Οι «Γέφυρες» του Διονύση Τσακνή και του Κώστα Τριπολίτη

(ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΣΚΟ) Ένας δίσκος που αποσύρθηκε από την κυκλοφορία, λίγο μετά την… κυκλοφορία του.
Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1953 γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες στιχουργούς, ο  Κώστας Τριπολίτης

«Γέφυρες» το 2002


Τον Απρίλη του 2002, ο Κώστας Τριπολίτης με τον Διονύση Τσακνή παρουσίασαν τις «Γέφυρες», ένα δίσκο που κυκλοφόρησε από τη «Nitro Music», με το label «Fresco». Οι στίχοι ήταν σε εννέα τραγούδια του Κώστα Τριπολίτη, σε δυο του Τσακνή, ενώ ο δίσκος τελείωνε με ένα οργανικό. Εκτός από τον Διονύση Τσακνή, που ανέλαβε το μεγαλύτερο ερμηνευτικό βάρος, στο δίσκο τραγούδησαν ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Σταμάτης Κραουνάκης με τη «Σπείρα - Σπείρα», ο Κώστας Μακεδόνας, ο Γιώργος Μεράντζας, ο Φίλιππος Πλακιάς και ένα κλιμάκιο της εφηβικής χορωδίας του Δημήτρη Τυπάλδου.

Τα τραγούδια του cd


1) Ράλι δακρύων - Διονύσης Τσακνής
2) Πρόεδρε… - Διονύσης Τσακνής, συμμετέχει η «Σπείρα - Σπείρα»
3) Το κοινό - Σταμάτης Κραουνάκης, «Σπείρα - Σπείρα», Διονύσης Τσακνής
4) Χορός (Διονύσης Τσακνής) Διονύσης Τσακνής
5) Φετίχ - Διονύσης Τσακνής
6) Τύραννος - Γιώργος Μεράντζας
7) Στον ήλιο του ανύπαρκτου - Διονύσης Τσακνής
8) Μηχανικός baby - Διονύσης Τσακνής
9) Του Τσιτσάνη η συννεφιά - Δημήτρης Μητροπάνος
10) Αυτά που λες - Κώστας Μακεδόνας, Φίλιππος Πλακιάς, Διονύσης Τσακνής
11) Τελευταίο θρανίο (Διονύσης Τσακνής) Διονύσης Τσακνής, χορωδία
12) Το κοινό - Ορχηστρικό

Έπαιξαν οι μουσικοί:


Η ενορχήστρωση έγινε από τον Διονύση Τσακνή, με την πολύτιμη βοήθεια του Δημήτρη Μπέλλου (πλήκτρα και πιάνο στα 3 & 7) και του Άκη Αμπράζη. O προγραμματισμός έγινε από τον Δημήτρη Μπέλλο και έπαιξαν οι Δημήτρης Σταρόβας (κιθάρες), Γιώτης Κιουρτσόγλου (ηλεκτρικό μπάσο) και Στέφανος Δημητρίου (τύμπανα). Συνέβαλαν επίσης οι μουσικοί: Θύμιος Παπαδόπουλος (κλαρίνο, σοπράνο σαξόφωνο και φλογέρες), Δημήτρης Θεοχάρης (πιάνο και ακορντεόν), Νίκος Σακελλαράκης (τρομπέτα, φλικόρνο, πίκολο τρομπέτα), Αντώνης Ανδρέου (τρομπόνι, ευφώνιο), Στέλλα Τσάνη (1ο βιολί στο 3, 11 & 12), Μιγκέν Σουλμάνη (2ο βιολί στο 3, 11 & 12 και 1ο βιολί στο 9), Γκέρτα Σινάι (βιόλα στα 3, 11 & 12), Λευκή Κολοβού (τσέλο στα 3, 11 & 12), Μανώλης Καραντίνης (μπουζούκι & μπαγλαμά στο 9 & 10). Φωνητικά στα 1, 2, 3, 7, 8 έκανε η Λουΐζα Σοφιανοπούλου και συμμετείχαν οι νεαροί χορωδοί του Δημήτρη Τυπάλδου, Αποστόλης, Γιώργος και Αλέξανδρος Ψυχράμης και Αλέξανδρος Πάνου στο 11. Η ηχογράφηση έγινε από τον Δημήτρη Μουρλά στο studio Sierra.
gefir01

Λίγα λόγια για το δίσκο


Τσακνής και Τριπολίτης συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το 1987, όταν ο στιχουργός έγραψε τα λόγια στο «Τρίτο μάτι», το εναρκτήριο τραγούδι στον ομώνυμο δίσκο του Τσακνή.

Οι «Γέφυρες» κυκλοφόρησαν μετά από πολύχρονη απουσία του Κώστα Τριπολίτη στη δισκογραφία. Δέκα χρόνια μετά το δίσκο «Συγγνώμη για την άμυνα» σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου με τον Γιώργο Νταλάρα και οκτώ μετά τη συμμετοχή του με τέσσερα τραγούδια, που υπέγραψε με το ψευδώνυμο «Κώστας Άλλος», στην «Κοινή γνώμη» του Αντώνη Βαρδή. Αφορμή για τη συνεργασία του με τον Διονύση Τσακνή, στάθηκε η ερμηνεία του Τσακνή στο «Ανεμολόγιο» (σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου) στη συναυλία του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 29 Οκτωβρίου 2000, που αποτυπώθηκε και σε διπλό cd…
gefir03
Το δελτίο τύπου της κυκλοφορίας του δίσκου αποδείχτηκε προφητικό. Όπως έλεγε τότε:

«Εμείς σας προτείνουμε ν' ανακαλύψετε τα τραγούδια ένα ένα για να βρείτε τις “Γέφυρες” και πως χτίζονται από τον λόγο και την μουσική. Οι “Γέφυρες” του Διονύση Τσακνή είναι ένα συλλεκτικό cd που δεν πρέπει να χάσετε!»

Ως «συλλεκτικό» χαρακτηρίζεται το cd στο δελτίο τύπου. Δυστυχώς όμως, έγινε πολύ γρήγορα συλλεκτικό, αλλά με διαφορετική έννοια, από αυτή του δελτίου. Το 2003, μετά από τρία χρόνια λειτουργίας, η δισκογραφική εταιρεία «Νitro Music» (που ίδρυσαν οι Πέτρος Κωστόπουλος, Μίλτος Καρατζάς και Κώστας Σάκκαρης) έκλεισε, με αποτέλεσμα οι «Γέφυρες» να αποσυρθούν σχετικά γρήγορα από την κυκλοφορία και το cd να γίνει πραγματικά συλλεκτικό… (Νομίζω πως δεν έχει επανεκδοθεί από κάποια άλλη εταιρεία στα νεώτερα χρόνια).

Στις «Γέφυρες» ο Διονύσης Τσακνής κινείται, λίγο - πολύ, στα αναγνωρίσιμα ηλεκτρικά «μονοπάτια», στήνοντας παράλληλα «γέφυρες» με το λαϊκό και το παραδοσιακό τραγούδι, με κομμάτια όπως τα «Αυτά που λες» και «Τύραννος». Σε αυτά «χρησιμοποιεί» ερμηνευτές όπως ο Κώστας Μακεδόνας, ο Φίλιππος Πλακιάς και ο Γιώργος Μεράντζας. (Νομίζω πως θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια συλλογή που θα συγκέντρωνε το «λαϊκό» ρεπερτόριο του Διονύση Τσακνή, που είναι σκορπισμένο σε διάφορους δίσκους). Ξεχωριστή στιγμή, «Του Τσιτσάνη η συννεφιά», μια δυνατή μπαλάντα με την ερμηνεία του Δημήτρη Μητροπάνου…

Όσον αφορά το στίχο του Τριπολίτη, χωρίς να πρωτοτυπήσω, θα σημειώσω απλά πως τα τραγούδια του είναι τα καλύτερα χρονογραφήματα της εποχής τους. Ο λόγος του «σκληρός» και κριτικός, όπως πάντα, συχνά με ειρωνική διάθεση, ενώ ξανακούγοντας σήμερα δίσκους όπως το «Φράγμα» του Δήμου Μούτση, το «Ραντάρ» και τον «Επιβάτη» του Μίκη Θεοδωράκη, το «Όλα από χέρι καμένα» και το «Συγγνώμη για την άμυνα» του Θάνου Μικρούτσικου ή ακόμα και τραγούδια του Τσακνή από τις «Γέφυρες», διαπιστώνουμε πόσο προφητικά και «δραματικά» διαχρονικά αποδεικνύονται τα λόγια του…
gefir02
Στο video που ακολουθεί μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο.

Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!