Οι «λαϊκές προσευχές» της Νένας Βενετσάνου

(ΑΚΟΥΣΤΕ) 14 ζεϊμπέκικα με τη φωνή της Νένας Βενετσάνου, σαν… λαϊκές προσευχές.

Τα «ζεϊμπέκικα» της Νένας Βενετσάνου


Τον Οκτώβρη του 1999 η Νένα Βενετσάνου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Φεστιβάλ Ιερών Τραγουδιών που πραγματοποιήθηκε στην Μασσαλία. Εκεί, με τη συνοδεία τριών μουσικών, τραγούδησε μια ενότητα από 14 παλιά λαϊκά τραγούδια, στο ρυθμό του ζεϊμπέκικου… Λίγο καιρό μετά, τον Μάρτη του 2000, μπήκε στο studio για να ηχογραφήσει αυτά τα τραγούδια, που κυκλοφόρησαν από την Lyra - αν δεν με απατά η μνήμη μου, λίγο πριν το Πάσχα - σε ένα cd με τίτλο «Ζεϊμπέκικο - Λαϊκές προσευχές»…

Τα τραγούδια του cd


1) Πριν το χάραμα (Γιάννης Παπαϊωάννου, Χαράλαμπος Βασιλειάδης)
2) Κάτσε να ακούσεις μια πενιά (Βασίλης Τσιτσάνης)
3) Το μινόρε της ταβέρνας (Παναγιώτης Τούντας)
4) Τα ματόκλαδά σου λάμπουν (Μάρκος Βαμβακάρης)
5) Τα παιδιά της γειτονιάς σου (Παραδοσιακό)
6) Απόψε με εγκατέλειψες (Στέλιος Χρυσίνης, Χαράλαμπος Βασιλειάδης)
7) Γεννήθηκα για να πονώ (Βασίλης Τσιτσάνης, Κώστας Βίρβος)
8) Στην ταβέρνα του Γιαρέπη (Γιάννης Τατασόπουλος)
9) Η παξιμαδοκλέφτρα (Παραδοσιακό)
10) Θα κάνω ντου βρε πονηρή (Βασίλης Τσιτσάνης, Κώστας Βίρβος)
11) Πήρα τη στράτα κι έρχομαι (Βασίλης Τσιτσάνης)
12) Του Βοτανικού ο μάγκας (Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Λάκης Τσώλης)
13) Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι (Απόστολος Καλδάρας)
14) Συννεφιασμένη Κυριακή (Βασίλης Τσιτσάνης)
nena1

Έπαιξαν οι μουσικοί:


Η μουσική επιμέλεια έγινε από τον Γιάννη Σινάνη και τον Σταύρο Αγιαννιώτη. Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιάννης Σινάνης (μπουζούκι, τζουρά), Σταύρος Αγιαννιώτης (κιθάρα), Τζένη Ντούρου (κρουστά - μπεντίρ, τουμπερλέκι, κουτάλια). Στο χορωδιακό εργαστήρι τραγουδούν οι μουσικοί. Η ηχογράφηση έγινε τον Μάρτιο του 2000 στο studio Crystal από τους Βασίλη Γεωργόπουλο και Γιάννη Αγγελόπουλο, οι φωτογραφίες ήταν της Μαριλένας Σταφυλίδου και η καλλιτεχνική διεύθυνση ήταν της Νένας Βενετσάνου.

Λίγα λόγια της ερμηνεύτριας


«Τα ζεϊμπέκικα μου προκαλούν σεβασμό και μου επιφύλαξαν μια υπέροχη καλλιτεχνική δικαίωση, όταν δοκίμασα να αποδώσω το βαθύτερο νόημά τους έξω από το χώρο διασκέδασης με τον οποίο είναι συνδεδεμένα.


Δεν θα μπορούσα να ονειρευτώ ιδανικότερο και πιο παράδοξο βήμα απ’ το εκκλησιαστικό, για να τραγουδήσω αυτά τα τραγούδια, και η εμπειρία μου αυτή στη Γαλλία, τον Οκτώβρη του 1999, ήταν η αφορμή, για να τα ηχογραφήσω με τους ίδιους μουσικούς. Ο επιβλητικός χώρος των εκκλησιών, αλλά και το θρησκευτικό δέος που μας κατέβαλε με το να σταθούμε και μόνο ως λαϊκοί μπροστά στην Ιερή Τράπεζα των εν ενεργεία καθολικών εκκλησιών μας βοήθησαν να υψωθούμε μαζί με τα τραγούδια των απόκληρων χωρίς αναστολές, ενώ κάπου χαμογελούσε ικανοποιημένος και ο Βάκχος.


Ευχαριστώ θερμά τους συνεργάτες μου και το μουσικό Δημήτρη Πατερέλλη για τη συνεργασία του στην επιλογή των τραγουδιών».


Νένα Βενετσάνου

Λίγα λόγια για το δίσκο


Ίσως, σε πρώτη φάση, το ότι η Νένα Βενετσάνου τραγουδά Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Τατασόπουλο και Χρυσίνη, να φαντάζει περίεργο… Κι όμως… Όμως το τελικό αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά περίεργο μπορεί να χαρακτηρισθεί… Θυμάμαι πως όταν πρωτοκυκλοφόρησε το cd, το προμηθεύτηκα με μεγάλη περιέργεια, αφού στα είκοσι, μέχρι τότε, χρόνια πορείας στη δισκογραφία, η Νένα Βενετσάνου δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοιες επιλογές… Η αρχική μου περιέργεια αντικαταστάθηκε με την έκπληξη που προκάλεσε η πρώτη ακρόαση από το υλικό του δίσκου… Ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε τα τραγούδια, αποδεικνύει, για μια ακόμα φορά, πως οι μεγάλες φωνές μπορούν - και πρέπει - να τραγουδούν τα πάντα… Ή ότι τους συγκινεί, εν πάση περιπτώσει… Ερμηνείες, που σε συνδυασμό με τη βυζαντινή καταβολή των περισσότερων τραγουδιών, τις λιτές ενορχηστρώσεις και τον καθοριστικό ρόλο των κρουστών, πολύ περισσότερο του μπεντίρ, παραπέμπουν σε λειτουργία με λαϊκά όργανα και δικαιολογούν απόλυτα τον υπότιτλο «Λαϊκές προσευχές»…
nena3
Τα τελευταία χρόνια ο δίσκος επανεκδόθηκε με διαφορετικό εξώφυλλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!