Τα ξεχασμένα «Λιοτρόπια» των Γιαννουλάτου & Πυθαγόρα

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ) Ένας σπάνιος δίσκος του Γιώργου Γιαννουλάτου και του Πυθαγόρα που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
12/11/2016

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Με τον Αντώνη Καλογιάννη και την Πετρή Σαλπέα.

Σαν σήμερα… 


Στις 12 Νοεμβρίου 1979 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 49 ετών, ο Πυθαγόρας (Πυθαγόρας Παπασταματίου ολόκληρο το όνομά του)… Είχε γεννηθεί στις 12 Απριλίου 1930 στο Αγρίνιο...

«Τα λιοτρόπια»


Ανάμεσα στα εκατοντάδες «σκόρπια» τραγούδια και στους ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών με στίχους του Πυθαγόρα, υπάρχει κι ένας άγνωστος, σχετικά, δίσκος, που κυκλοφόρησε το 1974 από την Polygram, με τίτλο «Τα λιοτρόπια» και έντεκα κομμάτια σε μουσική του Γιώργου Γιαννουλάτου με ερμηνευτές τον Αντώνη Καλογιάννη και την Πετρή Σαλπέα. Το δίσκο συμπληρώνει ένα οργανικό, που αποτελεί συρραφή από κάποιες μελωδίες των τραγουδιών.

Τα τραγούδια του δίσκου


1) Κάντε κουράγιο - Αντώνης Καλογιάννης
2) Ήταν σωτήρας μας να γίνει - Αντώνης Καλογιάννης
3) Η φτώχεια είναι καμάρι - Πετρή Σαλπέα
4) Τι θέλεις από την καρδιά μου - Αντώνης Καλογιάννης
5) Πότε θα μπούμε στον Απρίλη - Πετρή Σαλπέα
6) Κι όμως τραγουδούσαν - Αντώνης Καλογιάννης
7) Ο Σίμος - Πετρή Σαλπέα
8) Αν θες να μάθεις - Αντώνης Καλογιάννης
9) Πώς να σ' αφήσω - Πετρή Σαλπέα
10) Ρίξε Θεέ μου - Αντώνης Καλογιάννης
11) Αφήστε με να κοιμηθώ - Αντώνης Καλογιάννης
12) Φινάλε - Ορχηστρικό

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Γιώργου Γιαννουλάτου.
liotrop02.jpg

Λίγα λόγια για το δίσκο


Αυτός ήταν ο πρώτος και ένας από τους τρεις ολόκληρους δίσκους του Γιώργου Γιαννουλάτου, ο οποίος από το 1990 και μετά εξαφανίσθηκε από τα μουσικά δρώμενα. Έντεκα τραγούδια με τον ήχο του «έντεχνου» λαϊκού τραγουδιού της εποχής και με λόγο, κυρίως, κοινωνικό, με σαφέστατα πολιτικά μηνύματα. Αυτό που δεν είμαι σε θέση να βεβαιώσω με σιγουριά, είναι αν κυκλοφόρησε πριν ή μετά την πτώση της χούντας… Αν κρίνω από τον κωδικό του δίσκου (2421043), εικάζω πως κυκλοφόρησε στη μεταπολίτευση. Κι όπως είναι φυσικό, αφού η γραφή του Πυθαγόρα πάντα «ακροβατούσε» ανάμεσα στο ερωτικό και το κοινωνικό στοιχείο, εκτός από τα κοινωνικά, το δίσκο συμπληρώνουν κάποια ερωτικά τραγούδια…

Όσον αφορά τους ερμηνευτές, εκτός από τον καταξιωμένο τότε Αντώνη Καλογιάννη, ο οποίος βρίσκεται στα «χωράφια» του, συμμετέχει και η Πετρή Σαλπέα, μια ερμηνεύτρια με ιδιαίτερη φωνή, η οποία, έχω την αίσθηση, πως δεν «γεύθηκε» αυτά που άξιζαν στη φωνή της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως συνθέτες όπως ο Δήμος Μούτσης, ο Μίμης Πλέσσας και ο Νότης Μαυρουδής την εμπιστεύθηκαν για να τραγουδήσει σε έργα όπως ο «θρυλικός» «Άγιος Φεβρουάριος» σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, το «Για μια σταγόνα αλάτι» του Δημήτρη Χριστοδούλου και το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» του Οδυσσέα Ελύτη αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί πως το 1982 η Πετρή Σαλπέα τραγούδησε όλα τα τραγούδια του δεύτερου δίσκου του Γιώργου Γιαννουλάτου, με τον τίτλο «Η δίκη της Χούντας».

Το μοναδικό τραγούδι που «επέπλευσε» και ακούγεται μέχρι σήμερα από «Τα λιοτρόπια» είναι το «Κάντε κουράγιο». Υπάρχουν όμως εξίσου σημαντικές στιγμές όπως τα ζεϊμπέκικα «Πότε θα μπούμε στον Απρίλη» και «Αν θες να μάθεις», χωρίς βέβαια να υστερούν τα υπόλοιπα… Δυστυχώς ο δίσκος δεν έχει επανεκδοθεί μέχρι σήμερα σε cd, με αποτέλεσμα οι «μετοχές» του στο «χρηματιστήριο» των μεταχειρισμένων δίσκων να είναι ιδιαίτερα υψηλές…

Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!