To «Στοίχημα» του Γεράσιμου Ανδρεάτου…

(ΑΚΟΥΣΕ) Το 1999 κυκλοφόρησε από τη Lyra «Το στοίχημα», με τη φωνή του Γεράσιμου Ανδρεάτου, ο οποίος γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1962.
Ένας δίσκος, που αν και περιείχε αρκετά αξιόλογα λαϊκά τραγούδια, δεν ακούστηκε ιδιαίτερα. Τις μουσικές υπέγραφαν η Ζωή Τηγανούρια, σε τρία τραγούδια, στην πρώτη της συνθετική απόπειρα, ο κιθαρίστας Στέλιος Καρύδας σε ένα, ενώ επτά τραγούδια ήταν σε μουσική του ίδιου του Ανδρεάτου. Οι στίχοι σε όλα τα τραγούδια ήταν του αείμνηστου Σταμάτη Μεσημέρη.

1)Δικαίωμά μου (μουσική Ζωή Τηγανούρια)
2)Αν ακούω καλά (Ζωή Τηγανούρια)
3)Τα μεσάνυχτα (Γεράσιμος Ανδρεάτος)
4)Πάνω χέρι (Γεράσιμος Ανδρεάτος)
5)Το στοίχημα (Γεράσιμος Ανδρεάτος)
6)Ο τρίτος δρόμος (Γεράσιμος Ανδρεάτος)
7)Οι θάλασσες (Γεράσιμος Ανδρεάτος)
8)Το καράβι μας (Γεράσιμος Ανδρεάτος)
9)Τα άτοκα (Γεράσιμος Ανδρεάτος)
10)Έχεις κάτι που μου λείπει (Ζωή Τηγανούρια)
11)Ασήμι μαγικό (Στέλιος Καρύδας)

Η ενορχήστρωση ήταν του Γιώργου Μπουσούνη. Η ηχογράφηση έγινε στη «Μορφική Ροή» από τους Γιώργο Μπουζούνη και Γιώργο Γκίνη. Φωνητικά έκαναν ο Δημήτρης Λογαράς και η Δέσποινα Ολυμπίου.

Ενώ αυτός ο δίσκος είχε μερικά πολύ καλά τραγούδια, όπως οι «Θάλασσες», «Τα μεσάνυχτα», «Τα άτοκα», το «Έχεις κάτι που μου λείπει» και άλλα, έχω την αίσθηση πως κάτι, που δεν μπορώ να προσδιορίσω ακριβώς, έλειπε για να ολοκληρωθεί… Όπως, ας πούμε, ήταν οι δουλειές του ερμηνευτή με το Χρήστο Νικολόπουλο ή τον Βαγγέλη Κορακάκη… Την εποχή της έκδοσης του δίσκου, ακούστηκαν ιδιαίτερα το «Δικαίωμά μου» και το «Αν ακούω καλά», ενώ μετά «πήραν μπρος» και οι «Θάλασσες», που, μάλλον, αποτελούν και το «σήμα κατατεθέν» τόσο του δίσκου, όσο και του Ανδρεάτου σαν συνθέτη…  Στη συνθετική πλευρά του τραγουδιστή, της οποίας τα μέχρι τώρα δείγματα, αν και λίγα, είναι αξιόλογα, είχαμε αναφερθεί, σε συνέντευξη που μου παραχώρησε το 2008.

Θα ήθελα να περάσουμε και ν ’αναφερθούμε και στη δική σου συνθετική πλευρά. Εκτός από διάφορα σκόρπια τραγούδια έχεις κάνει κι ένα δίσκο «Το στοίχημα» που περιλαμβάνει επτά δικά σου τραγούδια σε στίχους του Σταμάτη Μεσημέρη…
Εκεί έχω επτά τραγούδια. Επίσης τα «Μεγάλα λόγια» σ’ ένα cd single που είναι στίχοι και μουσική δικά μου, έχω βγάλει το «Όσοι τα μαύρα φόρεσαν» που το είχε πει πρώτα η Δέσποινα Ολυμπίου , σε στίχους του Ηλία Κατσούλη στον πρώτο δίσκο της «Των ματιών σου η καλημέρα» και μετά ο Βασίλης Σκουλάς και  το «Θα σε θυμάμαι ακόμα» σε στίχους πάλι του Κατσούλη που το έχω τραγουδήσει εγώ με τη Δέσποινα στον ίδιο δίσκο. Επίσης έχω γράψει και το «Χωρίς παλτό» σε στίχους του Γιάννη Καλαμίτση που το έχει τραγουδήσει η Λένα Αλκαίου στο δίσκο της «Δε μοιράζεται η αγάπη». (1)

Την ίδια περίπου εποχή, σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις που παραχώρησε ο Σταμάτης Μεσημέρης σε μένα και το φίλο Μάκη Ιωακειμίδη, είχε γίνει μια σχετική αναφορά:

Τα λαϊκά σου τραγούδια, με τη Γλυκερία, το Γεράσιμο Ανδρεάτο, το Στέλιο Γαλανό, πως προέκυψαν;
Εγώ φοβόμουνα πάντα και φοβάμαι το λαϊκό. Είναι δύσκολο το λαϊκό. Είτε μουσική είτε στίχος είναι απλησίαστα δύσκολο… Κάποτε ο Βασίλης (Παπακωνσταντίνου) μου έλεγε - να γιατί είναι μεγάλος καλλιτέχνης- πως το «Πόσες φορές» που είχαμε κάνει το ’88 είναι λαϊκό τραγούδι… Στην αρχή ξεκίνησα με τη Γλυκερία. Μετά έκανα με τον Ανδρεάτο, πάλι «σφιγμένος»…

«Ο φίλος δίνει άτοκα»;
«Θάλασσες», «Τα άτοκα» κλπ… Λένε ότι γράφω, ξέρω κι εγώ; Μ’ αρέσει το ζεϊμπέκικο, εξάλλου γεννήθηκα στο Βοτανικό. Μέχρι τα 12 μου χρόνια ήμουνα εκεί. Βέβαια αυτό δε λέει και τίποτα, γιατί άλλο είναι να γεννηθείς κάπου και άλλο να ζήσεις λαϊκά… Είναι δύσκολο το λαϊκό τραγούδι. Είναι δύσκολος ο λόγος που λέει «Τίποτα δεν πάει χαμένο, αυτός ο λαϊκός που σε δύο φράσεις στα’ χει πει όλα… Και οι μελωδίες, οι ρυθμοί, τα 9/8 κλπ… Από την άλλη λέω «ρε παιδί μου άμα δεν είναι καλό, δε θα ’ναι καλό», δεν τρέμω. Το λαϊκό το’χω δίπλα μου τώρα, δεν είναι ούτε απέναντί μου, ούτε το κοιτάω σα να’ ναι στον Όλυμπο, αλλά «ιδρώνω»….Όταν ακούω Άκη Πάνου, ας πούμε, «ιδρώνω»… (2)

Φωτογραφίες: Γιώργος Χρυσοχοΐδης (από το ένθετο του cd)

1)Συνέντευξη του Γεράσιμου Ανδρεάτου στον Θανάση Γιώγλου για το «Μουσικόραμα» (Οκτώβριος 2008)
2)Συνέντευξη του Σταμάτη Μεσημέρη στους Θανάση Γιώγλου και Μάκη Ιωακειμίδη για το «Μουσικόραμα» (Ιούνιος 2008)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates