτσούλα.

Όσον αφορά τις επανεκτελέσεις, το «Πάμε νότια» είχε πρωτοηχογραφηθεί από τον ίδιο τον Ζήκα στον ομότιτλο δίσκο της Σοφίας Παπάζογλου το 1988, η «Κουρσάρα» από την Κατερίνα Κούκα και τον συνθέτη στο δίσκο «Στο απέναντι το ρεύμα» το 2001, το «Όλα έχουν γίνει» από τον Δημήτρη Ζερβουδάκη στο «Μια ζωή στην ίδια τάξη» το 1996, το «Απόψε σιωπηλοί» από το Νίκο Παπάζογλου στα «Σύνεργα» το 1990 και ο «Γλάρος», από τον Μανώλη Λιδάκη στο «4 κύκλοι τραγουδιών» το 1995. Ο «Γλάρος» αφιερώνεται από τη Γλυκερία στον φίλο της και δημιουργό της επίσημης ιστοσελίδας της Μάκη Ρουσομάνη. (1)

Στο ένθετο η Γλυκερία σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Μια συνεργασία που ίσως θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί πριν από χρόνια ήρθε αβίαστα ακριβώς σε μια εποχή που οι άνθρωποι χρειάζονται αγάπη, χαρά και αλήθεια και αυτά τα τραγούδια έχουν περίσσευμα αγάπης, χαράς και αλήθειας».

Ζήκας και Αλλαγιάννη είχαν ξαναβρεθεί το 1987, στο δίσκο «Κάθε βράδυ τραγουδάω» με τη Γιούλη Τσίρου και τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα. Εκεί βέβαια δεν είχαν γράψει μαζί τραγούδια, όπως στο δίσκο της Γλυκερίας, απλά μοιράστηκαν από πέντε ο καθένας. Eδώ συνεργάζονται… Και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο. Δικαιολογημένα χαρακτηρίζει ο Ζήκας τη συνεργασία «ερωτική». Αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το πόσο σημαντικό είναι όταν ένας δίσκος γράφεται από έναν ή δύο το πολύ δημιουργούς που ξέρουν τι θέλουν. Δεν απαξιώνω τις πολυσυλλεκτικές δουλειές, απλά θεωρώ πως αυτές του ενός συνθέτη, έχουν ένα χαρακτήρα και μια ενότητα. Είναι πιο «συμπαγείς»… Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για δημιουργούς όπως ο Ζήκας και η Αλλαγιάννη, που «μπολιάζουν» όλα αυτά τα χρόνια το λαϊκό τραγούδι, με σπουδαία τραγούδια. Όταν μάλιστα οι δημιουργίες αυτές ερμηνεύονται από μια φωνή σαν της Γλυκερίας, τότε το αποτέλεσμα είναι αξιοζήλευτο. Όπως στον παρόντα δίσκο, ο οποίος , κατά τη γνώμη μου, είναι μια από τις πιο αξιόλογες δουλειές με λαϊκά τραγούδια που κυκλοφόρησε τα τελευταία 5-10 χρόνια. Μπορεί βέβαια να υπάρχουν μικρές ρυθμικές και ενορχηστρωτικές παρεκκλίσεις, όπως η επιτυχημένη Reggae διασκευή του «Πάμε νότια», αυτό όμως δεν αναιρεί τον λαϊκό χαρακτήρα του δίσκου. Θα τολμούσα να πω, πως τουλάχιστον για τη Γλυκερία, έχουμε να κάνουμε με έναν από τους πιο «φωτεινούς» δίσκους και μια από τις καλύτερες δουλειές της, τουλάχιστον όσον αφορά αυτές με καινούργια τραγούδια. Οι στίχοι ανθρώπινοι και κατανοητοί, με εικόνες, απλοί, χωρίς να είναι απλοϊκοί… Όπως αυτοί στο παρακάτω χασαποσέρβικο, που χωρίς μεγάλα λόγια και νοήματα, παρουσιάζουν τόσο ανάγλυφα και ανθρώπινα εικόνες και στιγμές από τη ζωή του καθενός μας… Και προσωπικά με άγγιξαν ιδιαίτερα…

Αχ τι μας λείπει και τι ψάχνουμε να βρούμε
ένα τραπέζι, δύο φίλους και κρασί
οι μυρωδιές απ’ την κουζίνα κι ένα φιλί
κουβεντολόι και αγάπη είναι γιορτή

Και όλα να τα ξέρουμε και όλα να τα λέμε
κι από τα γέλια τα πολλά τα μάτια μας να κλαίνε
γρήγορα η ώρα να περνά, η νύστα να ’ρχεται γλυκά
κι εμείς σαν τα παιδιά κι άλλα να λέμε

Αχ πώς μ’ αρέσει οι φίλοι να ’ρχονται στο σπίτι
να μαγειρεύω και να μένουμε ως αργά
να κουβεντιάζουμε απ’ τα νέα ως τα παλιά
κι όταν θα φεύγουν, να με παίρνεις αγκαλιά

Τραγούδια όπως το παραπάνω αλλά και το «Έρωτας μοιάζει η φιλία», το μπολέρο «Σε εμπιστεύτηκα», το πολύ «δυνατό» ζεϊμπέκικο «Ότι ζητάω το αρνιέμαι» ή το χασάπικο «Θυμάσαι», που λες και έρχεται από μιαν άλλη εποχή, νομίζω πως δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα κλασσικά λαϊκά τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου που έχουν αφήσει εποχή.

Για τη φωνή της Γλυκερίας, αυτό που έχω να καταθέσω και φυσικά δεν θα το έγραφα αν ήξερα πως και στις ζωντανές εμφανίσεις της δεν είναι το ίδιο, είναι πως είναι αναλλοίωτη, λες και δεν έχει περάσει μέρα από τότε που ξεκίνησε να τραγουδά… Το αντίθετο μάλλον… Αν και διανύει την τέταρτη δεκαετία της καριέρας της, ψυχανεμίζομαι πως έχει πολλά χρόνια ακόμα μπροστά της για να μας χαρίζει τις μοναδικές ερμηνείες της…

Video
Έρωτας μοιάζει η φιλία (Γ. Ζήκας - Β. Αλλαγιάννη) Γλυκερία και Μελίνα Ασλανίδου. Από την εκπομπή της ΝΕΤ «Έχει γούστο» στις 13-5-11 (Αρχείο Θανάση Γιώγλου)

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!