Τα πρώτα και τελευταία έντεχνα λαϊκά του Καρβέλα

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Τα πρώτα άγνωστα, «έντεχνα» λαϊκά τραγούδια του
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Είμαι βέβαιος, πως αν βάλουμε σε κάποιο μέσο και μη «ψυλλιασμένο» ακροατή, να ακούσει το δίσκο «Μια χαρά, μια καημός» και τον ρωτήσουμε να μας πει ποιος νομίζει πως είναι ο συνθέτης, ο τελευταίος που θα σκεφθεί, θα είναι ο Νίκος Καρβέλας. Κι αυτό γιατί τα 12 τραγούδια του δίσκου αυτού, σε στίχους της Βαρβάρας Τσιμπούλη, δεν έχουν καμία σχέση με τα άσματα με τα οποία έγινε γνωστός στο πανελλήνιο ο Νίκος Καρβέλας, μερικά χρόνια αργότερα.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1974 από τη Minos και τραγουδούν ο Κώστας Σμοκοβίτης, ο Δημήτρης Κοντολάζος και η Άννα Βίσση, στην πρώτη της συνεργασία με τον συνθέτη. Συνεργασία, που στην εξέλιξή της, στο πέρασμα των χρόνων απέφερε ένα γάμο, όπως επίσης, πολλά και ποικίλα τραγούδια και σχόλια…

1) Στράτα τη στράτα (Κώστας Σμοκοβίτης)
2) Κρύβαμε την αγάπη μας (Άννα Βίσση)
3) Θα με θυμηθείς (Δημήτρης Κοντολάζος)
4) Να 'σουν βρε κόσμε (Κώστας Σμοκοβίτης)
5) Στον ύπνο τον αποψινό (Δημήτρης Κοντολάζος)
6) Σαν τα πεινασμένα περιστέρια (Άννα Βίσση)
7) Πολυξένη (Δημήτρης Κοντολάζος)
8) Χάσαμε παιδιά τον Τέλη (Κώστας Σμοκοβίτης)
9) Ούτε ένα σ' αγαπώ (Άννα Βίσση)
10) Σαββάτο Κυριακή (Κώστας Σμοκοβίτης)
11) Γιατί γελάς και παίζεις (Άννα Βίσση)
12) Τι να σου κάνει κι η ζωή (Δημήτρης Κοντολάζος)

Η διεύθυνση ορχήστρας είναι του Τάσου Καρακατσάνη.


Θα έλεγα πως τα συγκεκριμένα τραγούδια θυμίζουν περισσότερο τους πολυσυλλεκτικούς δίσκους του Χατζηνάσιου, του Σπανού ή του Βασίλη Δημητρίου εκείνης της εποχής. Ακόμα και στοιχεία από τον Κουγιουμτζή μπορεί να διακρίνει κανείς. Όσο για τη στιχουργική της Βαρβάρας Τσιμπούλη, νομίζω πως θυμίζει αρκετά, το κλίμα μέσα στο οποίο κινήθηκε, κυρίως, η Σώτια Τσώτου, με τραγούδια βγαλμένα μέσα από την καθημερινότητα της εποχής… Με το τραγούδι «Σαββάτο Κυριακή» - μέσα στο οποίο υπάρχει η φράση «Μια χαρά, μια καημός» - οι συντελεστές του συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης το 1974. Πολλά χρόνια αργότερα, τα κομμάτια που ερμηνεύει η Άννα Βίσση, συμπεριλήφθηκαν σε διάφορες συλλογές τραγουδιών της. Οι δυο από τις μπαλάντες που τραγουδά, το «Κρύβαμε την αγάπη μας» και το «Σαν τα πεινασμένα περιστέρια» είναι ίσως αυτά που ακούστηκαν περισσότερο από αυτό τον δίσκο.


Πολύ γρήγορα ο Νίκος Καρβέλας άρχισε να στρέφεται διακριτικά, σε ένα άλλο είδος τραγουδιού. Ξεκινώντας με κομμάτια όπως «Τώρα πλάκα μου κάνεις ή σοβαρολογείς» ή «Στη Χονολουλού, στη Χονολουλού, στη Χονολουλού / εκεί θα πάει η τρέλα δεν πάει αλλού» που τραγούδησε ο Γιάννης Καλατζής και φθάνοντας στον «Κοντό με τη γραβάτα», στο «Ο σκύλος μου είναι gay» ή στη «Σέξι θεία Λόλα» και άλλα παρεμφερή. Παρόλα αυτά, ακόμα και ανάμεσα σε αυτά τα τραγούδια, υπήρχαν αρκετά ενδιαφέρουσες στιγμές, που τεκμηρίωναν το ταλέντο του. Ένα ταλέντο που ο ίδιος διάλεξε να διαχειριστεί με το συγκεκριμένο τρόπο…

 
Το 1992 η Βαρβάρα Τσιμπούλη έφυγε νεότατη από τη ζωή, σε ηλικία 45 ετών. Το «Μια χαρά, μια καημός» κυκλοφόρησε σε cd, αλλά σε λίγα αντίτυπα, με αποτέλεσμα να παραμένει σχετικά δυσεύρετο.

Στη φωτογραφία 2 ο Νίκος Καρβέλας με τον Κώστα Σμοκοβίτη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1974. (Από τη σελίδα του ερμηνευτή στο facebook)

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!