«Το καραγκιοζάκι» - Μια άγνωστη παραγωγή του Λάμπρου Καρελά (1986)

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ) Συμμετέχουν ξεχωριστοί μουσικοί όπως οι Αντώνης Βαρδής, Χρήστος Ζέρβας, Άκης Τουρκογιώργης, Φίλιππος Τσεμπερούλης και άλλοι.

Ένας άγνωστος δίσκος δυο φίλων από την Πάτρα


Βρισκόμαστε στα 1986 και δυο φίλοι από την Πάτρα, ο Μάριος Μηλιάδης (γιος του γνωστού ηθοποιού Τάκη Μηλιάδη) και ο Σταύρος Δημόπουλος, παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη δισκογραφική δουλειά, που κυκλοφορεί από την εταιρεία των αδελφών Φαληρέα σε παραγωγή του Λάμπρου Καρελά, ο οποίος συμμετέχει ερμηνεύοντας ένα τραγούδι.

Στο «Καραγκιοζάκι», όπως είναι ο τίτλος του δίσκου, τη μουσική και τους στίχους έγραψαν σε τέσσερα τραγούδια ο Μάριος Μηλιάδης, σε ισάριθμα ο Σταύρος Δημόπουλος, δυο τραγούδια έγραψε ο Μιχάλης Λαμπρίδης, ενώ τις ενορχηστρώσεις ανέλαβαν σε οκτώ τραγούδια ο γνωστός κιθαρίστας, συνθέτης και ερμηνευτής Χρήστος Ζέρβας και σε δύο ο μαέστρος Νέστορας Δάνας.
01.Karagiozaki Front SMALL

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Φεύγεις έρχεσαι (Στίχοι – μουσική: Μιχάλης Λαμπρίδης) Μάριος Μηλιάδης και Σταύρος Δημόπουλος
2) F.M. (Μάριος Μηλιάδης) Μάριος Μηλιάδης
3) 100 χρόνια μοναξιάς (Σταύρος Δημόπουλος) Σταύρος Δημόπουλος
4) Καμπαρέ (Μάριος Μηλιάδης) Μάριος Μηλιάδης
5) Σβήνουν τα φώτα (Σταύρος Δημόπουλος) Σταύρος Δημόπουλος *
6) Μωρό μου (Μάριος Μηλιάδης) Μάριος Μηλιάδης (Για το Μούκυ)
7) Χάνομαι (Μάριος Μηλιάδης) Λάμπρος Καρελάς
8) Πειρατικοί καταυλισμοί (Σταύρος Δημόπουλος) Σταύρος Δημόπουλος *
9) Αυτό που ψάχνω (Σταύρος Δημόπουλος) Σταύρος Δημόπουλος
10) Καραγκιοζάκι (Μιχάλης Λαμπρίδης) Σταύρος Δημόπουλος
02.Κaragiozaki Back SMALL
Τις ενορχηστρώσεις σε οκτώ τραγούδια επιμελήθηκε ο Χρήστος Ζέρβας που έπαιξε ακουστικές κιθάρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός του Ζέρβα, στην ηχογράφηση συμμετείχαν ξεχωριστοί μουσικοί όπως ο Άκης Τουρκογιώργης (ηλεκτρικές κιθάρες), ο Αντώνης Βαρδής (μπάσο), ο Σπύρος Νίτης (ντραμς), ο Παντελής Μπενετάτος (πιάνο - DX7) και ο Φίλιππος Τσεμπερούλης (σαξόφωνα, φλάουτο).

Στα τραγούδια «Σβήνουν τα φώτα» και «Πειρατικοί καταυλισμοί», που ενορχήστρωσε ο Νέστορας Δάνας - λόγω απουσίας του Ζέρβα στην Αμερική για συναυλίες - έπαιξαν οι Τάκης Κουτελιάς (DX7), Νίκος Σακκάς (κιθάρες), Μάρκος Κοντοπίδης (ντραμς), Παναγιώτης Γεωργοτάς (μπάσο) και Βαγγέλης Μεθυμάκης (κρουστά).

Η ηχοληψία έγινε από τους Κώστα Φασόλα, Κώστα Καλημέρη και Μπάμπη Μπίρη στο studio Sierra, η φωτογραφία ήταν του Μάριου Βλαβιανού, ενώ το εξώφυλλο επιμελήθηκε η Αντωνία Μελαχροινίδου.

Μάης 1986


Φίλοι απ’ την Πάτρα και οι δύο, ο Μάριος και ο Σταύρος (ο Μάριος ίσως πιο κοντινός). Ξάφνιασμα στο άκουσμα των τραγουδιών τους. Τα πρώτα «χαμόγελα» και υποσχέσεις απ’ την εταιρεία. Η δουλειά κλείνει… Ολονύκτιες ηχογραφήσεις τον Μάη, πάγωμα για τρεις μήνες και ξανά τον Σεπτέμβρη και Οκτώβρη. Ίσως να’ ναι αστείο, αλλά κοντά τους ξανάνιωσα την αγωνία και το άγχος της πρώτης μου «δουλειάς».

Καλή επιτυχία Παιδιά, για το καλό του τόπου και την επιβίωσή σας…

(Στο γλυκό μου καραγκιοζάκι)

Υ.Γ: Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Μιχάλη Λαμπρίδη για τα δυο υπέροχα κομμάτια του, που με την βοήθεια των παιδιών, στολίζουν το δίσκο.

Λάμπρος Καρελάς

Τα τραγούδια του δίσκου


Αν θα θέλαμε με λίγα λόγια να δώσουμε το «στίγμα» του δίσκου, θα λέγαμε πως πρόκειται για μια δουλειά με τραγούδια επηρεασμένα κυρίως από την ελληνική pop και εμπλουτισμένα με rock ηχοχρώματα. Γραμμένα δηλαδή μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα που έκανε «θραύση» εκείνη την εποχή, από δημιουργούς όπως ο Ανδρέας Μικρούτσικος, ο Νίκος Ζιώγαλας, η Σοφία Βόσσου και άλλοι.

Ξεχωρίζοντας κάποια τραγούδια, θα επέλεγα το ομώνυμο με το οποίο κλείνει ο δίσκος, όπως και το τραγούδι με τον Λάμπρο Καρελά, κυρίως λόγω της ερμηνείας του σε ένα είδος που δεν τον έχουμε ξανακούσει. Ο δίσκος παρέμεινε ανέκδοτος σε cd.

Τα «ευχαριστώ» του Μάριου και του Σταύρου


Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνεργάστηκαν για να γίνει αυτός ο δίσκος και κυρίως τον Λάμπρο Καρελά που έκανε την παραγωγή, τον Χρήστο Ζέρβα που έκανε τις ενορχηστρώσεις και τον Νέστορα Δάνα που ολοκλήρωσε τη δουλειά μας. Επίσης τον Γιάννη Σέιτο για την ιδέα του στο Rock n’ Roll και τον Κώστα Καλημέρη που βοήθησε σημαντικά στην παραγωγή.

Καλή σας ακρόαση
Μάριος + Σταύρος

Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!

ates