Τα «Άνθη Ευλαβείας» του Χρήστου Νικολόπουλου

(ΣΠΑΝΙΟ VIDEO) Στις 11 Ιουλίου 1947 γεννήθηκε στο Καψοχώρι της Ημαθίας, ένας από τους παραγωγικότερους Έλληνες συνθέτες, ο Χρήστος Νικολόπουλος.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ανάμεσα στις δεκάδες δισκογραφικές παραγωγές του, είναι και κάποιες που, αν και καλλιτεχνικά ξεχωρίζουν, εμπορικά δεν «περπάτησαν» ανάλογα…

Μια από αυτές τις δουλειές είναι τα «Άνθη Ευλαβείας» που κυκλοφόρησαν το 1996 από τη «Μεσόγειο» (θυγατρική της Minos-Εmi), με 12 τραγούδια του Νικολόπουλου σε ανέκδοτους στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και του Πυθαγόρα, αλλά και των Μάνου Ελευθερίου, Άκου Δασκαλόπουλου, Κώστα Κινδύνη, Κωστούλας Μητροπούλου, Λίνας Νικολακοπούλου, Αλέξανδρου Αλεξάνδρου, Γιάννη Σπυρόπουλου «Μπαχ». Ο δίσκος κλείνει με την μελοποίηση ενός ποιήματος του Κωνσταντίνου Καβάφη. Τον κύριο τραγουδιστικό ρόλο κρατά ο ίδιος ο Νικολόπουλος, ενώ τον συνοδεύει μια πλειάδα σημαντικότατων ερμηνευτών, όπως ο Τάκης Μπίνης, η Γλυκερία, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ελένη Δήμου, ο Κώστας Μακεδόνας και η νεότερη Στέλλα Καρύδα.

Τα τραγούδια του:
1) Ταξιδεύω (στίχοι Κώστας Κινδύνης) Χρήστος Νικολόπουλος - Στέλλα Καρύδα
2) Και φούμα-φούμα (Πυθαγόρας) Χρήστος Νικολόπουλος - Τάκης Μπίνης & Λαϊκή χορωδία
3) Όλα συμβαίνουν στο μυαλό μας (Μάνος Ελευθερίου) Χρήστος Νικολόπουλος - Κώστας Μακεδόνας - Γλυκερία & Λαϊκή χορωδία
4) Στα στέκια των ανόμων (Μάνος Ελευθερίου) Χρήστος Νικολόπουλος & Λαϊκή χορωδία
5) Τι κι αν στα πω (Λίνα Νικολακοπούλου) Χρήστος Νικολόπουλος - Ελένη Δήμου
6) Χνότο με χνότο γέρναμε (Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου) Χρήστος Νικολόπουλος - Γλυκερία
7) Εγώ δεν είμαι για σουξέ (Αλέξανδρος Αλεξάνδρου) Γλυκερία - Χρήστος Νικολόπουλος & Λαϊκή χορωδία
8) Ο χειρότερος εχθρός μου (Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου) Χρήστος Νικολόπουλος
9) Εγώ σ' αγαπώ αλλιώς (Άκος Δασκαλόπουλος) Χρήστος Νικολόπουλος - Ελένη Δήμου
10) Παράδεισο δεν είδα (Γιάννης Σπυρόπουλος «Μπαχ») Γλυκερία - Χρήστος Νικολόπουλος
11) Ψάχνω να σε βρω (Κωστούλα Μητροπούλου) Χρήστος Νικολόπουλος
12) Γκρίζα (Ποίηση: Κωνσταντίνος Π. Καβάφης) Ελευθερία Αρβανιτάκη - Χρήστος Νικολόπουλος

Η εξαιρετική ενορχήστρωση είναι του Πλούταρχου Ρεμπούτσικα, που έπαιξε τσέλο και ακορντεόν. Μαζί του έπαιξαν οι: Μαρία Ρεμπούτσικα: βιολί, Ειρήνη Στρατηγοπούλου: βιόλα, Γιώργος Μακρής: βιολί, βιόλα, Παναγιώτης Στέφος: αυλό, Νίκος Ζερβόπουλος: τούμπα, Σωκράτης Άνθης: τρομπέτα, Σπύρος Αλεξανδράτος: τρομπόνι, Ελένη Σαββάκη: κορν Αγγλέ, Θανάσης Σοφράς: όρθιο μπάσο, Τάσος Γκούρας: πιάνο, Νίκος Καστανιάς: μπουζούκι στο 4, Στέλιος Καρύδας: κιθάρες, μπαγλαμά, Παναγιώτης Δημητρακόπουλος: κανονάκι, Γιάννης Χατζής: ντραμς, κρουστά, Γιώργος Ροϊλός: κρουστά στο 7 και ο Χρήστος Νικολόπουλος που έπαιξε μπουζούκι, τζουρά και μπαγλαμά.  H ηχογράφηση έγινε από τους Γιάννη Παξεβάνη και Βαγγέλη Καλαρά στο «Studio N». Υπεύθυνος παραγωγής ήταν ο Γιώργος Μακράκης.

Η δουλειά αυτή έρχεται σα φυσική συνέχεια του δίσκου «Ξημέρωμα 1ης Ιανουαρίου 2000 μ.Χ» που κυκλοφόρησε το 1993, αφήνοντας επιτυχίες όπως το ομώνυμο τραγούδι, το «Στων αγγέλων τα μπουζούκια» ή το «Τσιφτετέλι Τσιτσάνη». Το σουξέ από τα «Άνθη ευλαβείας» ήταν ασφαλώς το «Φούμα-φούμα», που ακούγεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Αρκετά ακούστηκε και ακούγεται επίσης και το τραγούδι με τα λόγια του Καβάφη, τα «Γκρίζα», που αποτελεί συγχρόνως μια από τις πιο επιτυχημένες μελοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά καιρούς στα ποιήματα του «δύσκολου» Αλεξανδρινού ποιητή. Παρόλο που δεν περπάτησε ιδιαίτερα εμπορικά, αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, μια από τις πιο ολοκληρωμένες δουλειές του λαϊκού συνθέτη, στο σύνολο της καριέρας του καθώς ερμηνεύει και τα περισσότερα τραγούδια. Αν και όπως έχει πει κι ο ίδιος επανειλημμένα, δεν είναι τραγουδιστής οι ερμηνείες του είναι παραπάνω από ψυχωμένες και πολύ πιο σωστές από πολλούς τραγουδοποιούς, που γεμίζουν σήμερα θέατρα και μουσικές σκηνές…

Υπάρχει βέβαια η άποψη που λέει, πως οι καλύτεροι ερμηνευτές των τραγουδιών είναι οι δημιουργοί τους. Εν μέρει, αυτό είναι σωστό, αλλά και μεγάλο θέμα προς συζήτηση….

Στο σημείωμά του βέβαια, ο συνθέτης εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση: 

Με τη σκέψη ότι πολλοί παλαιοί και νεώτεροι δημιουργοί ερμηνεύουν τα δικά τους τραγούδια και γνωρίζοντας ότι δεν θα προδώσω ούτε τους στίχους αλλά ούτε και τους μεγάλους τραγουδιστές που με τίμησαν με τη φωνή τους, αποφάσισα να κάνω ένα διάλειμμα - ευχάριστο μπορώ να πω - ερμηνεύοντας τα δικά μου τραγούδια.                                              

Η ιδέα να τραγουδήσω ξεκίνησε από τον αείμνηστο Αλέκο Πατσιφά, στη συνέχεια από τον Κώστα Χατζηδουλή και, τελευταία, το Γιώργο Μακράκη, που είναι και ο υπεύθυνος αυτής της παραγωγής.                                                                                                                                              

Είχα, λοιπόν, φυλαγμένους κάποιους στίχους φίλων και συνεργατών, τους συμπλήρωσε με νεώτερο υλικό ο Γιώργος Μακράκης ενώ ο Μάνος Ελευθερίου μου έφερε τα «Γκρίζα» του Κ. Π. Καβάφη λέγοντάς μου να προσπαθήσω… Έτσι, πέρασε σχεδόν ένας χρόνος εγκρίνοντας και απορρίπτοντας μελωδίες μέχρι που φτάσαμε στα «Άνθη Ευλαβείας». Έναν τίτλο που δανειστήκανε οι φίλοι μου από την ομώνυμη ποιητική συλλογή που κυκλοφόρησε στη Βενετία στα 1708.                                                                                                       

Άνθη Ευλαβείας, λοιπόν, για τους στιχουργούς- παρόντες και απόντες- για τους μουσικούς που αγάπησαν τα τραγούδια μου, για τους σπουδαίους ερμηνευτές που με τίμησαν με τη φωνή τους, για το Μάνο Ελευθερίου που βοήθησε στην επιμέλεια του εξωφύλλου, για τον Πλούταρχο Ρεμπούτσικα ενορχηστρωτή της δουλειάς και για το Μάκη Μάτσα, που και σ’αυτό το δίσκο μου στάθηκε, ακόμη μια φορά, φίλος και καλός ακροατής.                                   


Άνθη Ευλαβείας και για όλους εσάς τους ανώνυμους ακροατές που χρόνια τώρα αγκαλιάζατε με αγάπη τα τραγούδια μου…

Σας ευχαριστώ όλους                                                                                                                     
Χρήστος Νικολόπουλος


Στα παραλειπόμενα αυτής της δουλειάς είναι πως έγινε, κατά κάποιο τρόπο, η αφορμή για να ψυχραθούν – και πάλι – οι σχέσεις μεταξύ του Νικολόπουλου με τον Στέλιο Καζαντζίδη και λίγο μετά να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος δηλώσεων και αντεγκλήσεων, που κατέληξε στα δικαστήρια με τα γνωστά θλιβερά αποτελέσματα, που κανείς δεν θέλει να θυμάται. Ο Νικολόπουλος πρότεινε στον Καζαντζίδη να τραγουδήσει ένα από τα κομμάτια του δίσκου, το «Ψάχνω να σε βρω» - όπως μου έχει πει ο συνθέτης σε συνέντευξη που μου παραχώρησε. Ο Καζαντζίδης καθυστερούσε να απαντήσει, μαθαίνοντας όμως πως ο δίσκος θα κυκλοφορούσε σε θυγατρική εταιρεία του Μάτσα, αρνήθηκε… Τα υπόλοιπα είναι λίγο, πολύ γνωστά….

Τα «Άνθη Ευλαβείας» κυκλοφόρησαν τόσο σε lp (ιδιαίτερα δυσεύρετο), όσο και σε cd.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος στην εκπομπή της ΕΤ 1 «Όπως μας αρέσει» το 1997. Τραγουδούν: Δημήτρης Μπάσης, Άννα Μελίτη και ο συνθέτης. Ακούγονται τα τραγούδια: 1) Στα στέκια των ανόμων (Χρ. Νικολόπουλος - Μ. Ελευθερίου), 2) Εγώ δεν είμαι για σουξέ (Χρ. Νικολόπουλος - Αλ. Αλεξάνδρου), 3) Και φούμα φούμα (Χρ. Νικολόπουλος - Πυθαγόρας). Παίζουν: Στέλιος Καρύδας: κιθάρα, Νίκος Ρούλος: μπάσο, Ντίνος Γεωργούντζος: πιάνο και ο Χρήστος Νικολόπουλος: μπουζούκι. Tην εκπομπή παρουσιάζουν οι Δήμητρα Γκουντούνα, Κώστας Κωβαίος & Γρηγόρης Μελάς. (Αρχείο Θανάση Γιώγλου)

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!